...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Bantustan

15.05.2023.

Psiholog Miša Raič nam za ovu nedelju preporučuje jedan nesvakidašnji putopis. U pitanju je "Bantustan", knjiga iza koje stoje autori Lazar Pašanović, Marko Đedović i Uroš Krčedinac.

.

"Bantustan" predstavlja skup beleški svakog od njih sa putovanja po Africi. Njhova plan je bio da od Srbije dođu sve do krajnjeg juga Afrike uz pomoć najrazličitijih načina, od autostopa do vožnje afričkim autobusima. Sve opcije su bile otvorene osim voženje avionom. Na jednom mestu su sabrane sve njihove priče, pesme, crteži, pa čak i mape nastale tokom ovog putovanja.

"Nailazili su na svakojake zgode i nezgode na ovom putovanju i upravo mi se to i najviše dopada kod ove knjige. Ona je spoj tri različita iskustva sa jednom istog putovanja. Knjiga nam na zanimljiv način pokazuje koliko jedno putovanje može biti neverovatno i šta se sve može naučiti. Može se čitati od početka, od sredine, od kraja, kako god želite... U svakom slučaju ćete naučiti nešto novo", kaže naš sagovornik.

Znimljivo je da je domaće izdanje ove knjige objavljeno kao neprofitni samizdat, uz pomoć crowdfunding kampanje koju su organizovali pratioci sajta Klub putnika, sada već davne 2010. godine. Tokom 2021. godine pojavilo se i izdanje na engleskom jeziku pod nazivom "Bantustan: Atlas of an African Journey".

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ispod pokrivača"

Ilustratorka Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, preporučuje grafičku novelu "Ispod pokrivača" autora Krejga Tompsona.

.

Vredi pročitati: "Zašto se niste ubili"?

Aktivista i borac za ljudska prava Lazar Simić preporučuje knjigu Viktora Frankla "Zašto se niste ubili"? Ovo je, pre svega, knjiga o…

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Vredi pročitati "Pozitivne vibracije"

Miodrag Mika Petrović je apsolvent pedagogije koji boluje od cerebralne paralize. Prijatelji ga znaju kao jednu od najpozitivnijih osoba. 

.

Vredi pročitati "Summa atheologiae"

Teolog Branko Sekulić za ovu nedelju preporučuje knjigu Borisa Dežulovića "Summa atheologiae", koja govori o pogledu ateiste na verska pitanja.

.

Vredi pročitati: "I lived on Butterfly Hill"

Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama i omladinski aktivista Mihajlo Matković kaže da svako treba da pročita knjigu "I lived…

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo