...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Vredi pročitati: "Moja mama zna šta se dešava u gradovima"

08.03.2022.

Milja Zdravković iz Krovne organizacije mladih Srbije mladima za čitanje preporučuje zbirku pesama "Moja mama zna šta se dešava u gradovima", mlade pesnikinje Radmile Petrović

.

Odnos sela i grada i život mladih ljudi u njima su teme koje su godinama unazad aktuelne. Milja je inspiraciju u ovoj knjizi našla upravo u drugačijem pristupu, koji ova autorka nudi. 

"Ona na jedan malo dublji način i malo drugačije govori o temama kao što su rodna ravnopravnost, odnosi u porodici, a pre svega prikazuje život mlade osobe na lokalu, odnosno u manjim sredinama i odnos ka životu u velikim gradovima. A pesma koju bih preporućila iz ove zbirke je "Odjeci šume", kaže Milja. 

Za Radmilinu poeziju se kaže da spaja iskustvo grada i savremene motive sa pojmovima i dinamikom međuljudskih odnosa unutar tradicionalnog seoskog ambijenta. Autorka je rođena 1996. godine u Užicu, a odrasla u malom mestu kod Arilja - Stupčevićima. Diplomirala je ekonomiju u Beogradu. 

Kao laureatkinja 42. Limskih večeri poezije objavila je zbirku pesama "Miris zemlje". Kao pobednica 22. Poetskog konkursa "Desanka Maksimović" objavila je  zbirku "Celulozni rokenrol". 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Pošta"

Pevač i gitarista u bendu Kruz Roudi Mladen Rakić za ovu nedelju preporučuje Čarsla Bukovskog i roman "Pošta".

.

Poezija će uvek biti potrebna

"Medicina, pravo, biznis, inženjering, sve su to plemenite aktivnosti neophodne za održavanje života. Ali, poezija, lepota, romansa, ljubav, to je…

.

Zona komfora je mesto gde snovi umiru

Milana Janjičić mlada je pesnikinja iz Srbobrana. Poezijom se bavi od malih nogu, a svoju prvu zbirku pesama pod nazivom…

.

Vredi pročitati "To nije ljubav"

Pesnikinja i članica novosadskog padobranskog centra Milana Janjičić za ovu nedelju preporučuje zbirku poezije "To nije ljubav" Bojane Končarević.

.

Poezija treba da živi

Vivien Kurtović mlada je kantautorka iz Sombora. Muzikom se bavi od pete godine. Piše pesme, svira klavir i violinu, a…

.

Prirodni rezervat poezije

Poezija, kada je nastala, čitana je na glas. Svrha je bila usmeno predanje, da se lakše zapamti i prenese poruka,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo