...
TRENUTNO12:00 - 13:00Za i protiv

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

04.03.2024.

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

"Mliječni zubi", foto: Vulkan

Kako kaže naša sagovornica, ova knjiga se na jedan veoma zdrav način odnosi prema problemima današnjice kao što su politički odnosi moći, rodna neravnopravnost, ljudska prava i slično. 

“Knjiga se sastoji od petnaestak kratkih priča za koje ni u jednom momentu eksplicitno navedeno da se dešavaju na našim prostorima, ali to se vrlo dobro oseća čim se sa čitanjem počne. Pričama dominira transgeneracijska trauma, problemi odnosa u porodici, odnosa muškarca prema ženi, odnosa prema imovini, prema novcu, prema budućnosti, prema prošlosti, prema raznim problemima sa kojima se nismo suočili ni kao individue ni kao nacije i narodi”, kaže Divna. 

Ona dodaje da ovu knjigu preporučuje svima koji osećaju da okolnosti u kojima živimo nisu normalne i koji osećaju da mi na Balkanu živimo u paralelnom univerzumu, zamrznuti u konfliktu. 

“Ovo je jedna izuzetno nadahnjujuća knjiga. Imam osećaj da može da pokrene svakoga od nas. Ono što definitivno znam je da bih je čitala i srećna, i tužna, i na kafi, i u gradskom prevozu, jer pokriva takav dijapazon okolnosti i situacija likova da u svakom momentu u toku dana ili u toku života možete naći neku kratku priču koja će lepo da vam legne i na neki način da vam oplemeni taj dan”, zaključuje Divna. 

“Mliječni zubi” su inače druga knjiga Lane Bastašić, nakon romana “Uhvati zeca”. Knjigu je objavila izdavačka kuća Booka i kako možemo pročitati na njihovom sajtu, “bez romantizovanja detinjstva iz perspektive odraslih, ‘Mliječni zubi’ govore o tome šta znači biti mali čovek u tuđem svetu i učiti njegova pravila iz pogrešno postavljenih obrazaca. Ovo je zbirka brutalnih, emotivnih, impresivnih priča, priča koje ćete iznova čitati i mnogo puta prepričavati”.

I.Č. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo