...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Samo sam svirao tango

19.12.2022.

Sociološkinja Jelena Andrić nam za ovu nedelju preporuče knjigu "Samo sam svirao tango" autora Kristofa Hajna.

.

Roman nas vodi u Istočnu Nemačku, sredinom prošlog veka. U vreme kada se ova država nalazila "iza gvozdene zavese", profesor istorije Hans-Peter Dalov odlazi u zatvor na dve godine. Razlog je, na prvi pogled, bezazlen - on je odlučio da zameni stalnog pijanistu koji je zbog bolesti sprečen da nastupi u studentskom kabareu, što pristuni pripadnici Štazija doživljavaju kao provokaciju.

"Radnja ove knjige najbolje opisuje današnje društvo i današnje vreme, odnosno, šta se dešava sa čovekom koji poželi da iz svojih moralnih načela učini uslugu drugome. Kroz to se može oslikati dobro poznata parola da je put do pakla popločan dobrim namerama. Knjiiga, zapravo, istražuje šta se dešava kada odlučite da ne budete deo sistema i onoga što moralne norme nalažu", kaže Jelena.

Kristof Hajn je jedan od najzanačajnijih autora koji su stvarali u vreme Istočne Nemačke. Poznata seu njegova dela ”Neznani prijatelj”, ”Zmajska krv” i ”Hornov kraj”. U svojim delima je precizno secirao probleme u istočno-nemačkom društvu zbog čeka je često bio u nemilosti tadašnje vlasti. Poznat je i njegov čuveni govor koji je održao četvrtog novembra 1989. godine na trgu Aleksanderplac na velikim demontracijama.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Zašto se niste ubili"?

Aktivista i borac za ljudska prava Lazar Simić preporučuje knjigu Viktora Frankla "Zašto se niste ubili"? Ovo je, pre svega, knjiga o…

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Vredi pročitati "Pozitivne vibracije"

Miodrag Mika Petrović je apsolvent pedagogije koji boluje od cerebralne paralize. Prijatelji ga znaju kao jednu od najpozitivnijih osoba. 

.

Vredi pročitati "Summa atheologiae"

Teolog Branko Sekulić za ovu nedelju preporučuje knjigu Borisa Dežulovića "Summa atheologiae", koja govori o pogledu ateiste na verska pitanja.

.

Vredi pročitati: "I lived on Butterfly Hill"

Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama i omladinski aktivista Mihajlo Matković kaže da svako treba da pročita knjigu "I lived…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo