...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Novi Sad ima publiku za anime filmove

22.03.2022.

Anime je ručno crtana i kompjuterska animacija poreklom iz Japana. Kombinuje grafičku umetnost, karakterizaciju, kinematografiju i druge oblike maštovitih i individualističkih tehnika. Protekle nedelje u CK13 održan je trodnevni art bioskop posvećen upravo takvoj vrsti filmova. Publika je za to vreme imala priliku da pogleda tri ostvarenja – "Jaje anđela", "Paprika" i "Akira". 

.

Plakat za film "Akira"

Urednica ciklusa Marija Mitić kaže da je ideja trodnevnog Art bioskopa bila da približi anime i japansku kulturu onima koji do sada nisu imali priliku da se upoznaju s tim svetom.

"Anime je popularan. Istočna kultura se sada dosta promoviše po zapadnom svetu, ali se više popularizuje kao pop umetnost, a ona ide mnogo dublje. Mnogo religije i kulture, načina na koji oni doživljavaju svet, vidi se u tim anime filmovima", ističe Marija.

marijamitic png

Marija Mitić

Možemo reći da je ciklus posvećen anime filmovima bio pun pogodak, jer se pokazalo da Novi Sad ima dosta fanova takvih filmova. Sva tri dana sala za projekciju je bila prepuna mladih ljudi.

"Odgledala sam svaki film Satoši Kona. Ovo je sad poslednji koji sam pogledala i baš mi je drago što sam ga gledala ovde. Gledam mnogo anime filmova i baš mi je super."

"Anime filmova stvarno ima raznih, ali ovaj izbor koji imamo ove sedmice, to su stvarno izvanredni filmovi. Ovo je jedan uži skup, baš umetnički anime filmovi. Imaju poruku, koja nije sama po sebi očigledna kao u nekom akcionom ili romantičnom filmu, nego treba čovek da se potrudi da razume šta je autor hteo da kaže. Možda uopšte ni ne skonta stvarnu poentu, ali činjenica je da je postojala poruka i da je ona ispričana na jedan netrivijalan način, tako da može da se tumači na razne načine."

"Nisam toliki ljubitelj anime filmova zato što oni uvek poseduju tu određenu dozu anime bullshita koji je tu u određenoj meri u svakom anime filmu. Ali, ova edicija je dobra zato što pokazuje kultne filmove koji su bili revolucionarni u tom trenutku. Konkretno Satoši Kon svojim filmovima 'Perfect blue', 'Godfathers of Tokyo' i ovim filmom 'Paprika' pruža mogućnost drugačijeg sagledavanja stvari, događaja... Shvatamo da ne mora sve da ide svojim tokom da bi bio dobar film. Može da bude ispremeštano, u formi sna, da ne znamo da li je stvarnost, da li je san. Likovi su fantastični i mislim da svako može da izvuče sopstveni doživljaj iz svega toga."

anime2 png

Ono što je posebno kod anime filmova, kako kaže urednica ciklusa Marija, to je da ima dosta samoistraživanja i vezanosti za sam crtež, naraciju i način na koju se obrađuju teme.

"Tu je više stukturalno društvenog povezivanja nego kod zapadnog animiranog filma. Mnogo je drugačija naracija i mnogo se bolje povezuje sa gledaocem. Imam osećaj kao da je to moj dom. Mislim da je to nekako drugačija kultura koja može da utiče na ljude i omladinu i da ih nekako oplemeni.“

Ukoliko do sada niste imali priliku da pogledati neki anime film, predlažemo da to uradite i vidite zbog čega je ovaj deo japanske kulture toliko primamljiv mladima.

S. Rudakijević 

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Borba protiv negativaca iz Zmajeve kugle

Nova video igra će biti bazirana na popularnom crtanom serijalu i omogućiće igračima da se sukobe sa popularnim negativcima koje…

.

Za ljubitelje mangi i anima

Postoji mnoštvo blogova na temu anima i mangi, ali kako u moru svih njih naći ono što vam odgovara? Imamo…

.

Uz Dragi Bravo lakše se čekaju bolji dani

Socijalna distanca dovela je do toga da se komunikacija potpuno premesti na internet. Tome se potpuno prilagodila i fejsbuk stranica…

.

Lako do najpopularnijih crtanih filmova

Na internetu postoji pregršt sajtova sa crtanim filmovima, ali smo jedan poseban izdvojili za vas. Ovaj sajt mogu da koriste…

.

Japansku kulturu odlikuju napredak, ponos i skromnost

Ljubitelji i poštovaoci japanske kulture proteklog vikenda uživali su u Danima japanske kulture u sklopu kojih se govorilo o Tokiju,…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo