...
TRENUTNO13:10 - 13:20Vredi pročitati

Kultura

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

17.03.2019.

U nedelji pred nama, za svakog po nešto!

.

Ponedeljak, 18. mart

Religija i javna sfera: razgovor o ulozi, položaju i mestu religije u javnom i političkom životu biće održan u Omladinskom centru CK13. Uprkos talasu sekularizacije u gotovo svim evropskim zemljama nakon završetka Drugog svetskog rata, religija je ne samo i dalje prisutna u privatnim životima ljudi već ona zauzima i istaknuto mesto u javnom i političkom životu. Većina demokratskih država, međutim, prihvata princip sekularnosti, prema kojem država i crkva treba da budu odvojene. Prisutnost religije u javnom i političkom životu je, na prvi pogled, u oštroj tenziji sa principom sekularnosti. Stoga, cilj ovog događaja jeste da se pokrene razgovor o ulozi, položaju i mestu religije u demokratskim državama. Početak je u 19 časova.

Izložba fotografija "Kultura na dlanu" biće održana u Kulturnoj stanici Svilara. Izložbu će otvoriti prof. dr Milica Pavkov-Hrvojević, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i prof. dr Lazar Lazić, direktor Departmana za geografiju, turizam i hotelijertsvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Na otvaranju će nastupiti flautista Konstantin Crnjanski, koji je osvojio pet prvih nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima, među kojima i titulu laureata u juniorskoj kategoriji na Međunarodnom takmičenju "Davorin Jenko". Početak je u 19 časova.

Utorak, 19. mart

Projekcija dokumentarnog filma "Dubina dva" i razgovor o nesuočenoj prošlosti biće održan u CK13. Proces društvene tranzicije iz represivnog režima u demokratsko, otvoreno društvo podrazumeva vrednosni preokret i jasan politički i institucionalni raskid sa zločinačkom prošlošću i demontažu zločinačkog sistema vlasti. U tom smislu pitanje tranzicione pravde, individualne i društvene krivice i odgovornosti za zločine iz bliske prošlosti, postaje presudno pitanje demokratske tranzicije Srbije: ko sprovodi tranzicioni proces; ko rukovodi politički život i definiše prioritete tranzicije; ko su tvorci političke kulture i prema kojim vrednostima upravljaju javnim mnenjem; i presudno – ko rukovodi institucionalnim mehanizmom vladavine prava i demokratije? Početak je u 19 časova.

Analitički Svet Snova 2 biće održan u Kulturnom centru Lab. S obzirom na to da su snovi kompleksna pojava, nije ih jednostavno razumeti i objasniti. Oni su jedan oblik mentalnog iskustva tokom spavanja. Snovi izgledaju kao maštovite i fantastične, nekada zastrašujuće priče koje nam pruža nesvesno u želji da pošalje neku poruku. San može da bude obrada svakodnevnih problema, ispunjenje želje, nekada nešto kompenzujemo kroz san, a nekada imaju i dublje značenje za snevača. Snovi su ispunjeni kompleksnim mislima, emocijama, simbolima, a njihovo tumačenje predstavljaja zanimljiv pristup našem unutrašnjem svetu. Početak je u 20 časova.

Sreda, 20. mart

The Karasorchestra stiže nam u CK13. U pitanju je izraelski džez gruv impro sastav predvođen Asafom Karasom. Ulaz je donacija, a početak je u 20:30.

Diskusija: Erotika u književnosti biće održana u Domu b-612. Od "Kama sutre", rimske erotske poezije, "Satirikona", različitih priručnika i knjiga ljubavi, Bokača, ljubavnih podviga princa Gendžija i Kazanove, preko markiza de Sada, Leopolda fon Zaher-Mazoha, Anais Nin i Henrija Milera, pa sve do savremene erotske književnosti pokušaćemo da diskutujemo o različitim načinima obrade ove teme i umetničkim pristupima njoj. Da li čitate dela erotske tematike? Šta nam ona govore o name samima i o prirodi naših želja? Na koji način stupaju u odnos sa društvenim kontekstom u kome nastaju? Početak je u 20 časova.

Premijera predstave "Jednočinke" biće održana u Pozorištu promena. Koliko tragedija jednog čoveka može biti komična? Koliko je jednom čoveku njegov problem veliki, a zapravo smešan i ništavan kada se pogleda ceo svet. Koliko sudbina kroji našu putanju i dovodi nas do apsurdnih sukoba. Čehov u jednočinkama duboko voli i razume čoveka i gotovo se smeje našim sitnim brigama, koje nama deluju zastrašujuće. Početak je u 20 časova.

Četvrtak, 21. mart

Slušaonica: Velvet Underground biće održana u CK13. Svi koji dođu moći će da slušaju jedan od najuticajnijih rok bendova, Velvet Underground. Za ovu priliku muzika će biti puštana isključivo sa gramofonskih ploča. Bend nije potrebno posebno predstavljati s obzirom na njihov planetarni uticaj u rok muzici. Slušaće se odabrane pesme iz njihove diskografije i ceo prvi album koji se smatra najznačajnijim. Poseban akcenat biće na glavnom ideologu i frontmenu benda, Lu Ridu. Početak je u 20 sati.

Petak, 22. mart

OPENS škola DJ-inga "Omladinski vibe" biče održana u KS Svilari. Dostupnost muzike, opreme, informacija - doveli su do prave salve onih koji to žele i pokušavaju, pa ipak - mali je procenat onih koji uspeju da se pozicioniraju na sceni i ostvare zapaženu karijeru. U čemu je tajna? Koji su faktori bitni, postoje li presudni i odlučujući? Škola DJ-inga zamišljena je kao mesto na kom će učesnici imati priliku da saznaju više o ovoj temi, da razmenjuju svoja iskustva, nauče osnove mixanja i uvežbavaju DJ veštine na profesionalnoj opremi. Početak je od 18 časova.

Bend Goblini nastupiće u Gerila baru. U nešto intimnijoj atmosferi od one na koju smo navikli na njihovim koncertima, u Gerila prostoru gde ćete moći da iskoristite sve prednosti klupske svirke i uživate u blizini benda, doživećete jedan od najboljih koncerata ove sezone u ovom baru. Početak je u 22:30, a koncert je rasprodat. Na dan koncerta od 16 časova biće održana i promocija knjige "Izgužvane misli" Branka Golubovića Goluba.

Bend Solstafir nastupiće u MKC Petefi Šandor. Priča Solstafira počela je 1995. godine kada je bend startovao svoje putovanje u underground black metal krugovima u kojima je obitavao narednu deceniju i ozbiljno krčio svoj put ka sve široj bazi fanova. Pravi proboj na međunarodnu muzičku scenu dešava se 2009. godine nakon izlaska albuma Kold koji ih gotovo preko noći lansira u najjače metal časopise, kao i radio i TV stanice širom sveta. U narednim koracima bend suvereno kreira svoj upečatljiv i originalan stil te danas sa najnovijim albumom Berdreyminn bez i malo ustručavanja možemo slobodno reći stoji rame uz rame sa najcenjenijim i najjačim imenima današnje post rock / metal scene. Ulaznice u prodaji koštaju 2.000, dok će na dan koncerta biti 2.500 dinara. Početak je u 20 časova.

Subota, 23. mart

Frau Casio vs Decay i Otto von Disko nastupiće u KC Labu. Frau Casio voli mračni elektro zvuk. Sarađuje s brojnim DJ-evima: Seagull Prime, MKDSL, Decay… Bizarni tekstovi, prepoznatljiv vokal i harizmatičan nastup njen su zaštitni znak. U poslednjoj avanturi nastupa s Decayem, retro electro i najagresivnije dosad. Iza imena Decay je Nemanja Rančić, čovek koji iza sebe ima raznovrsnu muzičku karijeru. Bio je deo projekta Audionova i digitalne etikete Rezonant koji iza sebe imaju bogatu diskografiju, producirao je i svirao gitaru u metalcore bendu Hit The Ground, a svirao je i u sastavu Balkanika. Otto von Disko, novosadski DJ i producent, svoje klupsko putovanje je započeo je 2008. godine. Svoju muzičku selekciju je imao priliku da pušta na nekim od lokalnih/regionalnih festivala/klubova. Sebe karakteriše kao warm up/afterhour DJ-a, što možete i čuti u njegovim mesečnim podcastima. Ulaz je 200 dinara a početak u 21.

By Pass i Vrata Naroda nastupiće u Crnoj kući. By Pass je pančevački bend koji je na početku karijere stilski bio pod uticajem Progressive Rock, Metal, Stoner Rock i Grunge zvuka, ali se vremenom oblikovao u nešto što je po definiciji najbliže kombinaciji Atmospheric Rock, New Prog i Alternative Metal podžanrova. Vrata Naroda čine Stojan Petković Stole – vokal, gitara, naracija, Đorđe Madžarević – bas gitara i Nikola Sekerić Nidža – bubnjevi. Cena karte je 300 dinara, a početak u 21.

Deuforia, Flinch, SNB i See it my Way nasutpiće u Domu b-612. Deuforia je bend iz Santjaga koji se striktno drži  DIY filozofije sa muzičkim uticajima u hc/punk zvuku 80ih i 90ih. Tekstualno su okrenuti samokritici, borbi protiv korupcije i imperijalizma kao i životu u zajednici. SNB je osnovan 1995. godine u banatskom mestu Novi Kneževac. Prvi album objavili su još 2000. Potom se ekipa raselila a frontmen Ivek okuplja nov sastav i nastavlja priču u Novom Sadu. Usledio je i album "Brzopletost" za SKCNS. Iza sebe SNB  ima preko stotinu nastupa širom Srbije, nekoliko u regionu kao i inostranstvu (Budimpešta, Beč). Flinch je novo ime na novosadskoj sceni izniklo iz Against The Odds. Održali su par nastupa a nedavno su snimili prvi materijal sa kojeg se dve pesme nalaze i na kompilaciji Hardcore Novi Sad 2019. See It My Way je nasmejani lokalni akustični HC/punk duet. Stvarno bi trebalo da se nađete ovde. Ulaz je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Sputñik + Anne Marie stižu nam u knjižaru Bulevar books. Sputñik je bend koji je inicijalno nastao u Sremskoj Mitrovici, ali se reaktivirao u Novom Sadu, prvo studijski, od 2013. kada objavljuje prvi singl "The Drinkable World", a zatim i čitav niz zapaženih singlova koji su privukli pažnju MTV-ja. Nastup u Bulevar Books-u im je 21. svirka, a uvodnu podršku će im dati Anne Marie, subotička kantautorka, koja je bila njihov stalni član do leta 2017. Početak je u 21:30, a ulaz je 300 dinara.

Nedelja, 24. mart

Koncert "Šansonom za mir" biće održan u KS Svilari. Koncert koji će izvesti renomirani izvođač šansona iz Pariza Luk - Antoan Salmon i naš najbolji šansonjer Loran Prokopić poslaće 24.03.2019, na dvadesetu godišnjicu bombardovanja, poruku mira iz Svilare. Pored šansona, publika će imati jedinstvenu priliku da uživa i u zvuku vergla, ali i da u razgovoru sa umetnicima sazna o ulozi šansone u francuskoj istoriji i kulturi. Početak u 21.

Možda te još zanima:

.

Koncertni albumi prenose fenomenalnu energiju

Filipa Vlatkovića Fipu ne bismo mogli da opišemo samo kao muzičara. On je kantautor, basista, producent, audio inženjer, radi miks…

.

Jam session preko aplikacije

Ne prekidajte probe sa bendom u vreme kućne izolacije, jer postoji aplikacija koja omogućava i to!

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo