...
TRENUTNO19:00 - 20:00Indie road

Kultura / Film

Matriks uskrsnuća: Film bez kog smo mogli

13.01.2022.

Film Lane Vašovski "Matriks: Uskrsnuća" ostavio bi mnogo gorči ukus u ustima fanova da, posle genijalnog prvog dela, nisu snimljena i ona dva nespretna nastavka udavljena u sopstvenoj ekstravaganciji. Ovako smo već ranije imali priliku da gledamo kako u mulj tone jedna, iznenađujuće kvalitetno napisana i filmski obrađena priča, pa nam četvrti pokušaj i ne smeta koliko bi trebalo..

.

Bio je to divan ep o ropstvu. Jedno sasvim novo, sveže i revolucionarno gledanje na besmrtnost ljudskog duha, gledanje na drevnu priču o mesijanstvu, o ljudskoj nesalomivoj potrebu da pokida lance. Onda su, tada još uvek braća Vašovski, odlučili da u tu gustu melasu ubace milion litara vode i razrede sve što je u prvom delu valjalo.

"Matriks: uskrsnuća", na mnogo načina, prati tu matricu. A, evo i kako.

Film ponovo zatiče Tomasa Andersona u Matriksu, kao kreatora video igre koja, u stvari, obrađuje Neove avanture viđene u prva tri dela, što mu je donelo kultni status među tinejdžerima. Triniti je u stvari Tifani, majka i supruga i nijedno od njih dvoje ne seća se svog alter ega. Morfeus (Jahja Abdul Maten) pojačan nekim novim likovima ponovo traga za Neom, a Agent Smit je tu da im zagorčava život.

matrix2 jpg

Lana, na neki način, u četvrtom delu ponovo priča priču viđenu u prvom filmu, a usput ga i nadograđuje nekim novim elementima. Traganje za mesijom, koji će osloboditi zasužnjeno čovečanstvo tiranije mašina i kompjuterskih programa, ovde je prilagođeno svim pop kulturnim referencama koje imamo sada, a 1999. godine nisu bile ni na vidiku. Sam film marvelizovan je koliko god je to bilo moguće.

DON'T LOOK UP: KAD MOĆ GLUPOSTI UĆUTKA VEĆINU

FILM U 2021: SPEKTAKLUCI I PRIČE O ODRASTANJU

Tako smo dobili mnogo vedriju i rasterećeniju priču od originalne, tipičnu superherojsku torticu filovanu po ključu: red akcije, red humora, red akcije, red humora. Sve to dodatno je osakaćeno poprilično ispraznim dijalozima.

Lana je ovde išla toliko daleko da je u potpunosti razbila kanon i dovela u pitanje Neov sudbinski položaj. Ali, toliko ne bih spojlovao.

matrix3 png

"Matriks: uskrsnuća" možemo gledati i kao samokritičko ostvarenje kreatora franšize, ali i kao pokušaj da se ona prevede na jezik nekih novih generacija, odraslih na superherojskim filmovima i potpuno drugačijim filmskim matricama, nego generacije pre njih.

Kako bilo, četvrti nastavak Matriksa ide i hronološki, a i kvalitetom, iza prva tri dela. Šteta. Koliko god to danas teško bilo, kada se studiji bore za svaki dolar u eri pandemije, možda je trebalo pronaći još malo hrabrosti i vratiti priču korenima, kao da se druga dva dela nisu ni desila.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

.

Letnji bioskop u Novom Sadu: Francuski filmovi i olimpijska euforija

Francuski institut u Srbiji, Mreža kulturnih stanica i i EU info point Novi Sad pozivaju vas u "Francuski bioskop na…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Prva nedelja jula donosi nekoliko zanimljivih događaja i mali predah pred narednu sedmicu, kada nas očekuje Exit festival.

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Y2K
  • 19:00 Indie road
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo