...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Okretište" Damira Karakaša

14.02.2022.

Novosadska književnica Vitomirka Vita Trebovac do sada je objavila tri knjige poezije, a s obzirom na to da radi u knjižari, prilično upućena u književnu produkciju. Njen izbor za ovu nedelju je novi roman jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika mlađe generacije.

.

"Preporučila bih novi roman Damira Karakaša. Naziv je 'Okretište' i može se posmatrati i kao roman i kao novela, jer ima svega stotinak strana. To je, za mene, izvrsna literatura. Stilski izbrušena, poetična, mogu reći - intimna i nežna. Govori o arhetipskoj borbi dobra i zla. I sve to u samo sto strana, što govori da je ovo posvećeno i studiozno napisana knjiga, ali to je ono na šta smo navikli od Karakaša, zato smo je i tako dugo čekali", kaže Vitomirka.

Damir Karakaš jedan je od popularnijih pisaca u Hrvatskoj, poznat o svojim kosmopolitskim i antiratnim stavovima. Bio je novinar i ratni izveštač, ali i ulični umetnik, muzičar i performer u Francuskoj, gde je živeo jedno vreme i taj period ispričao u nekoliko knjiga. Najpoznatija dela su mu putopis "Bosanci su dobri ljudi", zbirke priča "Eskimi", "Pukovnik Beethoven" i "Kino Lika", po kojoj je snimljen istoimeni film; drame "Skoro nikada ne zaključavamo", "Snajper" i "Avijatičari"; te romani "Kombetari", "Kako sam ušao u Europu", "Sjajno mjesto za nesreću", "Blue Moon", "Sjećanje šume" i "Proslava" (nagrada Tportala za najbolji roman godine). "Okretište" je njegov sedmi roman. Dela su mu prevedena na desetak jezika.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Moja godina odmora i opuštanja

Za kraj jula novinarka Darija Stjepić nam preporučuje roman "Moja godina odmora i opuštanja" američke spisateljice Otese Mošfeg.

.

Vredi pročitati: Tvoj sin, Huckleberry Finn

Knjiga nedelje nas ovaj put vodi u komšiluk, u Bosnu i Hercegovinu. Novinarka Šejla Džindo nam je skrenula pažnju na…

.

Vredi pročitati "Istočno od raja"

Preporuka za ovu nedelju je knjiga "Istočno od raja" Džona Stajnbeka na koju nam je pažnju skrenula Katarina Đurđević.

.

Vredi pročitati: Nepodnošljiva lakoća postojanja

Preporuka za ovonedeljnu literaturu dolazi od studentkinje novinarstva Mile Dragnić a u pitanju je legendarno delo "Nepodnošljiva lakoća postojanja" češkog pisca…

.

Vredi pročitati: Srećna smrt

Student filozofije na Filozofskom fakultetu Mladen Matić ove nedelje nam preporučuje jedno, nepravedno zapostavljeno, delo jednog od najvećih pisaca 20.…

.

Meg Rajan se vraća romantičnim komedijama

Meg Rajan je najavila je da će se vratiti korenima, odnosno romantičim komedijama i da će glumiti i režirati film…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo