...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Don't look up: Kad moć gluposti manjine ućutka većinu

26.12.2021.

Idiokratija je diktatura gluposti. Znate već, ne mora više niko da vam crta: vladar zajaše, okruži se najnesposobnijim i najglupljim podanicima koje može da pronađe, da bi među njima izgledao kao nobelovac, a nezainteresovano građanstvo nemo posmatra kako sve oko njega propada.

.

Takva vladalačka kasta, takavi tabloidni mediji, baš takav zaglupljen, zatupljen i nezainteresovan narod, opisani su u novom Netfliksovom hitu "Don’t look up".

Priča počinje kada mlada doktorantkinja astronomije Kejt Dibijaski (Dženifer Lorens) uoči kometu koja će za dva meseca da udari u Zemlju i istrebi sav život. Uz pomoć svog mentora, genijalnog, ali psihički labilnog Rendala Mindija (Leonardo Di Kaprio), pokušava da objasni predsednici Amerike Orlean (Meril Strip) šta sledi i kako nešto mora pod hitno da se preduzme.

Problem je u tome što je predsednica Orlean tipična savremena tehnokratkinja, okružena notornim budaletinama (Njen sin Džejson Orlean, kojeg glumi Džona Hil, etalon je za njih), što je na ključna mesta postavila kojekakve medicinske sestre, frizere i ostale ekstremno nestručne rođake i prijatelje, što je pod potpunom kontrolom najbogatijeg čoveka na svetu koji glumi humanizam i brigu za dobrobit čoveka, dok je spreman da iskoristi svaku priliku da se obogati.

look3 jpg

Ima li onda svet ikakve šanse da opstane ako je vlast spremna da posluša nauku tek kada je uhvate u lopovlucima na nekoj drugoj strani, kada mediji pokušavaju sve da ulepšaju, čak i nadolazeće uništenje sveta?

I onda gledamo sve što i inače gledamo u ovo pandemijsko doba. Svaka politička odluka meri se rejtingom, pre nego opštim dobrom, dok si rek’o piksla evo dvocifrenog procenta zbunjenih i munjenih koji tvrde da kometa ne postoji, tu su i oni koji tvrde da će kometa biti blagoslov, a najviše je onih koje sve to nimalo ne zanima.

Za to vreme, omladina na Tik Toku prati izazov po kojem sami sebi ispaljuju pirotehniku u facu.

U takvom loncu, naučnici, frustrirani glupošću kojom je filovan savremeni svet, deluju kao ludaci i fanatici, dok pokušavaju urlanjem da probiju tu medijsku buku i objasne budali da je budala.

look1 jpg

"Don’t look up" je odlična parodija na našu današnju stvarnost. Vrlo dobro osmišljena, napisana i maestralno odlgumljena drama. Teraće vas na smeh dok lagano hvatate sva ta parodijska preterivanja, a onda, kako film odmiče, skoro ništa više nije smešno jer uviđate da parodija kaska za stvarnošću, da mi u realnosti imamo sve te protagoniste, da nam svakoga dana rade o glavi i osmišljavaju budućnost.

Ovaj film je oštra i vrcava kritika naše sadašnjosti, filmsko mapiranje svih naših zabluda, podjednako neprijatna i za političke elite i za građane.

Pogledajte, pa jednom i menjajte!  

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

U Australiji se snima novi nastavak filma "Pobesneli Maks"

Peta priča u serijalu "Pobesneli Maks" trebalo bi da se pojavi pred publikom tokom 2024. godine.

.

Deni Bojl i Sex Pistolsi koji ispaljuju ćorke

Kada je Deni Bojl, autor Traintspottinga, odlučio da će za FX da snimi šestodelnu seriju o rodonačelnicima evropskog panka, Sex…

.

Bred Pit najavio povlačenje iz sveta glume?

Bred Pit je najavio da bi mu film “Bullet Train”, u kom mu je pripala glavna uloga, vrlo lako mogao…

.

Lejdi Gaga u nastavku Džokera?

Lejdi Gaga u ozbiljnim je pregovorima da se pridruži glumačkoj postavi filma Džoker (2019), reditelja Toda Filipsa, koja sada dobija…

.

"Plavuša": Novi pogled na život Merlin Monro

Netfliks je objavio prvi tizer filma "Plavuša" Endrua Dominika, sa Anom de Armas u glavnoj ulozi i to nikog drugog…

.

Neotpakovana VHS kaseta "Povrataka u budućnost" prodata za 75.000 dolara

Kopija filma na danas zaboravljenom VHS formatu koja je bila u vlasništvu glumca Toma Vilsona, koji je igrao Bifa Tanena…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo