...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo

Studentska reakcija blokirala rad Saveza studenata na Filozofskom fakultetu

06.04.2022.

Studentska reakcija, neformalna organizacija studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, danas je blokirala prostorije i rad Saveza studenata tog fakulteta. Kako navode, do blokade je došlo zbog toga što nije usvojen njihov zahtev da se prihvati lista Studentske reakcije za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, kao i da bude smenjen zamenik predsednika Izborne komisije Aleksandar Gajić

.

Podsetimo, lista je oborena zbog navodno nevažećih potpisa, nakon čega je Studentska reakcija dobila rok od 48 sati da ponovo skupi potpise uz overu notara, što, kako tvrde članovi te organizacije, nije u skladu sa Pravilnikom o organizovanju izbora. Studentska reakcija je u utorak zatražila smenu zamenika predsednika izborne komisije Aleksandra Gajića, kao i da se njihova lista prihvati. Kako to nije učinjeno, blokada je počela danas od 11 časova.

Mladen Cvijetić iz Studentske reakcije kaže za Oradio da napretka za sada nema, ništa nije odobreno i ni jedan njihov zahtev nije ni uzet u razmatranje. Zbog toga je, kako kaže, Studentska reakcija  za sutra u 10 časova najavila protest ispred Rektorata novosadskog univerziteta.

"Danas smo predali zahteve svima - Rektoratu, opštoj službi, Univerzitetskoj komisiji, univerzitetskom parlamentu. Dali smo im rok do večeras da nam odobre listu. Ne znamo šta će dalje biti, ako nam ne odobre listu. Trenutno blokiramo Savez studenata, koji kreira pravilnike za izbore, usvaja ih, organizuje izbore, njima se predaju liste, oni broje glasove i predlažu komisiju. Oni delegitimišu više od 600 naših potpisa. Ovo je znak našeg bunta i protesta protiv Saveza studenata. Želimo da počnu da rade svoj posao, konačno, za sve studente", ističe Mladen.

Studentkinja psihologije Tijana (23) koja je takođe na listi Studentske reakcije, kaže da sve ovo ostavlja posledice na nju. 

"Iskreno, ne podnosim ovo tako dobro i nije ništa od onoga što sam očekivala. Upustila sam se u ovo zbog nekih lepih ideja, misleći da možemo nešto dobro da uradimo za fakultet. Nisam ni u jednoj stranci, nisam ni u OSI koju toliko pominju, nisam ni u čemu. Ovo ostavlja posledice na nas, ponižavaju nas i devalidiraju. Mi smo danima sakupljali potpise. Toliko truda  je uloženo i onda neko dođe i samo tako, ništa ne priznaje. Očekivala sam da ćemo imati šansu da izađemo na te izbore, a ovo što se trenutno dešava nisam mogla ni da sanjam", kaže Tijana. 

Mladen Cvijetić dodaje da blokada celog fakulteta u ovom trenutku "nema smisla". 

"Sve će zavisiti od odgovora na žalbe koje smo prosledili. Ispiti se odvijaju, fakultet funkcioniše, studentska služba radi, Dekanat radi. Ono što mi blokiramo ovde je Savez studenata", ističe Mladen. 

Redakcija Oradija je u više navrata kontaktirala zamenika predsednika Izborne komisije Aleksandra Gajića. On je najpre rekao da će nam dati izjavu, međutim, ni posle dvodnevnog dogovaranja do toga nije došlo.

Izbori za Studentski parlament zakazani su za 13. april. Ukoliko ne bude prihvaćena lista Studentske reakcije, jedini kandidat biće lista Saveza studenata.

S. R. / J. B.
 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

U oktobru stižu nove studentske kartice

Studenti svih državnih i privatnih fakulteta u Srbiji će od naredne školske godine dobiti nove studentske kartice koje će im…

.

Ispiti poskupeli, studente niko nije obavestio

Studenti Filozofskog fakulteta su neposredno pred prijavu ispita za januarski rok saznali da su poskupeli brojni troškovi usluga studiranja. Osim…

.

Objavljenje liste dobitnika studentskih stipendija i kredita

Ministarstvo prosvete objavilo je konačne liste studenata koji će biti korisnici studentskih stipendija i kredita u akademskoj 2022/2023. godini.

.

Besplatna zimska škola na temu roda i globalizacije

Univerzitet u Novom Sadu organizuje zimsku školu pod nazivom “Rod i globalizacija” koja će se održati od 20. do 27.…

.

Prijavi se za stručnu praksu u javnoj upravi

Univerzitet u Novom Sadu raspisao je Konkurs za izbor studenata za pohađanje Studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/23. godine.…

.

Raspisan Konkurs za izradu studentskih radova

Senat Univerziteta u Novom Sadu raspisao je Konkurs za izradu naučnih i stručnih radova studenata u školskoj 2022/2023. godini. Rok…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo