...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Promenite perspektivu o invaliditetu

24.09.2020.

Ovogodišnji, 18. festival "Uhvati film" počeo je u Kulturnom centru Novog Sada performansom Tanje Josić i Novaka Josića "Prožimanje", nakon kojeg su usledile projekcije dva nagrađena prošlogodišnja filma – italijanskog "Nezaboravno" i španskog "Kreveti drugih".

.

Portparolka festivala Marijana Ramić Vulin za Oradio kaže da je ove godine posebno bilo važno organizovati i održati ovaj filmski festival, kao mali znak pobede nad svim nedaćama koje nam je priredila pandemija.

"Kao i svake godine prikazujemo kratkometražne filmove na temu invaliditeta. Stručni žiri je ove godine odabrao 30 filmova iz 17 zemalja sveta, koji su svojim umetničkim kvalitetom kvalifikovani da budu prikazani novosadskoj publici, zatim i po načinu na koji su teme obrađene - da menjaju pesrpektive", kaže Marijana.

Prema njenim rečima, važno je znati da ovo nije festival samo za osobe sa invaliditetom već za najširu publiku, jer filmovi govore o uobičajenim temama, poput podrške, prijateljstva, ljubavi, a sa druge strane prisutne su i teme poput diskriminacije, nasilja u višestruko marginalizovanim grupama.

"Sa jedne strane, odabrani su filmovi koji prikazuju osobe sa invaliditetom u nekim uobičajenim temama i situacijama kroz koje svi prolazimo, a sa druge strane, otvaraju neke jako teške teme o kojima posle pričamo na diskusijama sa publikom, koje se održavaju odmah nakon projekcija. Jako nam je važno da čujemo kako je publika doživela filmove. Ove godine nismo mogli da pozovemo goste iz inostranstva, ali mislim da ćemo imati dosta toga da kažemo i o našim lokalnim pričama", kaže Marijana.

marijanaramic jpg

Marijana Ramić Vulin 

Ove godine Festival "Uhvati film" održava i seriju tribina čija je zajednička potka promena perspektive. Tako publiku očekuju rasprave pod naslovima: "Umetnici koji menjaju perspektive", "Mladi koji menjaju perspektive", "Volonteri koji menjaju perspektive". Marijana kaže da festival od početka radi na tome da menja perspektive publike na teme koje govore o osobama sa invaliditetom.

"Kada ljudi dođu da pogledaju filmove, često nam govore kako nemaju priliku da bilo gde čuju i vide ovakve teme i daju nam neke nove uvide u život, pogotovo o invalidnosti koja se u ovom društvu posmatra kao bolest, dok se na osobe sa invalididtetom gleda sa sažaljenjem. Ovde se smatra da se osobama sa invaliditetom uvek nešto mora dati, da one nešto ne mogu. Kada promenite perspektivu i prikažete priče o osobama sa invaliditetom koje, u stvari, nisu bolesne, imaju potencijale koje treba da ostvare, drugačije se vidi ta priča", ističe Marijana.

Festival "Uhvati film" prvi je u Srbiji pokrenuo teme poput transrodnosti osoba sa invaliditetom ili njihovoj seksualnosti.

"Uvek imamo neku tabu temu koju otvaramo i kojom nateramo publiku da se zamisli, jer tema invalidnosti se ne tiče samo osoba koje je imaju, već celog društva. Jako je važno da se znanje o invaliditetu nadograđuje. Zato smo se ove godine usmerili na mlade volontere koji sa nama uče o stvarima koje im niko nigde ne govori", objašnjava sagovornica Oradija.

uhvatifilm2 jpg

Pandemija koronavirusa dodatno je otežala život osobama sa invaliditetom, a mogućnost kretanja nije jedina koja im je bila uskraćena. Marijana kaže da oni pripadaju osetljivoj grupi, te da je socijalizacija bila jedan od najvećih problema.

"Osobe sa invaliditetom i inače su skrajnute i društveno otuđene. Karantin nas je sve otuđio, to je činjenica i često na kukanje osoba bez invaliditeta kako teško podnose izolaciju možete čuti odgovor osoba sa invaliditetom kako je njima tako stalno, a ne samo u vreme karantina. Tu treba imati svesz i da one prolaze kroz otežana psihička stanja, što im dodatno otežava položaj", kaže Marijana.

Upravo zbog toga, dodaje ona, važno je da se festival "Uhvati film" održi uživo. Ovogodišnji 18. po redu "Uhvati film" biće organizovan uz poštovanje svih epidemioloških mera koje su na snazi, usled epidemije virusa kovid-19.

Nošenje zaštitne maske je obavezno, broj  posetilaca u sali bioskopa Kulturnog centra Novog Sada je ograničen na 30. Kompletan program možete pogledati ovde.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Nije problem invaliditet već naš odnos prema njemu

Da ste osoba sa invaliditetom, da se otežano krećete i da vaše dnevne aktivnosti u većoj meri ili potpuno zavise…

.

"Uhvati film" poziva filmske autore

Konkurs za filmove na regionalni 19. filmski festival "Uhvati film", koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu invalidnosti,…

.

Malo se priča o seksualnosti osoba sa invaliditetom

Filmski festival "Uhvati film" pokrenuo je projekat Seksualnost nevidljivih: film i realnost sa idejom rušenja stereotipa i predrasuda o osobama sa…

.

Pravo na ličnog asistenta je pravo na samostalan život

Usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, za razliku od nekih drugih gradova u Srbiji, još uvek…

.

Pozorišne radionice na temu diskriminacije

Omladinska organizacija BalkanIDEA Novi Sad organizuje besplatan tromesečni program radionica nazvan "(Ne) Mogu da odglumim". Program je namenjen mladima uzrasta…

.

U maju pet predstava BDP-a u Novom Sadu

U sklopu pozorišnog mini festivala "Naši dani", pred publikom u Srpskom narodnom pozorištu će od 7. do 11. maja biti…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo