...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Da li je rano za Hari Poter "reboot"?

28.04.2023.

Sada je i zvanično. Jedan od najpopularnijih filmskih serijala svih vremena Hari Poter dobija "reboot". Posle 12 godina, koliko je prošlo od poslednjeg filma "Harry Potter and The Deathly Hallows: Part 2", čarobnjački svet ponovo će biti ekranizovan. Ovog puta u formatu serije na platformi Max, gde će svaka knjiga autorke Džej-Kej Rouling dobiti svoju sezonu. To znači da će serija, za razliku od filmova, kroz sedam sezona dublje pokriti priču o najpoznatijem čarobnjaku. Od objavljivanja ove vesti, međutim, pojavili su se komentari kako je za tako nešto rano i da je skroz nepotrebno. Postavlja se pitanje šta fanovi misle o tome.

.

foto: cameralook.it

Nakon završetka filmskog serijala ne može se reći da je franšiza "umrla". Naprotiv. Imali smo predstavu "Harry Potter and The Cursed Child", još jedan filmski serijal Fantastične zveri, a trenutno je aktuelna dugo očekivana video igra Hogwarts Legacy. Vladimir Martić stoga smatra da je još uvek prerano da bi se priča o Hariju Poteru ponovo ekranizovala.

"Imao sam nedavno priliku da budem u Budimpešti, posetio sam restoran iz sveta Hogvortsa u kome je konstantno red. Uvek dva ili tri para stoje ispred. Jednostavno, Hari Poter je aktuelan. Ne znam šta im nedostaje da još dodatno zarade. Ali, mislim da Hariju Poteru stvarno ide odlično, celoj franšizi", priča naš sagovornik.

Iako smatra da je Hari Poter franšiza još uvek aktuelna i da je prerano da bi se radio "reboot", Vladimir kaže da će sigurno pogledati bar prvu sezonu serije.

"Ne znam da li će to na kraju ispasti dobro. Mislim da je ta filmska priča i dalje sveža, da nije zastarela. Barem da prođe nekih 15 ili 20 godina, pa da se uradi serija. Ideja da svaka sezona bude po jednoj knjizi jeste odlična, to će sada imati širinu i dubinu. Ali, mislim da bi trebalo malo sačekati. Videćemo, možda nas i iznenadi. Ja sam uvek optimista, biću i ovde, očekivaću nešto zaista dobro", kaže Vladimir.

haripoter2 png

foto: tg24.sky.it

Sa skoro osam milijardi dolara Hari Poter se nalazi na četvrtom mestu filmskih serijala koji su zaradili najviše novca. Ispred se nalaze samo Marvel Cinematic Universe, Star Wars i Spider-Man. Izgleda da to, ipak, nije dovoljno. Aljoša Mudri, pored očiglednog razloga da se zaradi novac, ne vidi poentu u rebootu njegovog omiljenog serijala.

"Pitanje je samo kome je namenjena ova serija? Da li starim fanovima koji će možda gledati seriju kako bi videli neke aspekte priče za koje nije bilo mesta u filmovima, ili novim fanovima? Ne verujem, nije prošlo toliko godina da mlađa populacija nije upoznata sa ovom pričom. Mislim i da bi stariji fanovi bili mnogo srećniji da se najavi serija ili mini serija o Banditima, odnosno priča o Harijevom tati i njegovoj grupi u školi ili priča o osnivačima Hogvortsa pre 1.000 godina. Takve priče, u formi filmova ili serija, mislim da bi se fanovima mnogo više svidele", smatra naš sagovornik.

Sa druge strane, kao jedan od razloga koji može da opravda "reboot" Aljoša vidi u neuspehu Fantastičnih zveri – serijalu iz čarobnjačkog sveta, čija radnja je smeštena u vreme pre Harija Potera.

"Umesto tri, trebalo je da bude pet filmova iz serijala Fantastične zveri, koje se baš i nisu pokazale kao popularne, ni kod fanova, ni kod kritike. Mislim da će ovo na neki način biti pokušaj da Hari Poter i serijal uopšte ponovo bude popularan i da se nekako izbriše taj gorak ukus u ustima koji su ostavile Fantastične zveri", kaže Aljoša.

haripoter jpg

Zanimljivo, početkom ove godine glumac Rupert Grint, koji je tumačio lik Rona Vizlija, izjavio je za GQ Magazine UK da bi voleo da se napravi serijska adaptacija Harija Potera i da bi to bilo sjajno. Jedan od fanova koji se sa njim slaže je Lazar Čovs. On kaže da njemu nikada nije dosta novih ostvarenja o čarobnjačkom svetu i da je ovo prilika da se napravi nešto veliko.

"Česte su zamerke da nije prošlo dovoljno vremena, kako oni to kažu, da bi neko novi igrao čuvene likove koji su u našim glavama okamenjeni i ovaploćeni u svojim dosadašnjim glumcima. Ali, toliko je franšiza sa mnogo glumaca i niko ne kaže da postoji samo jedan filmski Šerlok Holms ili samo jedan Betmen ili samo jedan Doktor Hu. Ne vidim zašto bi morao da postoji samo Denijel Redklif kao Hari Poter", smatra Lazar.

Za sada još uvek nije poznato kada će serija ugledati svetlost dana. Prema pisanju USA Today prikazivanje se očekuje 2025. ili 2026. godine. Ono što možda budi nadu da će serija biti uspešna i da će privoleti stare fanove je to što će izvršna producentkinja biti autorka knjiga Džej-Kej Rouling. To, opet, treba uzeti sa rezervom, jer je ona bila potpisna kao producentkinja ne toliko uspešnog serijala Fantastične zveri. Ali, možda taj dodatak "izvršna" promeni stvari.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

"Podvodni Metropolis" na Novi Sad film festivalu

Ko su stanovnici koralnog grebena, ko su najopasniji članovi tog životinjskog carstva, a koje su najšarolikije vrste riba Crvenog mora?…

.

Festival DIY filma u Matki

Ukoliko si ljubitelj amaterskog filma, ovog vikenda poseti Rusinski kulturni centar "Matka". U petak, subotu i nedelju moći ćeš da…

.

Filmovi sa četiri kontinenta na Novi Sad Film Festivalu

"Novi Sad Film Festival" je internacionalni takmičarski festival dugometražnog igranog filma, koji se ove godine organizuje po prvi put u…

.

Damir Urban na otvaranju "Novi Sad film festivala"

U Novom Sadu će 22. septembra biti otvoren novi, internacionalni takmičarski filmski festival prvog i drugog filma – Novi Sad…

.

Napravi svoj bioskop

"21114 Film fest" biće održan na Novom naselju od 31. avgusta do 3. septembra na nekoliko lokacija na otvorenom. Osim…

.

Film ima budućnost, njegovo vreme tek stiže

U okviru Festivala evropskog filma, u Novom Sadu se održavaju tri različite radionice za mlade, a u vezi sa produkcijom…

  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo