...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Vegeterijanska hrana je skupa - mit ili istina?

03.03.2023.

U vremenu kada cene neprestano skaču, pronalaženje balansa između cene i kvaliteta nikad nije bio veći izazov. To je pogotovo važno kada kupujete hranu, jer njen kvalitet direktno utiče na zdravlje. Kada je u pitanju vegetarijanska ishrana, postoji predrasuda da je takav način ishrane skup i da je teško pronaći namirnice. Istražili smo da li je to tačno i koji su favoriti vegetarijanaca među hranom i prodajnim mestima.

.

foto:aholddelhaize.com

Nikoleta (21) iz Novog Sada vegetarijanka je već duži niz godina. Ona najviše voli da kupuje hranu u prodavnicama koje su specijalizovane za određene namirnice. U Novom Sadu je pronašla jednu takvu radnju.

"Ima jedna prodavnica u Petra Drapšina koja je specijalizovana za proizvode od soje, tofu, vegetarijanske kobasice i slično, a druge namirnice kupujem najčešće u samoposlugama", kaže naša sagovornica.

Kada je reč o ceni proizvoda, Nikoleta tvrdi da je jeftine namirnice sve teže pronaći i da cena mnogo zavisi od mesta gde kupujete.

"Zdrava hrana je ubedljivo najskuplja. Tamo su, na primer, proizvodi od soje skuplji u proseku za 100 dinara u odnosu na iste te proizvode u samoposlugama", ističe Nikoleta.

Anja (21), ipak, ima drugačiji ukus. Ona živi u Futogu, studira u Novom Sadu, a kaže da je u njenoj okolini lako i jeftino biti vegetarijanac. Objasnila nam je da se planiranjem obroka unapred, može dosta uštedeti.

"U prodavnicama najčešće kupujem kese zamrznuzog povrća, a često ne pojedem sve i vratim u frižider, pa tako podelim jednu tu kesu na dan, dva. Na dnevnom nivou izdvojim oko 200, 300 dinara, zavisi koja mešavina povrća je u pitanju", priča Anja.

vege2 png

Kada je u pitanju kvalitet proizvoda, bitno je znati njegovo poreklo. Studentkinja iz Novog Sada Doroteja (21) obožava da kuva i obraća posebnu pažnju na to što kupuje. Jedina se u svojoj porodici hrani vegetarijanski i kaže da je meso najskuplja namirnica koju njena familija kupuje. Ona upozorava na to da se obrati posebna pažnja na poreklo hrane ukoliko želite najzdravije sastojke u svojoj ishrani. Njen ubedljiv favorit za kupovinu je pijaca, a objasnila nam je zašto, kao i na šta sve treba obratiti pažnju, ako hranu kupujete na tezgama.

"Izbegavam da kupujem voće i povrće u supermarketu zato što nije toliko sveže kao na pijaci. Moja porodica je odavno počela da se raspituje kod prodavaca odakle nabavljaju svoju robu, da li je sami uzgajaju i slično", kaže Doroteja.

Proverili samo i kakve su cene vegetarijanskih proizvoda na različitim prodajnim mestima. Definitivno je najskuplje kupovati u zdravoj hrani, iako se tamo hvale da je to zbog toga što nude najkvalitetnije vrste namirnica. Sledeće su pijace gde su voće i povrće za oko 20 odsto skuplja od samoposluga. Što se tiče kvaliteta njihovih proizvoda, moraćete da verujete na reč prodavcima da svoje biljke uzgajaju u najpovoljnijim uslovima. Na kraju liste su samoposluge koje, osim voća i povrća, nude najširi asortiman vegetarijanskih proizvoda. Postoji, ipak, pretpostavka da sa kvalitetom raste i cena, ali u samoposlugama to nije pravilo.

Ovom temom bavili smo se u novom izdanju emisije Pop up:

 

A. Ćirić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Studenti nezadovoljni hranom u menzi

Hrana i usluga u studentskim menzama u Novom Sadu bile su neizbežne teme među akademcima prethodnih dana. Nakon objava jedne…

.

U najavi izgradnja nove menze i studentskog doma u Novom Sadu

Studenstki centar Novi Sad se, poput akademaca, priprema za oktobar i početak novog nastavnog ciklusa. Nova akademska godina donosi i…

.

Biljna ishrana: jednostavno i zdravo

Istraživanje, koje je pre nekoliko godina sprovela Škola javnog zdravlja u Bostonu na više od 72 hiljade ispitanika, pokazalo je…

.

Fud bloging kao strast

Hrana je važan deo svakodnevice svih nas, pa zato ni ne treba da čudi pažnja koju dobijaju fud blogovi i…

.

Šest univerzalno zdravih navika za 2022. godinu

Kada dođete u određene, khm, godine, očekuje se da ste manje-više sredili život. Dakle, u dvadesetim i tridesetim se pretpostavlja…

.

Biljna ishrana: jednostavno i zdravo

Istraživanje, koje je pre nekoliko godina sprovela Škola javnog zdravlja u Bostonu na više od 72 hiljade ispitanika, pokazalo je…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo