...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 19. do 25. novembra

19.11.2018.

Hladne novembarske dane utopliće interesantni događaji...

.

Ponedeljak, 19. novembar

Legende hardcore scene Pro-Pain se konačno vraćaju u Novi Sad, u SKCNS Fabriku. Pro-Pain postoji od 1991. godine i jedan je od najcenjenijih sastava u hardcore/metal žanru. Poslednji album "Voice of Rebellion" objavili su 2015. godine za SPV Steamhammer i od tada neumorno krstare svetom na brojnim turnejama. Specijalni gosti na koncertu biće Don Gatto iz Mađarske. Oni  postoje od 2009. godine i do sada su objavili četiri EP-a i jedan split. Važe za jedan od najaktivnijih mađarskih hardcore bendova odsviravši do sada više od 570 (!) koncerata. Fabrika se otvara od 20 časova, a cena karte je 2.000 dinara.

Utorak, 20. novembar

Džez saksofonista Rastko Obradović tokom mini turneje u Srbiji dolazi i u Novi Sad, u KC Lab. Rastko će predstaviti svoj norveški kvartet, nastao 2017. godine u Oslu, tokom njegovih studija na Norveškoj muzičkoj akademiji u tom gradu. Na turneji u Srbiji Rastko Obradović Quartet predstaviće program koji će se naći na prvom studijskom albumu. Pored toga što je izuzetan saksofonista, Rastko je vanserijski improvizator i zreo autor. Razvijao se pod snažnim uticajima Jan Garbareka, Michael Breckera, Sonny Rollinsa i Bojana Z, sa kojim je ove jeseni objavio EP pod nazivom "Wabi Sabi" za izdavačku kuću AMP Music and Records iz Norveške.

Sreda, 21. novembar

Student treće godine kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Dimitrije Beljanski, održaće u KC Labu autorsko veče pod nazivom "Koncert u mraku". Publika će čuti njegove kompozicije za klavir, u izvođenju samog autora. Ono po čemu je ovaj koncert jedinstven je to što će se ceo koncert održati u potpunom mraku. Publika moći da legne na prostirke i da se potpuno posveti auditivnom doživljaju muzike kroz opuštajuće zvuke klavira. Koncert će početi tačno u 21h i naknadni ulazak neće biti dozvoljen. Moguće je sa sobom poneti bilo šta (omiljeno ćebe ili jastuk) što će doprineti maksimalnoj udobnosti pri ležanju. Ulaznica košta 100 dinara, a broj karata je ograničen na 50.

Četvrtak, 22. novembar

StandUP Comedy - Novi Sad najavljuje u CK13 novi open mic ove sezone, na kom su dobrodošli svi ljubitelji komedije i novi stand up komičari. Za one hrabre koji su voljni da nastupe, postoje tri pravila: 1. Pojaviti se na licu mesta do 20h 2. Nastup mora biti POTPUNO AUTORSKI 3. Dužina nastupa je makismalno sedam minuta. Prijava je putem stranice StandUP Comedy – Novi Sad, a početak je u 20:30.

Autor Aleksandar Tešić stiže u knjižaru Bulevar Books, gde če promovisati svoju knjigu "Grolom". Aleksandar Tešić rođen je u Čačku 5. marta 1961. godine. Detinjstvo je proveo u inostranstvu, gde je i počeo da piše. Zaposlen je u RTS-u kao prevodilac. Godinama je putovao po Srbiji i planinario, nesvesno sakupljajući građu za čuvenu trilogiju "Kosingas". Početak je u 19 časova.

Barbara Munjas 22. novembra dolazi u Dom b-612 u sklopu ovogodišnje bogate regionalne turneje. Nakon dugogodišnje saradnje s Gustafima i dva snimljena studijska albuma sa svojim bendom Barbari, pre dve nedelje predstavila je i svoj prvi singl u sklopu novog projekta Calligraphy, a video spotom za pesmu "Men" najavila je izlazak novog materijala na engleskom jeziku. Start je u 21 sat, a ulaz je 200 dinara.

Eksplozivni niški dvojac Stereo Banana nastupiće u Lazinom Teletu. Spadaju u rodonačelnike novog žanra u muzici zvanog kungfuzija i nadaju se da će jednog dana u udžbeniku za muzičku kulturu da dobiju barem pasus. Intergalaktička kaznena ekspedicija Stereo Banana, koju čine Nemus i Naopak, pre četiri proleća izbacila je svoj debi album pod nazivom naziv "Šijemo sambu", a u muzičku orbitu ih je lansirao singl "Da li vi masturbirate pred grad?" Početak je u 22:30.

Petak, 23. novembar

Deaf Radio i Kamper održaće svirku u Omladinskom centru CK13. Deaf Radio je rok bend iz Atine osnovan 2015. godine. Gaji zvuk definisan čvrstim gitarskim rifovima i masivnim ritmovima koji stapajući se sa karakterističnim vokalnim melodijama stvaraju eksplozivnu atmosferu. Kamper je novosadski instrumentalni bend koji svoj stvaralački identitet zasniva na alternativnoj rok muzici, post-roku i gitarskom popu uz dodatak elektronskog zvuka. Autorski repertoar uključuje numere šireg dinamičkog raspona, od suptilnih, ambijentalnih deonica do furioznih i strmoglavih izleta. Početak je u 21 sat, a cena karte je 300 dinara.

Sve popularniji avangardni norveški sastav Shining, premijerno će nastupiti u Srbiji u novosadskom klubu SKCNS Fabrika. Blackjazz petorka dolazi iz Osla, a osnovani su 1999. godine. Crpeći inspiraciju od artista na potezu od Johna Coltranea do Nine Inch Nailsa, stvaraju muziku nazvanu 'blackjazz' čiji ih je istoimeni album iz 2010. doveo do najveći svetskih medija, od Metal Hammera i Pitchforka do New York Timesa. Do sada su objavili sedam studijskih izdanja, dok se novo izdanje Animal očekuje 19. oktobra za Spinefarm Records. Podrška i specijalni gosti na koncertu biće bend AlithiA iz Australije koji svoj zvuk karakterišu kao Progressive tribal rock. Ovaj mladi bend već neko vreme privlači pažnju fanova i medija širom sveta, a u Novom Sadu će promovisati svoj novi album The Moon Has Fallen. Početak je u 20 časova, a cena karte iznosi 2.200 dok će na dan koncerta biti 2.800 dinara.

M.O.R.T. stiže u Gerila bar u Novom Sadu. U pitanju je beskompromisni autorski punk – blues eand iz Sinja, žestokog zvuka i živih nastupa. Karte su u pretprodaji po ceni od 400, dok će na dan koncerta biti 500 dinara. Početak je u 23 sata.

Subota 24. novembar

Lokalni Shoplifters i zagrebačke Kurve zakazuju gig. Ako se o Lifterima zna bukvalno sve, za Kurve možemo reći da je to jedna uštimana vanserijska mašinerija koja inspiraciju vuče iz svega onoga što je prljavo u rocku, a čisto u punku. Lirika intergalaktičkih razmera opevana na ritmu galopa prvoklasnih konja kakvih bi se i Corleone posramio obezglaviti. Bili su bolje majke, rokali su sjebane pesme, sad su se skrasili na obali sreće i čekaju vas pod palmom, tačnije u Fabrici. Početak je u 21 sat.

Željno očekivane gošće evropskih koncertnih prostora, Žen, na turneji po južnoj i jugoistočnoj evropi, novosadsku publiku će obradovati koncertom u Bulevar Books-u. Audio-vizuelni projekt Žen osnovan je krajem 2009. godine. Njihov prvi album "I onda je sve počelo" (2013) i sledeći album "Jantar" (2015) plasirali su ih među najprodornije gitarske bendove šire regije. Početak je u 21:30, a cena karte 400 dinara.

Novosadski bendovi Northern Revival i Stiff Buscemi sviraće u domu b-612. Northern Revival je stoner/heavy rock/sludge bend iz Novog Sada, osnovan u oktobru 2012. Od 2014. kada su krenuli sa nastupima imali su oko 80 koncerata. Bend je upravo završio novi EP "Electric Power Supply" i izbacio spot za prvi singl "Mr.Rabbit" a do kraja godine se očekuje objavljivanje celog izdanja. Stiff Buscemi je pet momaka iz Novog Sada, koji vole da spajaju žanrove kao što su stoner rock/psihodelik/prost-rock/jazz. Karte se kupuju na ulazu po ceni od 300 dinara.

U okviru serijala događaja "Imagine Future" u Radio kafeu nastupa novosadski bend Deep Steady, jedan od retkih instrumentalnih sastava na prostoru bivše Jugoslavije koji spaja tradiciju jamajčanske muzike i američkog jazz-a. U osnovi su ska, reggae i kalipso ritmovi, ali i jazz harmonije, odnosno improvizacija. Muzika benda inspirisana je podjednako velikanima sa Jamajke kao što su Skataltes i Jackie Mittoo, a čuju se i uticaji klavirskih jazz pasaža Monty Alexandera, odnosno gitarske deonice u stilu Ernest Ranglina. Svi članovi sastava imaju deceniju iskustva sviranja u sastavima kao što su Lost Propelleros, Ringišpil, Rab L Khali, Proleće, Killo Killo Banda, Drum 'n Zez, Vojvođanski Bluz Bend. Broj karata u prodaji je ograničen zbog kapaciteta, prodaja je moguća na svim Gigs Tix prodajnim mestima. Pretprodaja 300 dinara, na ulazu 400.

Krankšvester je hrvatski hip hop sastav iz Osijeka. Poznati su po namerno vulgarnim, satiričnim i sarkastičnim tekstovima, a muzički balansiraju na margini preteranog i teatralnog uz evociranje žanrova plesne muzike kao što su dance, happy hardcore, dancehall, house, garage, ali i modernog trap zvuka. Najveći uspeh postigli su underground hitom "Gaber" iz 2017. godine. Nastupaju u Shamrock baru, karte po ceni od 600 dinara su u prodaji i broj je ograničen.

Nedelja, 25. novembar

Omladinski centar CK13 poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće na prvom u nizu Seminara alternativnih politika koji nosi naziv "Institucionalno nasilje i samoodbrana društva". Seminar će biti održan u prostorijama Omladinskog centra CK13, 8. i 9. decembra 2018. godine. Prilikom selekcije kandidata prednost će imati mladi od 18 do 30 godina, a odabir će se vršiti na temelju motivacije.

Furiozna četvorka iz Italije Storm[o] nastupiće u Domu b-612. Emo teksturu tekstova rasparčavaju histeričnim akordima prožetim melodijama koji sveukupuno, u neprekidnim navratima, ne dozvoljavaju osećaj letargije ili učmalosti na njihovim koncertima. Dolaze u Novi Sad da promovišu svoje poslednje izdanje iz 2018. godine pod nazivom "Ere". Zajedno sa njima nastupiće i - nikako više mladi ali bome ne svi i muževi - Young Husbands, kao i melodic hardcore bend iz Novog Sada Flinch. Početak tačno u 21 sat, a upad 300 dinara.

Možda te još zanima:

.

Koncertni albumi prenose fenomenalnu energiju

Filipa Vlatkovića Fipu ne bismo mogli da opišemo samo kao muzičara. On je kantautor, basista, producent, audio inženjer, radi miks…

.

Jam session preko aplikacije

Ne prekidajte probe sa bendom u vreme kućne izolacije, jer postoji aplikacija koja omogućava i to!

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo