...
TRENUTNO19:00 - 20:00Indie road

Kultura / Film

Don't look up: Kad moć gluposti manjine ućutka većinu

26.12.2021.

Idiokratija je diktatura gluposti. Znate već, ne mora više niko da vam crta: vladar zajaše, okruži se najnesposobnijim i najglupljim podanicima koje može da pronađe, da bi među njima izgledao kao nobelovac, a nezainteresovano građanstvo nemo posmatra kako sve oko njega propada.

.

Takva vladalačka kasta, takavi tabloidni mediji, baš takav zaglupljen, zatupljen i nezainteresovan narod, opisani su u novom Netfliksovom hitu "Don’t look up".

Priča počinje kada mlada doktorantkinja astronomije Kejt Dibijaski (Dženifer Lorens) uoči kometu koja će za dva meseca da udari u Zemlju i istrebi sav život. Uz pomoć svog mentora, genijalnog, ali psihički labilnog Rendala Mindija (Leonardo Di Kaprio), pokušava da objasni predsednici Amerike Orlean (Meril Strip) šta sledi i kako nešto mora pod hitno da se preduzme.

Problem je u tome što je predsednica Orlean tipična savremena tehnokratkinja, okružena notornim budaletinama (Njen sin Džejson Orlean, kojeg glumi Džona Hil, etalon je za njih), što je na ključna mesta postavila kojekakve medicinske sestre, frizere i ostale ekstremno nestručne rođake i prijatelje, što je pod potpunom kontrolom najbogatijeg čoveka na svetu koji glumi humanizam i brigu za dobrobit čoveka, dok je spreman da iskoristi svaku priliku da se obogati.

look3 jpg

Ima li onda svet ikakve šanse da opstane ako je vlast spremna da posluša nauku tek kada je uhvate u lopovlucima na nekoj drugoj strani, kada mediji pokušavaju sve da ulepšaju, čak i nadolazeće uništenje sveta?

I onda gledamo sve što i inače gledamo u ovo pandemijsko doba. Svaka politička odluka meri se rejtingom, pre nego opštim dobrom, dok si rek’o piksla evo dvocifrenog procenta zbunjenih i munjenih koji tvrde da kometa ne postoji, tu su i oni koji tvrde da će kometa biti blagoslov, a najviše je onih koje sve to nimalo ne zanima.

Za to vreme, omladina na Tik Toku prati izazov po kojem sami sebi ispaljuju pirotehniku u facu.

U takvom loncu, naučnici, frustrirani glupošću kojom je filovan savremeni svet, deluju kao ludaci i fanatici, dok pokušavaju urlanjem da probiju tu medijsku buku i objasne budali da je budala.

look1 jpg

"Don’t look up" je odlična parodija na našu današnju stvarnost. Vrlo dobro osmišljena, napisana i maestralno odlgumljena drama. Teraće vas na smeh dok lagano hvatate sva ta parodijska preterivanja, a onda, kako film odmiče, skoro ništa više nije smešno jer uviđate da parodija kaska za stvarnošću, da mi u realnosti imamo sve te protagoniste, da nam svakoga dana rade o glavi i osmišljavaju budućnost.

Ovaj film je oštra i vrcava kritika naše sadašnjosti, filmsko mapiranje svih naših zabluda, podjednako neprijatna i za političke elite i za građane.

Pogledajte, pa jednom i menjajte!  

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

.

Letnji bioskop u Novom Sadu: Francuski filmovi i olimpijska euforija

Francuski institut u Srbiji, Mreža kulturnih stanica i i EU info point Novi Sad pozivaju vas u "Francuski bioskop na…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Prva nedelja jula donosi nekoliko zanimljivih događaja i mali predah pred narednu sedmicu, kada nas očekuje Exit festival.

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Y2K
  • 19:00 Indie road
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo