...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

25.03.2024.

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Foto: Geopoetika

Knjiga je izašla 2017. godine i u pitanju je njen prvi roman, iako je Sali Runi verovatno svima poznatija zbog romana "Normalni ljudi". Kako kaže Anja, i ona je tako krenula da istražuje stvaralaštvo Sali Runi - najpre je pročitala "Normalne ljude", a potom došla i do romana "Razgovori s prijateljima".

"Radnja se odvija u Dablinu gde živi Frances, koja je glavna junakinja i naratorka priče, tako da mi sve druge likove i situacije u stvari otkrivamo preko nje i najviše imamo uvid u njenu psihologiju, njen način razmišljanja i njene emocije. Frances je u svojim ranim 20-im godinama i njena jedina i najbolja drugarica Bobi je ujedno i njena bivša devojka. One imaju jedan kompleksan odnos i njih dve zajedno pišu i izvode poeziju na poetskim večerima. Na jednoj od tih večeri primećuje ih starija uspešna fotografkinja Melisa, koja ih poziva u svoju kuću i upoznaje sa svojim mužem Nikom. Njih dvoje su u kasnim 30-im godinama, dakle dosta su stariji i dosta su uspešniji od Bobi i Frances", priča Anja. 

Ona kaže da joj se knjiga posebno dopala zbog toga što autorka isputuje razliku u moći, u društvenom statusu i položaju između četvoro likova. 

"Zaista volim način na koji Sali Runi piše, zato što piše jednostavno, a u isto vreme nas snažno upućuje na psihologiju i mentalno stanje glavne junakinje", ističe Anja.

Kod nas je knjigu recenzirao Vladislav Bajac i ocenio je da je "iz Irske je stigao mlad, svež književni glas. Takoreći nova, s pravom samouverena, svetla Zvezda romana. (...) Sali Runi piše moderno, ironično, duhovito, a iznad svega – razumljivo".

Zanimljivo je i da je reč o relativno mladoj autorki. Naime Sali Runi je rođena 1991. godine. 

Inače roman "Razgovori s prijateljima" preporučuje i Instagram stranica "Tekst i grad", kao dobar primer knjige koja govori o prijateljstvu iz ženske perspektive.

I. Č.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo