...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Knjigu o Milutinu"

16.05.2022.

Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista kaže da se u poslednje vreme bavi triatlonom i dok sedi na trenažeru i okreće pedale često čita.

.

“Kada me neko pita da preporučim knjigu to mi je uvek nekako škakljivo, ali neka to ovog puta bude 'Knjiga o Milutinu'. Mislim da bi to svako koo živi na ovom podnevlju i razume ovaj jezik, ma kako se on zvao u regionu, trebalo da pročita ovu knjigu, to bi bila moja preporuka”, kaže Andrej za Oradio.

U romanu Danka Popovića "Knjiga o Milutinu" predstavljena je istorija Srba od Sarajevskog atentata na princa Ferninada, pa sve do nekoliko godina posle Drugog svetskog rata.

U svojim razmišljanjima glavni junak Milutin, običan seljak iz sela Koštunića, iz Šumadije, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju na to da su u ratu i pobednici i pobeđeni – gubitnici.


"Knjiga o Milutinu" ispovest je nekadašnjeg ratnika, koju on imaginarnom slušaocu, odnosno piscu, priča u zatvoru negde posle Drugog svetskog rata, posle iskustva istorije i tragične sudbine sopstvene porodice, Šumadije i srpske države.

U svetlu trenutnih dešavanja u Evropi, prava preporuka za čitanje ove nedelje

A.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Mobi Dik

Kantautor Despot Tomić nam za ove vrele letnje dane preporučuje legendarnu knjigu Hermana Melvila "Mobi Dik".

.

Vredi pročitati "Psihomagija"

Umetnik performansa Rade Obradović za ovu nedelju preporučuje knjigu "Psihomagija" čileansko-francuskog multimedijalnog umetnika Alehandra Hodorovskog.

.

Vredi pročitati "Istočno od raja"

Preporuka za ovu nedelju je knjiga "Istočno od raja" Džona Stajnbeka na koju nam je pažnju skrenula Katarina Đurđević.

.

Vredi pročitati: Nepodnošljiva lakoća postojanja

Preporuka za ovonedeljnu literaturu dolazi od studentkinje novinarstva Mile Dragnić a u pitanju je legendarno delo "Nepodnošljiva lakoća postojanja" češkog pisca…

.

Sveta knjiga rep muzike

Može se reći da smo dobili svetu knjigu rep muzike i to od domaćeg autora Predraga Vukčevića, poznatijeg kao Bege…

.

Vredi pročitati: "Jevanđelje po Marini T"

Reper i autor knjige "Dobar rep" Predrag Vukčević, poznatiji kao Bege Fank, za ovu nedelju preporučuje knjigu "Jevanđelje po Marini…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo