...
TRENUTNO05:10 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Lavirint i u njemu otac slomljenog srca

13.05.2022.

Vilijem Voren je građevinski inspektor koji, osim posla, nema mnogo motiva za život. Slomljenog srca, on kroz život ide sanjareći, sve do noći kada primi misteriozni telefonski poziv svoje ćerke Vendi koja zatraži od njega da dođe i pronađe je. Ali, Vendi je umrla pre deset godina.

.

Novi biser Džefa Lemira, koji je do nas stigao posredstvom izdavačke kuće Darkwood, ambiciozno i primetno eksperimentalno tka priču koja čitaoca zaokuplja od prve do poslednje stranice. U ovoj grafičkoj noveli mi smo vođeni Vilovim očajem i tugom. Gotovo da je možemo napipati, koliko nam se gnezdi u grlu dok čitamo ovu knjigu.

Voren će krenuti u potragu za svojom voljenom ćerkom. Izbegavajući čest kliše, Lemir Vorena ne tera da sebe krivi za ćerkinu smrt, ali ga čini još očajnijim kada mu nametne da sebe krivi što je nastavio da živi posle njenog odlaska.

maz2 jpg

Priča je dalje nadrealna, sa mitskim motivima jer Voren pokušava da pronađe centar lavirinta u čijem središtu misli da će pronaći svoju mezimicu, ne shvatajući da, u stvari, lagano ide ka centru u kojem ga čeka Minotaur ili nešto sasvim drugačije, nešto što i sam krije u srcu.

Ovo je prosta priča o ocu i ćerki, ili tačnije o ocu koji traga za pomirenjem sa sudbinom.

Vizuelno, u prvi mah, početak se ovog stripa doima kao skup škrabotina, ali ako poznajete Lemirov rad, znaćete odmah da je stilizacija njegova igra bez granica i da se neće ustručavati da crtežom prikaže najširu lepezu emocija, koliko god apstraktne bile. I emocije i skice.

Autor ne beži od ambicioznih prikaza na duplim stranicama, od flešbekova. Na drugoj strani, on nas u crtežu ne opterećuje nepotrebnim detaljima, već nas tera da se fokusiramo na vrtoglavi Vorenov pad u srce lavirinta.

maz3 jpg

"Knjiga o lavirintu" na potpuno nekonvencionalan način prikazuje prirodu tuge i gubitka, gradeći književnu misteriju dostojnu najvećih majstora žanra. Ništa u ovoj knjizi nije kao što na prvi pogled izgleda, pa ni sam spektakularan kraj.

No, tu ćete nit sami morati da pratite niz hodnike ove neverovatne priče. Samo vodite računa, "Knjiga o lavirintu" kao slogan navodi "Jedini izlaz je da kreneš unutra“. Unutra u sebe, duboko, tamo gde živi koren svih osećanja, a bes, sreća i tuga imaju isto ishodište.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Petar Pan u zlokobnom, čađavom, viktorijanskom Londonu

Priča o nevinosti detinjstva, odbijanju da se odraste, da se postane deo iskvarenog sveta odraslih, potka je koja Petra Pana…

.

Ispod pokrivača: Dirljivo iskrena priča o odrastanju

Crtež Krejga Tompsona očaravjuće je iskustvo. Ovaj strip umetnik srednje generacije nema iza sebe veliki broj dela, ali je ono…

.

Noar burleska: Strip koji miriše na duvanski dim i viski

Enriko Marini postao je najširoj publici poznat kao jedan od autora naširoko hvaljenog serijala o Betmenu "Šarmantni mračni princ“. No,…

.

Strip umetnik Stevan Subić ulazi u Betmenov svet

Zrenjaninski strip umetnik Stevan Subić potpisao je ugovor sa jednom od najvećih svetskih strip izdavača "DC comics" i ubuduće će…

.

Betmen protiv Džeka Trboseka

Ako postoji superheroj koji je kao stvoren za neki steam-punk strip, onda je to svakako Betmen. Trojac crtača Minjola/Bareto/Rasel priredio…

.

The Tender Bar: Još jedna priča o odrastanju

"The Tender Bar", novi film u kojem režiju potpisuje Džordž Kluni, počinje povratkom dečaka Džej Ara i njegove majke u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 00:05 Music mix by Anja
  • 05:10 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo