...
TRENUTNO18:45 - 19:00Lampica

Kultura / Strip

Strip autorke u Srbiji: Između priznanja i ignorisanja

07.03.2023.

"Politikin zabavnik" je ponovo u centru pažnje, ali ovoga puta ne zbog zanimljivih tekstova koji svake nedelje izlaze u tom magazinu, već zbog jubilej legendarnog čupavog vikinga Hogara, koji u formi strpa izlazi već 50 godina.

.

Među 15 ilustratora koji su pozvani da svojim ilustracijama obeleže taj jubilej nije bilo ni jedne žene, što je pokrenulo pitanje položaja strip autorki u našoj zemlji. Na ceo slučaj, svojom kolumnom u listu Danas ukazala je strip autorka Jana Adamović.

"Nisam bila mnogo iznenađena, jer ovo nije prvi put da se nešto dešava na strip sceni a da u to ne budu uključene autorke. Mislim da taj propust nije nastao iz zle namere, nego da se samo nisu setili. Imam utisak da su navikli na određeni krug autora. Njima ne može ništa da se zameri. Htela sam da skrenem pažnju da postoje i umetnice koje bi kvalitetno doprinele oboležavanju tog jubileja", kaže naša sagovornica.

fs6 jpg

Jana Adamović

Kako je rekao urednik stripa u "Politikinom zabavniku" Nemanja Bacović, urednička odluka je bila da se povodom jubileja pozovu najveća imena našeg strip stvaralaštva i da im je kvalitet bio jedino merilo. Ovakava reakcija je samo potvrdila da na strip sceni postoji određena podela, ali i da je potreban most koji će spojiti sve ljubitelje stripa, smatra Jana Adamović.

"Kada govorimo o izdavačima, oni verovatno ne smatraju da je njihov zadatak da šire vidike publici, već da treba, zbog sopstvenog opstanka, da ponude ono što znaju da će imati dobar prijem kod publike. Čini mi se da kod ljudi koji čitaju i vole stripove imamo podelu na jednu grupu, koja deluje da predstavlja većinu i čita stripove uz koje su odrasli i koji su u tom stilu. Sa druge strane, mnogo je novih tendencija ali i novih mladih autorki, koje su popularne među mlađim generacijama, koja inače ne čita stripove", kaže ona.

Da domaće strip autorke imaju čime da se pohvale pokazala je i Janina izložba "Ona se budi", koja predstavlja pregled stvaralaštva domaćih, ali regionalnih autorki. Iako, kao i ostatak domaće strip scene, uglavnom sarađuju sa stranim izdavačima, zanimljivo je da je dobitnica ovogodišnje književne nagrade Duško Radović upravo Ana Petrović za svoje delo "Stripoterapija". Kako kaže strip autorka Jelena Đorđević, utisak dela javnosti da su autorke previše agresivne i da traže nešto samo zato što su žene, svakako je pogrešan.

"U situaciji 'Politikinog Zabavnika' ispalo je aktivno neznanje. Postoji status kvo - proverena starija ekipa od koje se zna šta se očekuje i da tu neće biti nikakvih problema oko honorara i kreditovanja. Mi tu delujemo kao neki faktor nestabilnosti jer se često bunimo. Mi to ne radimo samo za sebe. Ako tražimo da naši radovi na kolektivnim izložbama budu potpisani, ne mislimo da to treba da važi samo za žene. To su opšta prava, a to je kod nas na amaterskom nivou. Svi pričaju da rade iz ljubavi i to deluje kao druženje uz hobi", kaže ona.

fs1 jpg

Plakat za izložbu "Ona se budi"

Iako se domaći izdavači godinama nalaze u nezavidnom položaju, zbog malog tržišta i velikih troškova, naše sagovornice se slažu da je potrebno naći prostora za nove i drugačije strip autore i autorke. Već sada postoji izražena podela na one koji čitaju "Dilana Doga" i "Alana Forda" i mlađu publiku koja uglavnom čita mange i inostrana izdanja. Očigledno je da će se tržiše u narednim godinama menjati i da će svi morati tome da se prilagode.

O položaju strip autorki govorili smo u novom izdanju emisije Pop up:

M. Lazić

Tagovi

  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo