...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Srećna smrt

23.05.2022.

Student filozofije na Filozofskom fakultetu Mladen Matić ove nedelje nam preporučuje jedno, nepravedno zapostavljeno, delo jednog od najvećih pisaca 20. veka Alberta Kamija - Srećna smrt.

.

Foto: Wikipedia

Ovo je prvi Kamijev roman, koji je napisao u svojim dvadesetim godinama a koji je otkriven tek nakon njegove smrti. Kako kaže Mladen, ova knjiga vam možda neće oduzeti mnogo vremena za čitanje ali vam sasvim sigurno donosi puno toga intrigantnog.

"Tumači se, uglavnom, kao knjiga koja je uvertira u Stranca, ali je ja tako ne bih tumačio. Iako je Patris Merso glavni lik on je mnogo individualizovaniji. Srećna smrt se bavi drugačijom tematikom. Zasnovana je, po meni, na dvojstvu ličnosti. U trenutku ubistva jednog od likova, Merso, odnosno Kami, poručuje da je "ubio pola čoveka". To se može tumačiti i kao crni humor, ali i kao priznanje da je ubio pola sebe. On od tada postaje stranac, izgnanik i kreće na put spoznaje", priča naš sagovornik.

Albert Kami je jedan od pisaca koji su svojim delima obeležili 20. vek. "Stranac", "Mit o Sizifu", "Kuga - Pobunjeni čovek" su samo neka od njegovih najpoznatijih dela.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni"

Jutjuber i influenser Nemanja Arsić Cone za ovu nedelju preporučuje knjigu "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni" Stiva Harvija.

.

Vredi pročitati trilogiju "Vernon Trodon"

Umetnica iz Novog Sada Nika Jasna Đukić za ovu nedelju preporučuje trilogiju "Vernon Trodon" francuske spisateljice Viržini Depent.

.

Vredi pročitati "Ja sam Malala"

Generalna menadžerka Superklastera Web3&Blockchain, predsednica Srpske Blokčejn Inicijative, osnivačica "Taboo dnevnika", govornica na mnogim konferencijama i obukama za mlade, Emilija…

.

Vredi pročitati: "Voli me više od svega na svijetu"

Novinarka Milena Zdravković nam ove nedelje preporučuje autobiografiju jedne od najpopularnijih jugoslovenskih glumica Mire Furlan "Voli me više od svega…

.

Vredi pročitati: "Crna knjiga"

Pop duo Dolores je nedavno izbacio singl "Lutanje", a jedna od članica Ana Srećković nam je pomogla da ove nedelje…

.

Vredi pročitati "Glazba za žedno uho"

Frontmen slovenačkog indie sastava Rush to Relax, Damjan Manevski, za ovu nedelju preporučuje knjigu "Glazba za žedno uho" hrvatskog autora…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo