...
TRENUTNO10:00 - 10:30Pre podne na O radiju

Kultura / Film

Zlatni toranj otišao komediji "Toni Erdman"!

22.07.2016.

Zlatni toranj za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je nemački film "Toni Erdman" u režiji Maren Ade! Šaljivdžija Vinfrid prerušava se u upadljivog "Tonija Erdmana" kako bi zadobio pažnju prezauzete Ines i izmenio njen korporativni način života. Igra između oca i ćerke dostiže apsurdne razmere sve dok Ines ne počne da uviđa da njen ekscentrični otac zaslužuje mesto u njenom životu.

.

Palićki toranj za najbolju režiju dobio je Kristijan Munđi za film "Matura", koji pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionlanog društvs, kroz nepogrešivo ubedljivu glumu, navodi žiri.

cristian mungiu graduation

Žiri je odlučio da dodeli dva Specijalna priznanja, srpskom filmu "Dnevnik mašinovođe" i režiji Miloša Radovića za iznenađujuće crnu komediju sa urnebesnim glumačkim ansamblom i jedinstvenom vizuelnom intencijom, kao i poljsko-švedskom filmu "Ljubav je gorka" Tomaša Vasilevskog, jer je koristeći fragmente iz života četiri žene, sa jakim i upečatljivim vizuelnim stilom, gradio snažnu priču o usamljenosti i čežnji.

U selekciji Paralele i sudari, posvećenoj dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom, suživotom i tolerancijom u najširem smislu, nagradu je dobio mađarski film "Staza od Ljiljana" ("Liliom Ösvény"), priča o odnosu Rebeke i njenog sinčića Denija, koji je neraskidivo vezan za priče i fantaziju, a specijalnu nagradu dobio je slovački film "Eva Nova", film o odnosu majke i sina u kom bi ona učinila sve da ponovo zadobije njegovu ljubav.

staza od ljiljana

Staza od Ljiljana

U selekciji Eye to Eye, namenjenoj mlađoj publici odnosno tinejdžerima, nagradu je odneo film "Lekcija" ("Urok"). To je drama o učiteljici u malom bugarskom gradu koja pokušava da sopstvenim primerom decu u razredu nauči da ne kradu, dok s druge strane, upada u teške finansijske probleme koji njen život odvode u stranputicu.

the lesson urok

Imamo i nekoliko preporuka genijalnih filmova koji mogu da se vide samo na neobičnim mestima kao što je Palić i to u drugoj polovini jula.

Ukoliko na repertoaru nekog bioskopa vidite letonski film "Zora" ("Ausma"), ubacite to u svoj raspored. Kako kaže rediteljka Laila Pakalnina, ovaj film nije zaista važno razumeti, već osetiti energiju, ludilo i kolektivno osećanje svih epoha sovjetske istorije.

Mađarski film "Ubica čistog srca" ("Kills on Wheels") nasmejaće vas, uplašiti, razdražiti, a to je ono što želite od jedne kvalitetne večeri. Apsurdna priča o momcima u invalidskim kolicima koji nude svoje usluge mafiji preskače iz stvarnosti u fikciju, ali veoma je realan.

Kralj apsurdnog bio je francuski film "Apneja" ("Apnee") Žana Kristofa Merisa! Troje mladih uvek idu zajedno, kao i francuski republikanski moto: Sloboda-Jednakost-Bratstvo. Oglušujući se o žestoku ekonomsku i administrativnu realnost, kao i mnoge društvene norme, voze kroz slomljenu Francusku u potrazi za novim predelima.

Hit selekcije Mladi duh Evrope bio je film "Beskrajna poezija" ("Poesia sin fin") Alehandra Jodorovskog. Dvadesetogodišnjak Alehandro Jodorovski odlučuje da postane pesnik, protiv volje svoje porodice. Uveden je u krug umetničke i intelektualne avangarde uzbudljivih 40-ih i 50-ih godina. Upoznaje mnoge druge mlade pisce koji će postati gospodari Latinoamerike u savremenoj literaturi. Potpuno preplavljeni svetom pesničkog eksperimentisanja, odvažuju se da žive senzualno, autentično, slobodno, ludo!

Još jedan mađarski film "Ernelini kod Farkaševih" ("It’s not the time of my life") osvojio je glavnu nagradu na filmskom festivalu u Karlovim Varima, snimljen je u jednom stanu i radili su ga dobrim delom studenti sa veoma niskim budžetom. Film govori o dvema porodicama koje igrom slučaja moraju da žive zajedno. Ester, njen muž Farkaš i petogodišnji sin Bruno u sred noći dobijaju iznenadnu posetu. Esterina sestra Emela sa svojom porodicom vraća se iz Škotske nakon godinu dana u kojoj, suprotno očekivanjima, nisu uspeli da se skrase.

Kratki filmovi su uvek zanimljivi! Pratite festivale kratkih filmova kao što su Filmski front, Videomedeja, Hrizantema, Gifest… Uživaćete, zaista!

Iako su ove godine organizatori festivala imali velike muke sa novcem, jer ih država nije podržala kao prethodnih godina (25 odsto manje od grada Subotice i skoro 70 odsto manje od Sekretarijata za kulturu pokrajine Vojvodine), u poslednjem času Evropska komisija im je dala 41.000 evra putem programa "Kreativna Evropa" za podršku projektima iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti.

Naredni Festival evropskog filma na Paliću počeće 15. jula 2017!

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Loša deca polako dolaze i spasiće svet!

Završen je Festival evropskog filma na Paliću, a ove godine tamo je bilo zaista mnogo mladih ljudi, ne samo u…

.

Nizak budžet, studenti, jedan stan - nagrada u Karlovim Varima

Zamislite da studirate kameru i vaš profesor, koji je veoma cenjen režiser, pozove vas da radite zajedno na filmu! Ali…

.

Na Paliću i kratki filmovi uz apsurdno i realno

Festival evropskog filma na Paliću domaćin je i drugih festivala! Sinoć je počela revija kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske…

.

Palić: Amateri donose inovacije i prava osećanja

Mnogi režiseri odlučuju se da u filmovima ne angažuju profesionalne glumce, već likove koji su stvarni učesnici određenih priča. Na…

.

Palić: Pomeranje granica filmske umetnosti!

Sinoć je na Festivalu evropskog filma na Paliću prikazano četiri filma Karpa Godine, dobitnika nagrade Underground spirit, koja se dodeljuje…

.

Loša deca polako dolaze i spasiće svet!

Završen je Festival evropskog filma na Paliću, a ove godine tamo je bilo zaista mnogo mladih ljudi, ne samo u…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo