...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Lifestyle

Biljna ishrana: jednostavno i zdravo

22.08.2022.

Istraživanje, koje je pre nekoliko godina sprovela Škola javnog zdravlja u Bostonu na više od 72 hiljade ispitanika, pokazalo je da biljna ishrana sa dosta voća, povrća, integralnih žitarica i oraha smanjuje rizik od zdrvstvenih problema.

.

Foto: Unsplash

Ovakva ishrana zahteva posvećenost, ali i kulinarsko umeće. Ukoliko su vam potrebni saveti na tu temu, možete ih pronaći na profilima Dunje Išpanović koja je ovom temom počela da se bavi sasvim slučajno.

"Momak mi je jednog dana rekao da više neće jesti meso. Odmah mi je u glavi kliknulo da neću ni ja, jer sam ceo život imala empatiju prema životinjama. Nakon šest meseci, ustanovljena mi je kanida i na internetu sam naišla na ljude koji su to rešili sirovom veganskom ishranom. Ona se bazira na svežem voću i povrću, kao na i orašastim plodovima i smenkama. Isprobla sam to, osećala sam se super, a problemi su rešeni", priča Dunja.

Na njenim profilima na TikToku i Instagramu možete pronaći veliki broj recepata, koji uključuju sveže voće i povrće. Dunjini recepti će biti zanimljivi i onima koji nemaju toliko iskustva u kuhinji jer su jednostavni i brzi - što je u današnje vreme, možda i najbitnije.

dunjaispanovic png

"Inspiraciju pronalazim na TikToku i Instagramu, gde dosta ljudi radi isto što i ja. Tako vidim recepte koji su meni zanimljivi i onda napravim svoju verziju toga. Snimanje ne traje dugo, jer je većina recepata dosta kratka. Ne volim da provodim sate u kuhinji - vodim se time da je ono što je brže i jednostavnije i bolje", kaže naša sagovornica.

Leti su pijace i marketi puni svežeg voća i povrća i ovo vreme je prosto idealno da napravite pozitivne promene u vašoj ishrani. Iako se cene generalno skočile, još uvek možete da uštedite koji dinar ako se hranite na ovaj način.

cezarsalata png

"Biljna ishrana i sveže voće i povrće su opet jefintiji i moguće je napraviti toliko različitih recepata. Sveži smutiji od voća su mi omiljeni. Tu je i čia puding, sa svežim voćem, poput maline ili borovnice, to je odlično. Za osveženje su tu limunada i ceđeni sokovi. Treba da vidite šta je zdravo a šta nije, jer iako se nešto reklamira kao tako, nije", zaključuje Dunja.

Ako naterate algoritam na društvenim mrežama da vam, češće nego što vam to zaista treba, izbacuje razne recepte - iskoristite to pametno. Pored gomile snimaka pohovanja svega i svačega, ipak možete pronaći i nešto korisno!

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

U Srbiji ima mnogo toga što vredi čuvati

Kada razmišljamo o Srbiji, uz sve probleme koje ova naša balkanska zemlja ima, nemoguće je ne pomisliti i na one…

.

Studenti nezadovoljni hranom u menzi

Hrana i usluga u studentskim menzama u Novom Sadu bile su neizbežne teme među akademcima prethodnih dana. Nakon objava jedne…

.

Vegeterijanska hrana je skupa - mit ili istina?

U vremenu kada cene neprestano skaču, pronalaženje balansa između cene i kvaliteta nikad nije bio veći izazov. To je pogotovo…

.

U najavi izgradnja nove menze i studentskog doma u Novom Sadu

Studenstki centar Novi Sad se, poput akademaca, priprema za oktobar i početak novog nastavnog ciklusa. Nova akademska godina donosi i…

.

Fud bloging kao strast

Hrana je važan deo svakodnevice svih nas, pa zato ni ne treba da čudi pažnja koju dobijaju fud blogovi i…

.

Fud bloging kao strast

Hrana je važan deo svakodnevice svih nas, pa zato ni ne treba da čudi pažnja koju dobijaju fud blogovi i…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Jump Around

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo