...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Midlseks"

02.05.2022.

Profesorica Filozofskog fakulteta, Nataša Polovina, specijalistkinja za srednjovekovnu književnost, za čitanje nam preporučuje knjigu "Midlseks" Džefrija Judžinidisa, sjajnu priču o potrazi za identitetom.

.

"Kad kažemo 'potraga za identitetom', to nam može zvučati kao prazna fraza koja, zapravo, ništa ne govori. Ali, u ovom slučaju, pogadja u suštinu. Roman prati Kala Stefanidisa, koji je rođen u porodici grčkih imigranata, u Americi, sa retkom genskom mutacijom. Po rođenju je izgledao kao devojčica, pa je tako i odgajan, kao Kaliopi. Ali, priča ne govori o tome kako je Kaliopi shvatila da je, u stvari, Kal, već seže dalje, u prošlost, ispisujući istoriju tog recesivnog gena. Povrh toga, ovo je roman o grčkoj porodici u Americi što je još jedan od identitetskih aspekata priče. 'Midlseks' se čita u dahu, sa kratkim pauzama da biste se slatko nasmejali. Zato ga toplo preporučujem", kaže Nataša.

Džefri Judžinidis je američki pisac, grčko-irskog porekla. Objavio je jednu zbirku priča i tri romana. Njegov debitanstki roman "Samoubistvo nevinosti" bio je osnova za film u režiji Sofije Kopole. "Midlseks" je 2003. zaradio Pulicera i proglašen romanom godine od strane mnogih uglednih časopisa i kritičara. Preveden je na 34 jezika i prodat u više od pet miliona primeraka.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Žongliranje kao sudbina

Ona je Paula Karolina. On je Džefri Franko. On dolazi iz Amerike, ali je poreklom iz Meksika. Ona je iz…

.

Posle Top Gana stiže i nova Nemoguća misija sa Tom Kruzom

Itan Hant i njegov tim špijuna se vraćaju u novoj avanturi pod nazivom "Nemoguća misija: Odmazda – prvi deo". To…

.

Vredi pročitati: Srećna smrt

Student filozofije na Filozofskom fakultetu Mladen Matić ove nedelje nam preporučuje jedno, nepravedno zapostavljeno, delo jednog od najvećih pisaca 20.…

.

Kris Rok i naredne godine domaćin Oskara?

Kris Rok bi mogao da bude domaćin i naredne dodele Oskara nakon što ga je na ovogodišnjoj ceremoniji ošamario Vil…

.

Stiže šesta sezona hit serije Black Mirror

Fanovi serije Black Mirror će biti oduševljeni jer je potvrđeno da će se na Netflixu uskoro pojaviti nova sezona ove…

.

Kada se nastavlja serija "Taboo"?

Kreatori su još pre nekoliko godina obećali da će britanska TV drama "Taboo" dobiti nastavak, a nedavno je i konačno potvrđeno…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo