...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

The Batman: Smrtno ozbiljan triler

06.03.2022.

Postoji deo mita o Betmenu koji je neizostavni deo svakog stripa, ali apsolutno zapostavljen na filmu. Brus Vejn iliti Betmen je, pre svega, brilijantan detektiv. On je istražitelj koji poseduje šerlokovsku moć dedukcije, što ga uz natprosečan smisao za taktiku, čini veoma uzbudljivim junakom.

.

Film, genijalan poput "Mračnog viteza" ili katastrofalan poput "Betmena i Robina“, nije mu do sada isticao tu komponentu sve na polzu spektakla. A, onda je se javio Met Rivs poznat po serijalu "Planeta majmuna" i rekao: "OK, vreme je da kompletiramo Betmena na bioskopskom platnu“.

Film "The Batman“ prati superheroja koji je to u još u povoju. Tek je druga godina njegove borbe sa prljavim Gotamom i njegovim noćnim pticama. On još nije poznat pod tim imenom, jer sebe naziva Osvetom, a tako ga oslovljavaju i drugi. Plaše ga se i kriminalci i pošteni ljudi, policija ga prezire i jedina dva saveznika u životu su mu batler Alfred i detektiv Gordon.

batman2 jpg

Kada ubica pod imenom Riddler ili Zagonetač, počne da ubija visoke zvaničnike grada i otkriva najveću korupcionašku aferu u istoriji Gotama, Betmen je prisiljen da uposli sve svoje mentalne i kognitivne kapacitete, ne bi li ga nadigrao u jezivoj i smrtonosnoj partiji, prepunoj zagonetki i tragova koji prete da rasture temelje zajednice.

Put istrage gurnuće ga u samo grotlo grada pred propadanjem, a nama će dati do sada nasveobuhvatniji uvid u legendarni Gotam, na način na koji nijedan film pre toga nije mogao. Tu su: Žena Mačka (Zoi Kravic), Pingvin (neprepoznatljivi Kolin Farel), mafijaš Falkone (sjajni Džon Torturo), tu je manični sociopata Zagonetač (Pol Dano), tu je sva sila društvenog taloga sa kojim superheroj mora da se izbori.

Rivs je odlučio da film snimi u neonoar stilu, Gotam je u njegovoj izvedbi vlažan i mračan, gutaju ga kiša i isparenja, život u njemu je opasan i neizvestan... Beznadežan. Betmen ovde, od svih svojih filmskih inkarnacija, ima najmanje akcije. Atmosfera je najbliža onome što smo videli u filmu "Sedam“, kamera je stalno u blagom pokretu kao kod Finčera, a muzika i zvučni efekti koje je kreirao Majkl Điakino upotpunili su tako zamišljenu priču do maksimuma.

Robert Patinson kao mladi Brus Vejn je odličan odabir glumca. Met Rivs je insistirao da on preuzme plašt Mračnog viteza i sada vidimo zbog čega je bio toliko tvrdoglav. U tandemu sa Zoi Kravic kao Selinom Kajl, pun su pogodak.

batman3 jpg

Iako ga vidimo otkrivenog lica tek nekoliko minuta, Pol Dano je maestralan Zagonetač i pokazuje da je jedan od najboljih karakternih glumaca današnjice.

Teško je porediti ovu instalaciju Betmena sa dosadašnjim verzijma, jer se radi o bitno drugačijem viđenju superheroja. Ako me baš neko puškom natera da se izjasnim, rekao bih da zaslužuje sjajno drugo mesto, odmah iza "Mračnog Viteza" Kristofera Nolana. Samo mali, neznatni, korak iza.   

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo