...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Malo se priča o seksualnosti osoba sa invaliditetom

02.09.2020.

Filmski festival "Uhvati film" pokrenuo je projekat Seksualnost nevidljivih: film i realnost sa idejom rušenja stereotipa i predrasuda o osobama sa invaliditetom i njihovoj seksualnosti. U okviru projekta predstavljeni su filmovi koji se bave ovom temom i održane tribine. 

.

Ovaj festival nekoliko godina unazad pokušava da problematizuje neke teme o kojima se ne govori previše. Kako kaže direktorka festivala Milesa Milinković shvatili su da u arhivi imaju filmove koji se bave ovom temom i koji su je obradili na umetnički način.

"Seksualnost je generalno tabu tema iako smo mi, kao društvo, okruženi seksom, i u filmovima i pričamo o tome svakodnevno. Zapravo adekvatan pristup temi seksualnosti nije baš zastupljen. Naročito kada je seksualnost osoba sa invaliditetom u pitanju jer oni imaju malo više izazova u prihvatanju seksualnosti. Malo se priča sa njima o tome", naglašava Milesa i dodaje da se kod osoba sa invaliditetom seksualnost stavlja na stranu uz mišljenje da oni imaju druge, važnije, probleme:

"Potreba za intimnošću i seksualnošću je jednako važna svima, kao potreba za kretanjem, obrazovanjem, za egzistencijom".

uhvatifilm png

Razgovor sa Milesom poslušajte u plejeru:

Milesa kaže da sve rade u cilju prihvatanja osoba sa invaliditetom kao jednakih i ravnopravnih u društvu.

"S obzirom da je seksualnost jedna od tema koja se negira osobama sa invaliditetom, mislimo da one mogu da budu aktivne i u toj oblasti. Treba da srušimo predrasude, promenimo perspektivu, jer osobe sa invaliditetom neretko usvoje te neke predrasude o sebi i žive sa tim i negiraju sopstvenu seksualnost", kaže Milesa.

uhvatifulmm png

Neki od problema sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju jesu i problemi kretanja i nepristupačnih prilaza. To ume da prouzrokuje niz drugih.

"Osnovno pravo na kretanje je ugroženo, onda samim tim ne mogu da se obrazuju, zapošljavaju, da stvaruju kulturu i umetnost, da stvaraju partnerske odnose, ne žele da se ostvare kao roditelji. Žene sa invaliditetom su dvostruko ugoržene: i kao žene i kao osobe sa invaliditetom. Još ako imaju još neki identitet, kao transrodnost ili drugačija sekusalna orijentacija od heteroseksualne, zamislite sa kakvim se problemima ta osoba sa invaliditetom susreće", kaže Milesa. 

Ovaj projekat realizuje se u okviru programa "Umetnici sad!", fondacije Novi Sad 2021. Ove godine festival “Uhvati film” slavi punoletstvo i planiraju da prošire priču i pokažu kojom vrstom umetnosti se bave osobe sa invaliditetom iz inostranstva a koja nije zastupljena u Srbiji i Novom Sadu. Kažu da će pokazati sjajne umetnike iz naše zemlje, regiona, ali i šire.

Fotografije: facebook.com/uhvatifilm

J. Božić

 

 

Možda te još zanima:

.

Zapošljivost osoba sa invaliditetom i hendikepom je daleko od stvarnih mogućnosti

Nedavno je u Banja Luci otvoren prvi kafić za radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim poteškoćama. U Beogradu je pre nekoliko…

.

Invaliditet je različitost, ne karakteristika

Život osoba sa invaliditetom pun je prepreka, ali ne zato što su osobe sa invaliditetom, već zato što društvo još…

.

NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom

Master klas "NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom", u okviru festivala "UhvaTI film", biće održan od 1. do 3.…

.

Komšije nas uče da je svaki sport za ljude

Atomsko sklonište, ušuškano između zgrada na novosadskom Novom naselju, pokriveno je travom. Pored stvari koje privlače najmlađe i nas malo…

.

Nije problem invaliditet već naš odnos prema njemu

Da ste osoba sa invaliditetom, da se otežano krećete i da vaše dnevne aktivnosti u većoj meri ili potpuno zavise…

.

"Uhvati film" poziva filmske autore

Konkurs za filmove na regionalni 19. filmski festival "Uhvati film", koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu invalidnosti,…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo