...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle

Šta se krčka u kuhinjama generacija X i Z?

30.10.2024.

U drugoj epizodi "Rose u podne" Peđa (Gen X) i Irena (Gen Z) razgovarali su o generacijskim razlikama u pristupu kuvanju i ishrani - o tome gde traže nove recepte, kako su uopšte zavoleli kuvanje, kao i o tome da li je zaprška obavezna.

.

foto: pexels.com

Peđa kaže da je za sebe nekada govorio da je strastven ribolovac, a sad kaže da je strastven kuvar. Kada je on bio mali, kuvanje nije bilo toliko popularno i kuvari nisu bili TV zvezde, tako da je čari kuvanja otkrio tek kada se odvojio od roditelja i započeo samostalni život.

"Tad počneš da otkrivaš da nije samo fora da isprižiš jaja ili pomfrit kako bi nešto pojeo, već da možeš i da naučiš da zamotaš sarmu ako se malo potrudiš", priča Peđa.

Kako kaže, u njegovo vreme su ugostiteljsku školu upisivali uglavnom loši đaci i to prosto nije bilo atraktivno zanimanje. Da je tada znao da je kuvanje tako zabavno, moguće da bi se opredelio da ide tim putem umesto novinarskim. 

rostilj-foto-irena

foto: Irena Čučković

I Irena je tek pri kraju fakulteta shvatila da joj kuvanje ide od ruke više nego što je ranije pretpostavljala. Kada se iz studentskog doma preselila u stan sa velikom kuhinjom, imala je mnogo više prostora za eksperimentisanje i isprobavanje novih recepata, a imala je i cimerku koja je uvek rado učestvovala u degustaciji tih jela.

Irena danas nove recepte najčešće nalazi na TikToku, dok je Peđa ipak fan recepata na YouTube-u. Kako kaže, videi tamo su detaljniji i sporiji i onda može bolje da ih isprati dok u realnom vremenu priprema jelo. Ipak, kada je on tek otkrivao kuvanje, pronalaženje recepata je izgledalo dosta drugačije.

"Isprva sam tražio recepte na sajtovima, negde početkom 2000-ih. Mreže još nisu ni postojale tada, a YouTube je bio tek u začetku. Kasnije, kada je YouTube postao popularniji, čak sam i ja kačio neke svoje snimke. Imam neki kiseli kupus u zemljanom loncu, baš sam ponosan na taj video", priča Peđa.

pexels-cooking

foto: pexels.com

A pre svega toga i pre početka 2000-ih, recepti i saveti za kuvanje prikupljali su se tako što se - zove mama.

"Uvek kreneš od onog poznatog, od onog što si jeo ili jela kod mame. Neke od tih recepata sam kasnije modifikovao", kaže Peđa.

Međutim, nekim od tih recepata je potrebno dosta vremena za kuvanje. Sa druge strane, Irena se usled nedostatka vremena češće odlučuje za jela koja su istovremeno brza i zdrava.

"Radnim danima, kada dođem gladna sa posla, gledam da što brže napravim ručak kako ne bih posegnula za grickalicama. Priprema komplikovanijih jela je moguća samo vikendom. Tada mi nije problem da odvojim nekoliko sati za kuvanje", priča Irena.

I Irena i Peđa slažu se da su nam digitalne tehnologije približile mnoga internacionalna jela koja su sada postala deo naših svakodnevnih obroka.

Celu epizodu možeš poslušati u plejeru:

I. Č. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Overcooked: Kuvanje bez recepta!

Ako ne volite da vidite sudoperu punu prljavih sudova, ako ne volite da vam prsti mirišu na crni luk, ako…

.

Biljna ishrana: jednostavno i zdravo

Istraživanje, koje je pre nekoliko godina sprovela Škola javnog zdravlja u Bostonu na više od 72 hiljade ispitanika, pokazalo je…

.

Pandemija i hobiji: Kako smo ubijali slobodno vreme?

Koliko puta ste u poslednje vreme razmišljali o tome kako da produktivno iskoristite to što smo prisiljeni da u kućama…

.

Sajt Supercook kuva za vas

Foto: play.google.com Ukoliko ne znate šta da pripremite od namirnica koje imate kod kuće, postoji rešenje. Sajt Supercook će to…

.

Naučite da kuvate na najlakši način

Jedan od najboljih načina kako možemo iskoristi višak slobodnog vremena je posvetiti se čarima kuvanja.

.

Kako je hrana osvojila društvene mreže?

Hrana je jednostavno deo svakodnevice. Bilo da sam spremaš nešto, naručuješ dostavu, jedeš u menzi... Samim tim je i priodno…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo