...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura / Pozorište

Dramske radionice otvorene za sve

19.04.2023.

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac i Velimira Životića, a sada su tu ulogu dobili glumica Ivana Antić i glumac iz Italije Serđo Nikolaći (Sergio Nicolaci). Tokom tri meseca, koliko traju radionice, polaznici će imati priliku da nauče tehnike glume, ali i italijanske komedije del arte (comedia dell'arte) i Kosta (Costa) metode.

.

Kako kaže facilitatorka Ivana Antić, polaznici će biti u prilici da nauče kako da koriste svoje telo, kako da se kreću, kako da koriste svoj glas, kao i dikciju, koja je presudna za bavljenje dramskom umetnošću.

"Cilj naših radionca je prvenstveno da podelimo znanje i iskustvo koje imamo sa drugim ljudima. Ono što je posebno kod ovih radionica je to što su otvorene za sve. Dakle, mi ćemo svoje znanje i iskustvo deliti mladim ljudima, kojima ovo može biti fokus u budućem životu, ali poziv je otvoren i za starije ljude koji vole dramsku umetnost i žele da stanu na scenu, da se time bave. To je vrlo važno za širenje lokalne zajednice i da se dve generacije spoje i razmenjuju iskustva i mišljenja", ističe Ivana.

ivanaantic png

Serđo Nikolaći zadužen je da polaznike nauči italijanskim komedija del arte i kosta metodama. Kako on kaže, komedija del arte je najreprezentativniji formalni teatar u Italiji. Glavna karakteristika je to što teatar nije stvoren od likova i teksta, već je fokus na improvizaciji.

"Komedija del arte počela je da se razvija u periodu renesanse. Glumci uvek rade na istoj maski, koja predstavlja grupu osobina koja stvara lik, i na kanovaču (canovaccio) - to nije radnja, već opis situacije koju prate, improvizuju. Tako da svaki put, iako je u pitanju ista predstava, publika može da očekuje nešto drugačije", priča naš sagovornik.

Kada je u pitanju Kosta metoda, nju je stvorio jedan od najuticajnijih učitelja glume i pozorišni reditelj prošlog veka u Italiji Oracio Kosta (Orazio Costa). To je metoda koja se bazira na mimici, a inspirisana je na osnovu onoga što smo radili kao deca, kaže Serđo.

"Na primer, kada smo deca i kada se igramo, kada se pretvaramo da smo neko drugi. Takvu glumu baziramo na onome što vidimo oko nas. Kosta metoda je dobra za sve, zato što nas vraća u detinjstvo i dopušta da opažamo prirodu, ljude oko nas i da ponovo budemo deca. Počinjemo da igramo ulogu bez psihološke strukture koju razvijemo tokom odrastanja. Ideja Oracija Koste nije bila samo glumačka metoda, želeo je da stvori način učenja koji može da se prenese na većinu performativnih umetnosti", ističe Serđo.

sergionicolaci png

Po završetku radionica, polaznici će sve ono što su naučili prikazati kroz završni performans koji će biti realizovan putem "divising" metode. Ivana objašnjava da je ta metoda danas popularna, pogotovo među umetnicima koji se bave primenjenim pozorištem.

"Ona je popularna i posebna zato što je u pitanju vrlo kreativan proces, koji omogućava polaznicima da sami kreiraju predstavu od početka - od pisanja i izbora teksta, preko muzike, pa sve do scenografije. Divising metodu koriste mnogi dramski pedagozi u nekoliko studija u Novom Sadu, ali ono što je drugačije i po čemu se dramske radionice u KUD 'Svetozar Marković' razlikuju od drugih studija, jeste to što naš gost iz Italije nudi polaznicima da se upute u osnove komedije del arte, kao i Kosta metode. Želim da pozovem čak i studente glume, koji mogu da nauče mnogo više i na jednom mnogo višem nivou i na taj način saznaju o onome o čemu zapravo samo uče u knjigama", kaže Ivana.

Radionice za mlađu grupu, koju čine srednjoškolci i studenti, održavaju se subotom i nedeljom od 19 časova, dok se radionice za stariju grupu održavaju utorkom i četvrtkom od 20.30. Ukoliko ste zainteresovani, možete da se prijavite na anticivana1989@gmail.com, a rok je sredina maja.

Prilog o novoj dramskoj sekciji u KUD-u "Svetozar Marković" poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Gluma mi je pomogla da se oslobodim strahova

Muzika i gluma su dve, može se reći, komplementane umetnosti. Znamo puno glumaca koji imaju sluha ili pevača koji su…

.

Koje filmove i serije je zaustavio štrajk glumaca i pisaca?

Brojne filmske i televizijske produkcije, poput Marvelovog rimejka "Blade" i Netfliksove serije "Stranger Things", već su obustavljene zbog štrajka scenarista,…

.

U Srbiji ima mnogo toga što vredi čuvati

Kada razmišljamo o Srbiji, uz sve probleme koje ova naša balkanska zemlja ima, nemoguće je ne pomisliti i na one…

.

"Šekspir festival" pruža šansu mladim autorima

Ovogodišnji "Šekspir festival" počinje 29. juna u Vili "Stanković" u blizini Sremskih Karlovaca. U okviru ovog, desetog po redu izdanja…

.

Kod obrazovanog sveta glumci imaju ulogu influensera

Glumac, pilot, padobranac, pisac, humanitarac, aktivista, otac... To su samo neki od pojmova kojima bi najbolje mogao da se opiše…

.

Majkl Daglas će dobiti počasnu Zlatnu palmu u Kanu

Holivudski glumac Majkl Daglas ovog meseca će dobiti priznanje Filmskog festivala u Kanu - počasnu Zlatnu palmu.

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo