...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Kultura / Film

Film u 2021: Spektakluci i drame o odrastanju

03.01.2022.

Čini se da filmska industrija nikada nije bila ovako siromašna kao u 2021. godini. Ipak, neki filmovi istakli su se svojom originalnošću, kvalitetom i energijom. Ovo je naša lista najboljeg što se moglo naći u minuloj godini.

.

Dina

Stotine miliona dolara se redovno troše na potencijalne ekstravagancije koje izgledaju kao podgrejana pileća noga. Stotine su potrošene i na Dinu, ali se ona izdigla snagom svog spektakla. Hladna veličina svemira daleke budućnosti, sa ogromnim crvima koji se uzdižu iz peska i svemirski brodovi koji lebde na nebu sa jezivom postojanošću, velika su snaga ovog ostvarenja. Denis Vilnev napravio je spektakl koji zahteva najveće moguće platno za projekciju. Odličan izbor glumaca za svaku ulogu i pažljivo iščitavanje romana Frenka Herberta, doneli su mu uspeh koji garantuje i nastavke.

The power of the dog

Povratak Džejn Kempion snimanju filmova mogao bi da izgleda kao netipična tema za nju: vestern koji naoko govori o tome šta znači biti muškarac u Montani 1920-ih. No, kada zagrebete ispod, naći ćete fascinantan, prekrasan komad, film o elementarnim strastima na udaljenim rubovima društva. Kao okrutni rančer koji teroriše osetljivog mladića, ali ima sopstvene iznenađujuće tajne, Benedikt Kamberbač daje najslojevitiju predstavu u svojoj karijeri. Film je mračan, ali vizuelno nadmoćan u odnosu na konkurenciju, nabijen je emocijama i bukvalno ne može da se gleda bez emotivnog uplitanja.

 

Licorice pizza

Kada Pol Tomas Anderson snimi film, očekujemo nešto surovo i hladno poput, recimo, "Biće krvi". Međutim, ovog puta doneo nam je film o punoletstvu, smešten u dolinu San Fernando iz 1970-ih. U pitanju je neočekivan, ali i zabavan i oštar užitak, koji nam predstavlja dve fantastične mlade glavne uloge. Kuper Hofman (sin pokojnog Filipa Simora Hofmana) i Alana Haim (iz benda Haim) srce su ovog filma o stasavanju, ljubavi i nostalgiji. Bredli Kuper ipak krade scene u kojima se nalazi i, da nije u pitanju tako divan i kvalitetan film, valjalo bi ga gledati samo zbog njega.

Green knight

Prošla su vremena kada su legende o Arturu gotovo isključivo bile vezane za loše ekranizacije: loše perike, loše mačevanje i upitno rukovanje drevnim izvornim tekstom. Dejvid Loveri u priču o Ser Gavejnu unosi umetnički štih i na taj način pronalazi novu dubinu i značenje vekovima starom predanju. Gavejn Deva Patela je nesposoban vitez koji želi da postane poletan i neustrašiv, ali je opterećen nesigurnošću i užasnim izborima dok se upušta u potragu da dokaže svoju čast. Ovo je umetnički film, vizuelno superioran, spor, gotovo kontremplirajući i meditirajući biser smrtnosti i muškosti.

Spencer

“Spencer” je film, ali je u stvari mikro i makro psihološka studija lika i okolnosti koje su zadesile princezu Dajanu. Usmeren je na prelomnu životnu tačku junakinje, koja će svoj naredni kratak životni vek provesti onako kako želi. Centralna tema filma o povratku korenima, onome što jesmo i što predstavlja naš identitet, pre nego što su nas društvo ili okolnosti naterale da postanemo verzija sebe koju ne volimo. Kristen Stjuart je konačno i potpuno izašla iz senke katastrofalnog Twighlighta. Ona u ovom filmu ne postoji. Postoji samo Dajana. Maestralno odrađena uloga.

West side story

Za svoj prvi filmski mjuzikl Stiven Spilberg je odabrao klasik iz 1950-ih. Udahnuo je novi život muzici Leonarda Bernštajna i tekstovima Stivena Sondhajma. Spilberg je ovoj adaptaciji udahnuo još nečeg spilbergovskog - mnoštvo međuzapleta i emocije koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nisam fan mjuzikala, ali ovaj ima sve odlike bioskopskog hita, filma koji je kvalitetan u svakom svom segmentu.

Drive my car

Centralni lik u dirljivoj drami Rjusukea Hamagučija je sredovečni glumac-reditelj, koga igra Hidetoši Nišijima, koji se nalazi u teškoj situaciji i krizi srednjih godina koja deluje potpuno stvarno. Njegovo ime je gospodin Kafuku, upoznajemo i njegovu voljenu ženu, svedočimo njenom neverstvu, a zatim vidimo kako odlazi na najneočekivaniji način. Od tog trenutka, Kafuku je u senci gubitka, ali kada prihvati stipendiju za postavku predstave "Ujka Vanja" u Hirošimi, njegov život se ponovo otvara. Ali, samo u meri u kojoj će on to sebi dozvoliti. Divan film o rastrzanosti između želje za životom i tuge, maestralno izveden japanski film.

The Worst Person in the World

Film prati hronike četiri godine života Džuli, mlade žene koja plovi nemirnim vodama svog ljubavnog života i bori se da pronađe svoj put u karijeri. Sve više kritičara tvrdi da je film Joakima Trira najbolji ove godine na celom svetu i da je dostojan ne samo Oskara za film na vanengleskom području. Još jedan film koji govori o svim zamkama i prednostima mladosti.

 

Spiderman: No way home

Taman kada pomislite da epovi o superherojima ne mogu da budu veći od "Osvetnika: Kraj igre", dolazi najveći film o Spajdermenima ikada. Otvara se multiverzum i kreatori ove avanture u priču uvode sve dosadašnje Spajdermene koje znamo sa filma, sve one zlikovce i sve sulude zaplete. Novi Spajdi je najkvalitetniji, najzabavniji i najlepši film u svom žanru u 2021. godini.

 

Coda

CODA predstavlja skraćenicu za child of deaf adults, što u prevodu znači dete gluvih roditelja. Ovo je drama, koja kao protagonistkinju ima devojčicu koja normalno čuje i koja pripada ovoj grupi dece. Režiju i scenario potpisuje Šon Heder, a priča govori o devojčici koja je rastrzana između životnih želja i potrebe da zaštiti i bude na usluzi svojoj porodici. Malo šta tako lepo i poetično možete pogledati iz protekle godine.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo