...
TRENUTNO10:10 - 10:20Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Ponavljaju se izbori za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu

29.04.2022.

Inspekcija Pokrajinskog sekreterijata za visoko obrazovanje naložila je ponavljanje izbora za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kako se navodi u inspekcijskom zapisniku, otkriveno je čak sedam nezakonitosti u vezi sa celim izbornim procesom.

.

U zapisniku se navodi da je Izborna komisija postupila nezakonito oborivši listu "Studentska reakcija" jer je, uprkos 61 nevažećem potpisu, imala 574 potpisa, što je bilo dovoljno da izađe na izbore. Utvrđeno je, takođe i da je Izborna komisija postupila nezakonito tako što je naknadno tražila od "Studentske reakcije" da potpisi moraju biti overeni kod notara.

Čitav proces biće ponovljen, pa će tako liste ponovo skupljati potpise za kandidaturu.

"Mi ćemo opet skupljati potpise i predati našu listu. Nadam se da će nam je sada odobriti, da neće smeti toliko da se igraju, mada me ništa ne bi iznenadilo“, kaže za Oradio Aleksandar Ćirić iz "Studentske reakcije".

Pored potpisa, u zapisniku inspekcije navodi se i da zamenik predsednika Izborne komisije Aleksandar Gajić na tu funkciju nije postavljen na sednicama, što je suprotno pravilniku o sprovođenju izbora za Studentski parlament.

Utvrđeno je i da Izborna komisija na dan održavanja izbora nije imala legitimitet jer je bila sačinjena samo od četiri studenta, dok pravilnik nalaže da komisiju čine četiri studenta i jedan profesor. Predsednica Izborne komisije, profesorka Laura Spariosu, podnela je 11. aprila neopozivu ostavku, a dva dana kasnije izbori su održani. Jedini kandidat bila je lista "Savez studenata".

Podsetimo, izbori 13. aprila protekli su uz incidente i krivične prijave, kada su se sukobili članovi lista "Savez studenata" i "Studentska reakcija". Kako kaže Aleksandar Ćirić, cela stvar je još uvek u procesu.

"Niti su nas zvali zbog incidenta, niti zbog krivotvorenja potpisa, kako su to oni naveli. Mislim da od toga nema ništa, jer su to podneli protiv NN lica. Što se tiče prijava koje smo podneli protiv Gajića, još uvek čekamo da vidimo šta će biti“, kaže Aleksandar.

Izborna komisija dobila je od pokrajinskog prosvetnog inspektora Ivane Boroje rok od 10 dana da raspiše nove izbore.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

U oktobru stižu nove studentske kartice

Studenti svih državnih i privatnih fakulteta u Srbiji će od naredne školske godine dobiti nove studentske kartice koje će im…

.

Ispiti poskupeli, studente niko nije obavestio

Studenti Filozofskog fakulteta su neposredno pred prijavu ispita za januarski rok saznali da su poskupeli brojni troškovi usluga studiranja. Osim…

.

Objavljenje liste dobitnika studentskih stipendija i kredita

Ministarstvo prosvete objavilo je konačne liste studenata koji će biti korisnici studentskih stipendija i kredita u akademskoj 2022/2023. godini.

.

Besplatna zimska škola na temu roda i globalizacije

Univerzitet u Novom Sadu organizuje zimsku školu pod nazivom “Rod i globalizacija” koja će se održati od 20. do 27.…

.

Prijavi se za stručnu praksu u javnoj upravi

Univerzitet u Novom Sadu raspisao je Konkurs za izbor studenata za pohađanje Studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/23. godine.…

.

Raspisan Konkurs za izradu studentskih radova

Senat Univerziteta u Novom Sadu raspisao je Konkurs za izradu naučnih i stručnih radova studenata u školskoj 2022/2023. godini. Rok…

  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo