...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Paralaksa: vodič za razumevanje stvarnosti"

07.11.2022.

Ove nedelje vas vodimo u svet nauke - jedan od novinara emisije RTS Lab Lazar Janović preporučio nam je knjigu "Paralaksa: vodič za razumevanje stvarnosti" autora Bojana Džodana.

.

Knjiga se obraća širokoj publici pokušavajući na što jednostavniji način da pokrije vrlo kompleksne teme. Fenomeni su opisani u kratkoj formi tako da ukoliko neki od njih čitaocu nije interesantan već na sledećoj stranici ga čeka sledeći.

"Radi se o zbirci kratkih priča o važnim temama iz oblasti nauke, istorije civilizacije i filozofije. Kao inspiracija za knjugu poslužio je jedan popularni naučni blog. Da vam kažem nešto - ništa panika, samo nauka!", kaže Lazar.

Kroz 124 kratke priče, obrađuju se najzanimljivije fenomene i dileme koje čije svet oko nas - od crne rupe, preko Šredingerove mačke pa sve do snežnih pahulja i gremlina. Džodan je inače osnivač i urednik portala Paralaksa koji se bavi upravo popularizacijom nauke.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Otvorene prijave za ParkUP! 2024

Naučno-tehnološki park Beograd otvorio je prijave za studentski startap kamp – ParkUP! 2024, na koji po prvi put mogu da…

.

Biologija je mnogo perspektivnija nego što ljudi misle

Filip Popović je student biologije i jedan od mladih istraživača na biološkom departmanu. Završio je Francuski jezik u Karlovačkoj gimnaziji, a…

.

Vredi pročitati: Intelektualna istorija Evrope

Frontmen benda Nemi pesnik Milan Marković nam za ovu nedelju preporučuje knjigu "Intelektualna istorija Evrope" Marvina Perija.

.

Otvoren Naučni klub u Novom Sadu: Novi impuls popularizaciji nauke

Novosadski Naučni klub je deo mreže koju Centar za promociju nauke razvija širom Srbije. Glavni cilj kluba, je da kroz…

.

Volontiraj na 16. Festivalu nauke

Festival nauke, koji će biti održan od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, objavio je poziv za prijavu volontera.

.

Vredi pročitati: Oluja u šolji čaja

Za početak 2023. godine pisac i novinar Bojan Džodan nam preporučuje naučno-popularno delo Helen Čerski "Oluja u šolji čaja".

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo