...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Srećna smrt

23.05.2022.

Student filozofije na Filozofskom fakultetu Mladen Matić ove nedelje nam preporučuje jedno, nepravedno zapostavljeno, delo jednog od najvećih pisaca 20. veka Alberta Kamija - Srećna smrt.

.

Foto: Wikipedia

Ovo je prvi Kamijev roman, koji je napisao u svojim dvadesetim godinama a koji je otkriven tek nakon njegove smrti. Kako kaže Mladen, ova knjiga vam možda neće oduzeti mnogo vremena za čitanje ali vam sasvim sigurno donosi puno toga intrigantnog.

"Tumači se, uglavnom, kao knjiga koja je uvertira u Stranca, ali je ja tako ne bih tumačio. Iako je Patris Merso glavni lik on je mnogo individualizovaniji. Srećna smrt se bavi drugačijom tematikom. Zasnovana je, po meni, na dvojstvu ličnosti. U trenutku ubistva jednog od likova, Merso, odnosno Kami, poručuje da je "ubio pola čoveka". To se može tumačiti i kao crni humor, ali i kao priznanje da je ubio pola sebe. On od tada postaje stranac, izgnanik i kreće na put spoznaje", priča naš sagovornik.

Albert Kami je jedan od pisaca koji su svojim delima obeležili 20. vek. "Stranac", "Mit o Sizifu", "Kuga - Pobunjeni čovek" su samo neka od njegovih najpoznatijih dela.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

.

Vredi pročitati: "Naopačke: Škola obrnutog sveta"

Multimedijalni umetnik Igor Stević za ovu nedelju preporučuje knjigu "Naopačke: Škola obrnutog sveta" urugvajskog autora Eduarda Galeana.

.

Vredi pročitati: Milena Marković "Deca"

Novinar Highwaystar magazina Božidar Milovac za ovu nedelju proporučuje roman "Deca" prošlogodišnje dobitnice 68. Ninove nagrade Milene Marković.

.

Vredi pročitati: Intelektualna istorija Evrope

Frontmen benda Nemi pesnik Milan Marković nam za ovu nedelju preporučuje knjigu "Intelektualna istorija Evrope" Marvina Perija.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo