...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Okretište" Damira Karakaša

14.02.2022.

Novosadska književnica Vitomirka Vita Trebovac do sada je objavila tri knjige poezije, a s obzirom na to da radi u knjižari, prilično upućena u književnu produkciju. Njen izbor za ovu nedelju je novi roman jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika mlađe generacije.

.

"Preporučila bih novi roman Damira Karakaša. Naziv je 'Okretište' i može se posmatrati i kao roman i kao novela, jer ima svega stotinak strana. To je, za mene, izvrsna literatura. Stilski izbrušena, poetična, mogu reći - intimna i nežna. Govori o arhetipskoj borbi dobra i zla. I sve to u samo sto strana, što govori da je ovo posvećeno i studiozno napisana knjiga, ali to je ono na šta smo navikli od Karakaša, zato smo je i tako dugo čekali", kaže Vitomirka.

Damir Karakaš jedan je od popularnijih pisaca u Hrvatskoj, poznat o svojim kosmopolitskim i antiratnim stavovima. Bio je novinar i ratni izveštač, ali i ulični umetnik, muzičar i performer u Francuskoj, gde je živeo jedno vreme i taj period ispričao u nekoliko knjiga. Najpoznatija dela su mu putopis "Bosanci su dobri ljudi", zbirke priča "Eskimi", "Pukovnik Beethoven" i "Kino Lika", po kojoj je snimljen istoimeni film; drame "Skoro nikada ne zaključavamo", "Snajper" i "Avijatičari"; te romani "Kombetari", "Kako sam ušao u Europu", "Sjajno mjesto za nesreću", "Blue Moon", "Sjećanje šume" i "Proslava" (nagrada Tportala za najbolji roman godine). "Okretište" je njegov sedmi roman. Dela su mu prevedena na desetak jezika.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Talason"

Novinarka Sanja Đorđević nam za ovu nedelju preporučuje jednu mističnu knjigu - u pitanju je roman "Talason" autora Dragana Orlovića.

.

Vredi pročitati: "Koljka i Sašenjka"

Milan Tripković novosadski je pisac, profesor i jedan od osnivača knjižare Bulevar books. Njegov roman "Klub istinskih stvaralaca" našao se…

.

Vredi pročitati: Samo sam svirao tango

Sociološkinja Jelena Andrić nam za ovu nedelju preporuče knjigu "Samo sam svirao tango" autora Kristofa Hajna.

.

Vredi pročitati "Sedma funkcija jezika"

Nataša Gvozdenović, novinarka i pozorišna kritičarka, preporučuje da pročitate knjigu "Sedma funkcija jezika" francuskog pisca Lorana Binea.

.

Vredi pročitati: "Hazarski rečnik"

Početak oktobra i jesenji dani koji su pred nama su idealni za domaće klasike kao što je "Hazarski rečnik" Milorada…

.

Vredi pročitati: "Crna knjiga"

Pop duo Dolores je nedavno izbacio singl "Lutanje", a jedna od članica Ana Srećković nam je pomogla da ove nedelje…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo