...
TRENUTNO21:00 - 22:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Kopenhaška trilogija"

13.03.2023.

Urednica Glasa Podrinja Tanja Trifković kao obaveznu literaturu za čitanje preporučuje "Kopenhašku trilogiju", autorke Tove Ditlevsen. 

.

Tanja kaže da nas autorka, kroz priču o odrastanju i adolescenciji satkanu od brojnih neprijatnosti i brutalnosti, skroz ravnodušnim tonom uči i o borbi i o lepoti.

"Tu imamo priču o borbi svih nas koji se u mladosti osećamo neprilagođeno, borbi za autentičnost, bez obzira na cenu i osudu okoline, borbu za ljubav i na kraju, vrlo tešku borbu sa zavisnošću. Sa druge strane lepota u ovoj knjizi je lepota kreativnosti, lepota neodustajanja. Kada želimo da ispoljimo i pokažemo sebe, bez obzira na cenu. Ovde imamo zavodljivost uspeha i njegovu beznačajnost u odnosu na neke druge odnose sa ljudima. Sve u svemu jedna odlična priča, koja može da nas nauči brojne životne lekcije", kaže Tanja. 

Od prve do poslednje stranice, autorka praktikuje radikalnu iskrenost, ne ukrašava stvari, nikada se ne pravda i to Kopenhaškoj trilogiji daje ogromnu emotivnu snagu. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ispod pokrivača"

Ilustratorka Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, preporučuje grafičku novelu "Ispod pokrivača" autora Krejga Tompsona.

.

Vredi pročitati: "Zašto se niste ubili"?

Aktivista i borac za ljudska prava Lazar Simić preporučuje knjigu Viktora Frankla "Zašto se niste ubili"? Ovo je, pre svega, knjiga o…

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Vredi pročitati "Pozitivne vibracije"

Miodrag Mika Petrović je apsolvent pedagogije koji boluje od cerebralne paralize. Prijatelji ga znaju kao jednu od najpozitivnijih osoba. 

.

Vredi pročitati "Summa atheologiae"

Teolog Branko Sekulić za ovu nedelju preporučuje knjigu Borisa Dežulovića "Summa atheologiae", koja govori o pogledu ateiste na verska pitanja.

.

Vredi pročitati: "I lived on Butterfly Hill"

Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama i omladinski aktivista Mihajlo Matković kaže da svako treba da pročita knjigu "I lived…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Jump Around
  • 21:00 Music Mix by Bea
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo