...
TRENUTNO11:00 - 12:00Za i protiv

Društvo / Obrazovanje

Izbori na Filozofskom fakultetu dovedeni u pitanje, na potezu nadležni

08.04.2022.

Predstavnici organizacije "Studentska reakcija" najavili su, nakon današnjeg sastanka sa dekanicom Filozofskog fakulteta Ivanom Živančević Sekeruš, da će podneti krivične prijave protiv izborne komisije zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

.

Dekanica je, prema njihovim navodima, na sastanu rekla da ni ona ni Dekanat nemaju nadležnosti nad izbornim procesom, ali i da je cela situacija koja je nastala oko izbora "neprihvatljiva".

"Zakon predviđa da izbore sprovodi Studentski parlament, koji je nezavisno telo i uprava fakulteta tu ne može ništa da uradi. Po njima, ova situacija predstavlja cepanje akademske zajednice i rušenje autonomije Univerziteta i fakulteta", kaže za Oradio predstavnik "Studentske reakcije" Mladen Cvijetić.

On je rekao da su Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje već poslali prigovor i žalbe na proces izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta. Zatražiće i od nadležne inspekcije da izađe na fakultet i utvrdi "šta se dešava u Savezu studentata i Parlamentu".

"Podnećemo krivične prijave protiv izborne komisije Studentskog parlamenta, koju je formirao predsednik tog tela Nemanja Cerovanović, koji je i kandidat na izborima", podseća Cvijetić.

Iz "Studentske reakcije" poručuju da se nadaju da će institucije uraditi svoj posao i omogućiti regularne izbore 13. aprila na kojima će se naći kandidati obe liste - neformalne grupe Studentska reakcija i Saveza studenata.

Do problema u izborima za Studentski parlament došlo je kada je zamenik predsednika izborne komisije Aleksandar Gajić odbio listu "Studentske reakcije" uz obrazloženje da je, od 635 prikupljenih potpisa, 61 bio nevažeći, iako bi i bez tih potpisa imali dovoljno za kandidaturu.

Od njih je zatraženo da u roku od 48 sati ponovo sakupe potpise uz overu notara, što, kako tvrde članovi te organizacije, nije u skladu sa Pravilnikom o organizovanju izbora.

Sa druge strane, izborna komisija saopštila je da je podnela krivičnu prijavu protiv predstavnika liste "Studentska reakcija", zbog navodnog krivotvorenja i falsifikovanja izbornih dokumenata.

Današnjem sastanku u Dekanatu trebalo je da prisustvuje i predsednik aktuelnog Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Nemanja Cerovanović, ali se on ipak nije pojavio. 

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Problem seksualnog uznemiravanja konačno prepoznat na univerzitetima

Tokom protekle nedelje na društvenim mrežama su se pojavile ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, koje su, kako navode, bile…

.

Za suzbijanje seksulanog nasilja potrebni preventivni mehanizmi i bolja edukacija

Na Filozofskom fakultetu su predstavljeni rezultati istraživanja "Bezbednost i poverenje za sve: percepcija problema seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja" koje je…

.

On the Record: Studenti novinarstva iz regiona stvorili nove mostove

Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu po sedmi put okupio je studente iz Srbije, Bosne i Hercegovine,…

.

Ponavljaju se izbori za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu

Inspekcija Pokrajinskog sekreterijata za visoko obrazovanje naložila je ponavljanje izbora za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kako…

.

Izbori na Filozofskom prošli uz incidente i policiju

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu protekli su uz incidente i policiju. Do sukoba je došlo u…

.

Danas izbori na Filozofskom, nema liste Studentske reakcije

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održavaju se danas bez neformalne organizacije studenata tog fakulteta Studentska reakcija.…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo