...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Društvo / Zdravlje

Kanabis marš u subotu u Novom Sadu

22.09.2016.

Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA) organizovaće u subotu 24. septembra "Kanabis marš" u Novom Sadu, sa ciljem da podrži pacijente obolele od teških bolesti u njihovom pravu na izbor načina kojim će se lečiti.

.

IRKA će sa "Kanabis marša" poslati poruku o potrebi za legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe, a udruženje se zalaže i za promenu zakona o industrijskoj konoplji i dekriminalizaciji kanabisa.

Prisutni će moći da saslušaju kratke govore aktivista udruženja, kao i osoba koje se leče kanabisom, proizvodjača i uvoznika industrijske konoplje, ali i svih građana koji budu želeli da se obrate skupu, navodi se u pozivu.

Nakon govora, aktivisti i građani će prošeteati centralnim ulicama grada. Povorka će se kretati sledećom rutom: Trg Slobode - Modene - Žarka  Zrenjanina - Stražilovska - Maksima Gorkog - Bulevar Oslobođenja (trotoarom)  - Jevrejska - Pozorišni trg - Trg Slobode - Njegoševa - Trifkovićev trg - Laze Telečkog - Mite Ružića - Katolička porta - Zmaj Jovina - Dunavska - Dunavski park.

"Za kanabis nije dokazano da je štetan, već naprotiv ima vrlo blagotvorno dejstvo na organizam. Mnogobrojni napisani naučni radovi o kanabisu upravo to i potvrdjuju", poručila je IRKA.

Ovo udruženje zastupa obolele i članove njihovih porodica, zastupa "istinu i stotine naučnih i medicinskih dokaza" da je kanabis pogodan za obolele, i apeluje da zakon o medicinskoj upotrebi kanabisa mora što pre da bude donet i u Srbiji.

"Šezdeset umrlih dnevno od kancera po statistici iz 2012. nas sve na to obavezuje. Nas svakog dana mole oboleli i njihove porodice za pomoć, a naši članovi koji se leče ili su izlečeni žele javno da govore", dodaje se u pozivu.

"Kanabis marš" je globalna akcija koja se svake godine dešava širom sveta, u kojoj ljudi izražavaju svoj protest i zahtevaju poštovanje osnovnog ljudskog prava na izbor, kao i da li će konzumirati alkohol ili duvan za koje je dokazano da su štetni po organizam, ili će konzumirati kanabis.

Kanabis marš počeće u 16 sati u subotu, na Trgu slobode u Novom Sadu.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Mladi pisci progovorili o temi partnerskog nasilja

Iza zbirke kratkih priča pod nazivom "I ovo je nasilje" stoji 20 mladih autora i autorki iz Novog Sada. Njihove…

.

Vredi pročitati "To nije ljubav"

Pesnikinja i članica novosadskog padobranskog centra Milana Janjičić za ovu nedelju preporučuje zbirku poezije "To nije ljubav" Bojane Končarević.

.

Koncertni albumi prenose fenomenalnu energiju

Filipa Vlatkovića Fipu ne bismo mogli da opišemo samo kao muzičara. On je kantautor, basista, producent, audio inženjer, radi miks…

.

Vredi pročitati: "Moja mama zna šta se dešava u gradovima"

Milja Zdravković iz Krovne organizacije mladih Srbije mladima za čitanje preporučuje zbirku pesama "Moja mama zna šta se dešava u…

.

Vredi pročitati "Okretište" Damira Karakaša

Novosadska književnica Vitomirka Vita Trebovac do sada je objavila tri knjige poezije, a s obzirom na to da radi u knjižari,…

.

Mora da te loži posao koji radiš

Marina Milanović je grafička dizajnerka iz Novog Sada, predaje na beogradskom FMK i autorka je velikog broja radova. Zajedno sa…

  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo