...
TRENUTNO19:00 - 19:10Popodne na O radiju

Kultura / Film

Sjajan film: ideja i kreativnost, a ne novac

21.07.2015.

Na Festivalu evropskog filma na Paliću organizatori veoma cene filmove mladih autora, pa su neke selekcije, poput "Novi mađarski film" i "Mladi duh Evrope" skoro u potpunosti posvećene mladim nadama evropske kinematografije.

.

Jedan od dobitnika nagrade "Underground Spirit" koju Palićki festival dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, španski reditelj Migel Ljanso, radi u maloj ekipi prijatelja sa kojima pravi apokaliptične i naučno-fantastične filmove.

"Ako volite filmove i razmišljate o stvarnosti koja nas okružuje, naći ćete mnogo važnih priča koje treba ispričati. Ne treba da pravite film samo da biste ga napravili, već ako vam je tema zaista bitna, na primer životna sredina, budućnost koju zamišljate, porodica... Kada imate ideju i nešto snažno da kažete, sve će doći – sa veoma jeftinom kamerom, malom ili velikom filmskom ekipom – nije važno. Morate imati nešto da kažete", rekao je za O radio Ljanso.

Budžet za film je svakako potreban, a autorske filmove – s obzirom na to da nisu komercijalni i verovatno neće vratiti uložen novac – podržavaju ministarstva kulture i fondacije namenjene filmskoj industriji. U Mađarskoj je nastao novi talas veoma kvalitetnih debitantskih filmova, jer su mladi autori uspeli da svojim scenarijima dokažu da imaju poseban pristup društvenoj stvarnosti i svetu u kome žive.

lizalisicavila png

Film "Liza žena lisica" Karolja Uj Mesaroša

"Novi koncept Ministarstva kulture u Mađarskoj jeste da autori za svoje projekte dobijaju oko 60 odsto potrebnog novca, a ne kao prethodnih dvadeset godina između 30 i 40 odsto, pa su producenti i reditelji morali da se zadužuju i pravljenje filma je trajalo veoma dugo. Mislim da je to veoma pozitivna diskriminacija autorskog filma, pa ako su već scenario ili tema odabrani, onda autori znaju da će završiti film u dogledno vreme", objašnjava selektor mađarskih filmova Zoltan Šifliš.

Selekcija "Mladi duh Evrope" namenjena je baš mladim autorima koji su beskompromisni i hrabri i uvode publiku u nepoznate i nesigurne teritorije. Kratki filmovi koji su prikazani u toj selekciji ponekad su snimani lošijom opremom, ali jasna je inovativnost filma.

"Dobra ideja i velika kreativnost jedino mogu da stvore dobar film, pa je svejedno čime i kako ga snimate. Sada je jednostavno snimati, imamo dobre kamere i na mobilnim telefonima, ali ipak se potvrdilo da to nije ključ za dobar film" kaže za O radio selektor programa "Mladi duh Evrope" Petar Mitrić i dodaje da je najbitniji autorski pečat.

Na ovogodišnjem festivalu su popularni filmovi u kojima ne glume profesionalni glumci, već prijatelji režisera ili lokalno stanovništvo, a upravo takvi filmovi su i dobitnici nagrada "Aleksandar Lifka" i "Underground spirit"!

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Festival evropskih vrednosti

U subotu, 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma "Palić", koji će trajati do…

.

Nagrade na 25. Festivalu evropskog filma na Paliću

Zlatni toranj za najbolji film dobio je belgijsko-holandski film "Devojka" u režiji Lukasa Donta, dok je Palićki toranj za najbolju režiju…

.

Palićki filmski festival otvorio i druge selekcije

Festival evropskog filma Palić počeo je prikazivanje i svih selekcija pored takmičarske – Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi…

.

Loša deca polako dolaze i spasiće svet!

Završen je Festival evropskog filma na Paliću, a ove godine tamo je bilo zaista mnogo mladih ljudi, ne samo u…

.

Zlatni toranj otišao komediji "Toni Erdman"!

Zlatni toranj za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je nemački film "Toni Erdman" u režiji Maren…

.

Nizak budžet, studenti, jedan stan - nagrada u Karlovim Varima

Zamislite da studirate kameru i vaš profesor, koji je veoma cenjen režiser, pozove vas da radite zajedno na filmu! Ali…

  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo