...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

Partnerski odnosi kroz prizmu savremenog plesa

15.06.2022.

"Road to the moon" je plesni performans koji spada u kategoriju savremenog pokreta. Kreirali su ga i izvode Ana i Rade Obradović. Iako nose isto prezime, nisu u srodstvu. Duo je nastao sasvim slučajno, kada je Radetu zatrebala partnerka za performans. Odatle kreće njihova priča, koja ih je odvela do Skoplja i Zagreba.

.

"Road to the moon" prikazuje partnerske odnose. Iako performans izvode muško i žensko, nisu u pitanju isključivo takvi odnosi, već je to, kako kaže Rade, višedimenzionalna priča o odnosima bez obzira na pol.

"To je univerzalna tema koja će uvek biti obrađivana i važna. Kvalitet naših života zavisi od kvaliteta partnerskih odnosa, koji su veoma bitni i koji se u ovom trenutku dosta razlikuju u odnosu na one od pre 20, 30 godina. Tako da smo i mi taj koncept uzeli da obrađujemo, pored muškog i ženskog dela u samima nama", priča Rade.

S obzirom na to da iza sebe nemaju mnogo nastupa kao duo, Ana kaže da je bilo malo poteškoća u početku zbog različitog senzibiliteta, ali smatra da je to dobro za takav performans.

"Postao je izazov da se naši temperamenti usklade, jer to se sve vidi kroz ples, kroz pristup. On će biti više fluidan, dok ću ja da budem brza, eksplozivna, dinamična. To je u suštini dobro, jer se stvara nekakav balans. Kako ovo izvodimo više puta, sve više osećam da je baš dobar sklop", ističe Ana.

anairade2 png

Prema Aninim rečima jedan performans savremenog plesa iziskuje mnogo rada. Ona kaže da je njoj uvek najzahtevnije pronaći zaključak i zaokružiti temu.

"Treba dati određenu poruku, a tu shvataš koliko je svaki fenomen otvoren i kompleksan. Tvoja uloga ima povišenu odgovornost, da daš konačan odgovor na neko pitanje. Pitanja kojima se bavimo su veća, šira, značajna, za kojim se odgovori tragaju. Zahteva dosta rada i sa te kontekstualne strane, a takođe i što se tiče samog osmišljavanja, postavljanja, a posle i uvežbavanja", naglašava Ana.

Nakon premijernog izvođenja u Skoplju, Ana i Rade su nedavno u imali priliku da svoj performans predstave hrvatskoj publici, kada su nastupali u Zagrebačkom plesnom centru.

"Performans koji smo izveli je u nastajanju i svakim sledećim izvođenjem se menja, jer zavisi od publike, mesta gde igramo, našeg trenutnog stanja kao performera. Koreografski se to lepo sleglo. Sve između što se desilo je prepušteno slučaju. Kada bih ocenjivao ovo izvođenje, rekao bih da je bilo najbolje kako je moglo da bude u tom trenutku", kaže Rade.

anairade3 png

Nakon Skoplja i Zagreba, "Road to the moon" će moći da pogleda i publika u Srbiji. Performans je zakazan za 19. jun u kulturnom centru Magacin u Beogradu.

Razgovor sa Anom i Radetom poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Rad, odmor i burnout kao inspiracija za savremeno umetničko stvaralaštvo

“Kao da mirovanja nikada nije bilo. Kao da smo uvek hodali i trčali, bez prestanka i bez milosti. Kao da…

.

Festival telesne muzike u Sremskim Karlovcima

Od 25. do 27. avgusta biće održan drugi internacionalni festival telesne muzike "Novi balkanski ritam" u Sremskim Karlovcima, u ekološkom…

.

Balkanski ritmovi u modernom ruhu

Očuvanje tradicionalnih vrenosti u umetnosti često se zamišlja i sporvodi kao povratak u vreme kada je neko delo nastalo. Time…

.

Sloboda u plesu koji nastaje danas

Za razliku od tradicionalnog umetničkog izraza, koji bez sumnje treba zaštititi od zaborava, savremeno umetničko stvaralaštvo se na kulturnoj mapi…

.

Ples kroz slobodu pokreta

Novosađanin Saša Krga ceo svoj život posvetio je plesu, baletu i modernim plesovima, pozorištu, ali i koregrafiji sopstvenih dela. Uz…

.

Sa vatrom u rukama, osećaš se kao Bog

Muzika, ples, vatra - to su sastojci performansa koje izvode momci i devojke iz novosadskog studija "IGNIS". Iako vam možda…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo