...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Knjigu o Milutinu"

16.05.2022.

Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista kaže da se u poslednje vreme bavi triatlonom i dok sedi na trenažeru i okreće pedale često čita.

.

“Kada me neko pita da preporučim knjigu to mi je uvek nekako škakljivo, ali neka to ovog puta bude 'Knjiga o Milutinu'. Mislim da bi to svako koo živi na ovom podnevlju i razume ovaj jezik, ma kako se on zvao u regionu, trebalo da pročita ovu knjigu, to bi bila moja preporuka”, kaže Andrej za Oradio.

U romanu Danka Popovića "Knjiga o Milutinu" predstavljena je istorija Srba od Sarajevskog atentata na princa Ferninada, pa sve do nekoliko godina posle Drugog svetskog rata.

U svojim razmišljanjima glavni junak Milutin, običan seljak iz sela Koštunića, iz Šumadije, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju na to da su u ratu i pobednici i pobeđeni – gubitnici.


"Knjiga o Milutinu" ispovest je nekadašnjeg ratnika, koju on imaginarnom slušaocu, odnosno piscu, priča u zatvoru negde posle Drugog svetskog rata, posle iskustva istorije i tragične sudbine sopstvene porodice, Šumadije i srpske države.

U svetlu trenutnih dešavanja u Evropi, prava preporuka za čitanje ove nedelje

A.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Stevan Pešić "Katmandu"

Stevan Pešić je jedan od naših poslednjih velikih putopisaca, ali manje poznat mladjoj čitalačkoj publici.  Rodjen je 1936. u Kovilju.…

.

Vredi pročitati "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni"

Jutjuber i influenser Nemanja Arsić Cone za ovu nedelju preporučuje knjigu "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni" Stiva Harvija.

.

Nije nemoguće ljude zabaviti naučnim pričama

Popularizacija nauke deluje kao težak posao, jer se treba izboriti sa šumom klik-bejt sajdržaja i teorija zavere. Bojan Džodan već…

.

Vredi pročitati trilogiju "Vernon Trodon"

Umetnica iz Novog Sada Nika Jasna Đukić za ovu nedelju preporučuje trilogiju "Vernon Trodon" francuske spisateljice Viržini Depent.

.

Poezija treba da živi

Vivien Kurtović mlada je kantautorka iz Sombora. Muzikom se bavi od pete godine. Piše pesme, svira klavir i violinu, a…

.

Vredi pročitati: "Paralaksa: vodič za razumevanje stvarnosti"

Ove nedelje vas vodimo u svet nauke - jedan od novinara emisije RTS Lab Lazar Janović preporučio nam je knjigu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo