...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Srećna smrt

23.05.2022.

Student filozofije na Filozofskom fakultetu Mladen Matić ove nedelje nam preporučuje jedno, nepravedno zapostavljeno, delo jednog od najvećih pisaca 20. veka Alberta Kamija - Srećna smrt.

.

Foto: Wikipedia

Ovo je prvi Kamijev roman, koji je napisao u svojim dvadesetim godinama a koji je otkriven tek nakon njegove smrti. Kako kaže Mladen, ova knjiga vam možda neće oduzeti mnogo vremena za čitanje ali vam sasvim sigurno donosi puno toga intrigantnog.

"Tumači se, uglavnom, kao knjiga koja je uvertira u Stranca, ali je ja tako ne bih tumačio. Iako je Patris Merso glavni lik on je mnogo individualizovaniji. Srećna smrt se bavi drugačijom tematikom. Zasnovana je, po meni, na dvojstvu ličnosti. U trenutku ubistva jednog od likova, Merso, odnosno Kami, poručuje da je "ubio pola čoveka". To se može tumačiti i kao crni humor, ali i kao priznanje da je ubio pola sebe. On od tada postaje stranac, izgnanik i kreće na put spoznaje", priča naš sagovornik.

Albert Kami je jedan od pisaca koji su svojim delima obeležili 20. vek. "Stranac", "Mit o Sizifu", "Kuga - Pobunjeni čovek" su samo neka od njegovih najpoznatijih dela.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Mobi Dik

Kantautor Despot Tomić nam za ove vrele letnje dane preporučuje legendarnu knjigu Hermana Melvila "Mobi Dik".

.

Vredi pročitati "Psihomagija"

Umetnik performansa Rade Obradović za ovu nedelju preporučuje knjigu "Psihomagija" čileansko-francuskog multimedijalnog umetnika Alehandra Hodorovskog.

.

Vredi pročitati "Istočno od raja"

Preporuka za ovu nedelju je knjiga "Istočno od raja" Džona Stajnbeka na koju nam je pažnju skrenula Katarina Đurđević.

.

Vredi pročitati: "Jevanđelje po Marini T"

Reper i autor knjige "Dobar rep" Predrag Vukčević, poznatiji kao Bege Fank, za ovu nedelju preporučuje knjigu "Jevanđelje po Marini…

.

Vredi pročitati set tri knjige Juvala Noa Hararija

Reperka Micka Lifa za ovu nedelju preporučuje ne jednu, već komplet od tri knjige Juvala Noa Hararija - "Sapijens: Kratka istorija…

.

Najgledanije u bioskopima: "Toma", "Južni vetar", pa tek onda "Spajdermen"

Prošla, 2021. godina je, uprkos svemu, bila jedna od najuspešnijih za srpski film. Ostvarenja "Toma" i "Južni vetar 2" bila…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo