...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Palićki filmski festival otvorio i druge selekcije

20.07.2015.

Festival evropskog filma Palić počeo je prikazivanje i svih selekcija pored takmičarske – Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Novi slovački film i Eko dox. Takođe, specifičnost festivala, odnosno sjajne žurke sa cover bendovima, počele su veoma eksplozivno.

.

Selekcija "Novi mađarski film" počela je prikazivanjem "Lize, lisice-vile" Karolja Uj-Mesaroša. Priča o medicinskoj sestri koja traži ljubav i čiji udvarači umiru na prvom sastanku, napravljena je tako da svaki kliše ismeva, pomalo na treš način. Uvrnuta komedija sjajno je otvorila ovogodišnju sekciju mađarskih filmova, tako da i narednih dana možete mnogo da očekujete.

"Paralele i sudari" je selekcija koja prikazuje istočnoevropski film, koji veže ne samo geografski, već i sociološki i istorijski prostor, pa je prikazivanjem filma mađarsko/slovačke produkcije "Priviđenje" ta atmosfera i odlično preneta.

Sinoć je u bioskopu Abazija na Paliću otvorena i selekcija "Mladi duh Evrope". Mladi autori su beskompromisni i hrabri i uvode publiku u nepoznate i nesigurne teritorije.

"U programu Mladi duh Evrope uvek su prikazivani filmovi autora koji su imali izuzetno jaku ideju i autorski pečat i koji su znali u kom smeru idu i, meni najdraže, nemaju kompromisa. Ti kompromisi su značajna stvar u današnje vreme kada se svi 'palimo' na određene stvari na koje smo navikli, a autori iz ove selekcije takvi su da će sve ono na šta se palimo da izbegnu, jer mora nešto novo da nas zaintrigira, a ne isti nadražaji", kaže za O radio selektor tog programa Petar Mitrić.

Festivalske žurke su takođe počele! Kao i prethodne, i ove godine u Jahting klubu na Paliću svake večeri sviraju sjajni cover bendovi sa repertoarom od Rammsteina do Michael Jacksona. Iako su to samo bendovi koji sviraju tuđu muziku, žurke su poptuni hit, jer dođu režiseri, glumci i publika i vesele se, skaču, pevaju i đuskaju svi zajedno. Ako želite da se popnete na binu i uživate sa bendom, to slobodno i možete i niko vas neće čudno gledati. Atmosfera ne može biti opuštenija!

paliczurka jpg

Za malo alternativniju publiku su prvi put organizovane svirke u bioskopu Abazija, pa je sinoć bila španska underground žurka, sa bendovima Atomizador i Extincion de los Insectos iz Španije, koji su veoma eksperimentalni bendovi sa kratkim pesmama i harmoničnom bukom. Takav program je potreban festivalu na kom su prikazani i eksperimentalni filmovi, pa sasvim fino pristaju ambijentu.

Za danas vam preporučujemo da u 17 sati pogledate slovački film "Povratak" na Otvorenom univerzitetu. Naime, radi se o povratnicima iz zatvora, koji razmišljaju o svojoj prošlosti i budućnosti na slobodi. Bore se sa izazovima stvarnog života i pokušavaju da nađu rešenje. U isto vreme, ali u bioskopu Jadran biće prikazan film "Jedan sprat niže" u kom je borba između savesti i stvarnosti veoma zamršena. Lik Patrasku prisustvuje porodičnoj svađi koja se završava ubistvom i nije mu jasno šta da radi – da li da se bori protiv sebe ili ubice koji mu je rod.

U 19 sati će biti specijalna projekcija filma "Avala film: kraj ili novi početak" u bioskopu Aleksandar Lifka. Autor Srđan Knežević kroz razgovore sa filmskim radnicima, novinarima i nekim od funkcionera Avala filma pokušava da odgovori na pitanje zašto je država digla ruke od te kuće. U 23 sata na Letnjoj pozornici na Paliću biće prikazan islandski film "Ovnovi" Grimura Hakonarsona. Radi se o dva brata, koji nisu govorili poslednjih 40 godina, sada ipak moraju da se udruže kako bi spasili ono što im je najdraže – njihove ovce. Priča se čini zanimljivom, ali Island treba gledati svkako, jer su pejzaži nestvarno lepi i egzotični. Na nekim delovima Islanda ne raste trava, već samo mahovina!

Program celog festivala možete da pročitate ovde.

Možda te još zanima:

.

Festival evropskih vrednosti

U subotu, 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma "Palić", koji će trajati do…

.

Nagrade na 25. Festivalu evropskog filma na Paliću

Zlatni toranj za najbolji film dobio je belgijsko-holandski film "Devojka" u režiji Lukasa Donta, dok je Palićki toranj za najbolju režiju…

.

Sjajan film: ideja i kreativnost, a ne novac

Na Festivalu evropskog filma na Paliću organizatori veoma cene filmove mladih autora, pa su neke selekcije, poput "Novi mađarski film"…

.

Loša deca polako dolaze i spasiće svet!

Završen je Festival evropskog filma na Paliću, a ove godine tamo je bilo zaista mnogo mladih ljudi, ne samo u…

.

Zlatni toranj otišao komediji "Toni Erdman"!

Zlatni toranj za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je nemački film "Toni Erdman" u režiji Maren…

.

Nizak budžet, studenti, jedan stan - nagrada u Karlovim Varima

Zamislite da studirate kameru i vaš profesor, koji je veoma cenjen režiser, pozove vas da radite zajedno na filmu! Ali…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo