...
ORADIO UŽIVO

Društvo

Studentska reakcija blokirala rad Saveza studenata na Filozofskom fakultetu

06.04.2022.

Studentska reakcija, neformalna organizacija studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, danas je blokirala prostorije i rad Saveza studenata tog fakulteta. Kako navode, do blokade je došlo zbog toga što nije usvojen njihov zahtev da se prihvati lista Studentske reakcije za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, kao i da bude smenjen zamenik predsednika Izborne komisije Aleksandar Gajić

.

Podsetimo, lista je oborena zbog navodno nevažećih potpisa, nakon čega je Studentska reakcija dobila rok od 48 sati da ponovo skupi potpise uz overu notara, što, kako tvrde članovi te organizacije, nije u skladu sa Pravilnikom o organizovanju izbora. Studentska reakcija je u utorak zatražila smenu zamenika predsednika izborne komisije Aleksandra Gajića, kao i da se njihova lista prihvati. Kako to nije učinjeno, blokada je počela danas od 11 časova.

Mladen Cvijetić iz Studentske reakcije kaže za Oradio da napretka za sada nema, ništa nije odobreno i ni jedan njihov zahtev nije ni uzet u razmatranje. Zbog toga je, kako kaže, Studentska reakcija  za sutra u 10 časova najavila protest ispred Rektorata novosadskog univerziteta.

"Danas smo predali zahteve svima - Rektoratu, opštoj službi, Univerzitetskoj komisiji, univerzitetskom parlamentu. Dali smo im rok do večeras da nam odobre listu. Ne znamo šta će dalje biti, ako nam ne odobre listu. Trenutno blokiramo Savez studenata, koji kreira pravilnike za izbore, usvaja ih, organizuje izbore, njima se predaju liste, oni broje glasove i predlažu komisiju. Oni delegitimišu više od 600 naših potpisa. Ovo je znak našeg bunta i protesta protiv Saveza studenata. Želimo da počnu da rade svoj posao, konačno, za sve studente", ističe Mladen.

Studentkinja psihologije Tijana (23) koja je takođe na listi Studentske reakcije, kaže da sve ovo ostavlja posledice na nju. 

"Iskreno, ne podnosim ovo tako dobro i nije ništa od onoga što sam očekivala. Upustila sam se u ovo zbog nekih lepih ideja, misleći da možemo nešto dobro da uradimo za fakultet. Nisam ni u jednoj stranci, nisam ni u OSI koju toliko pominju, nisam ni u čemu. Ovo ostavlja posledice na nas, ponižavaju nas i devalidiraju. Mi smo danima sakupljali potpise. Toliko truda  je uloženo i onda neko dođe i samo tako, ništa ne priznaje. Očekivala sam da ćemo imati šansu da izađemo na te izbore, a ovo što se trenutno dešava nisam mogla ni da sanjam", kaže Tijana. 

Mladen Cvijetić dodaje da blokada celog fakulteta u ovom trenutku "nema smisla". 

"Sve će zavisiti od odgovora na žalbe koje smo prosledili. Ispiti se odvijaju, fakultet funkcioniše, studentska služba radi, Dekanat radi. Ono što mi blokiramo ovde je Savez studenata", ističe Mladen. 

Redakcija Oradija je u više navrata kontaktirala zamenika predsednika Izborne komisije Aleksandra Gajića. On je najpre rekao da će nam dati izjavu, međutim, ni posle dvodnevnog dogovaranja do toga nije došlo.

Izbori za Studentski parlament zakazani su za 13. april. Ukoliko ne bude prihvaćena lista Studentske reakcije, jedini kandidat biće lista Saveza studenata.

S. R. / J. B.
 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Next Step Strategy

Voice of Students, organizacija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizuje konferenciju Next Step Strategy. Konferencija je fokusirana na karijerni…

.

Studentsko programersko takmičenje

Ovog decembra, u noći između 9. i 10. lokalna grupa Udruženja studenata tehnike Evrope, BEST Beograd organizuje intenzivno studentsko programersko…

.

Međunarodni dan studenata u OPENS-u

Povodom Međunarodnog dana studenata u OPENS-u će 17. novembra biti održana konferencija koja ima za cilj da istakne i slavi…

.

Konferencija za IT studente

We are the FUTURE of IT je studentska IT konferencija koja će ove godine biti održana na Zlatiboru, od 20.…

.

Vebinar o studentskim razmenama i praksama

Nacionalni Eurodesk centar, u okviru Informativnog centra Fondacije Tempus, a kao deo Time to Move kampanje, organizuje vebinar namenjen studentima…

.

Rastu cene, rastu i studentske muke

Pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini ozbiljno su uticali na porast cena u svetu, ali i u Srbiji. Poskupeli su…

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo