...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Društvo / Obrazovanje

Osmi mart: Na čijim ramenima stojimo?

08.03.2018.

Međunarodni dan žena posvećen je ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Ipak, prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike. Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.

.

Počeci proslavljanja ovog dana imali su jasnu političku boju, što svedoči i razglednica koja se prodavala u SSSR, a na kojoj piše: Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu. Ipak, motivi su kasnije izmenjeni, pa su za naredne godine korišćene slike mimoze, sovjetske ženske biljke. Uz to je u svim državama nestala politička nota, te Dan žena je izgubio pravi smisao.

Tamara Srijemac je jedna od autorki i voditeljki emisije "Žena u kutiji" na Prvom programu Radio Novog Sada, koja se i bavi položajem žena u društvu. Ona kaže da za nju Osmi mart i dalje predstavlja samo borbenost.

"Mislim da ne treba nikako da zanemarimo šta je Osmi mart bio i šta je značio kada je počeo da se obeležava. I ne treba da uzmemo zdravo za gotovo i zanemarimo borbu žena koje su bukvalno svoj život posvetile tome da bismo mi danas, evo ovde, sedele u studiju i pričale s pozicije gošće, novinarke, profesorke, voditeljke emisije. Svega toga danas ne bi bilo da tih žena nije bilo. Tako smo mi njima dužne da to ne zaboravljamo i da i danas Osmi mart poistovećujemo sa borbom. Posebno zbog toga što ne možemo govoriti o tome da je rodna ravnopravnost u potpunosti dostignuta i da i dalje ima materijala i prostora da se na tome radi", rekla je Tamara gostujući u našoj emisiji"Za i protiv".

Dekan Fakulteta za pravne i poslovne studije, psiholog Mirjana Franceško smatra da je ovaj dan podsećanje i pokazivanje pažnje ženama.

"Jedno podsećanje da smo važni, i muškarci i žene, da svako ima svoju ulogu u društvu, da je izgrađujemo na taj način, da se dopunjujemo, jedni u drugima uživamo. Naravno, da to bude jedan dan koji je posvećen ljubavi, cveću, lepim stvarima, nešto što neku svakodnevicu čini lepšom, važnom i podsećanje, naravno, na to šta je bio povod, šta su bili prvi dani borbe za ravnopravnost žena, ali mislim da treba to značenje proširiti upravo ovako kako sam rekla", kaže naša sagovornica.

girlpower png

Tamara Srijemac na pitanje da li je praznik komercijalizovan, odgovara da je, po njenom mišljenju, trgovcima Osmi mart prilika da zarade.

"Ne mogu da kažem da sam protiv poklona i protiv cveća, ali kada se Osmi mart svede na to, onda mislim da to nije u redu. Treba uvek da imamo u svesti šta zapravo Osmi mart znači i da on nije dan za poklanjanje, dani za poklanjanje su zapravo svi u godini. Mislim da Osmi mart ne treba da bude taj dan kada ćemo dobiti cvet, bombonjeru ili nešto. Mislim da mnogo više treba raditi na edukaciji, na informisanosti i na stavljanju u prvi plan onoga što zaista jeste ovaj datum", smatra Tamara.

Mina Stojanović je članica ženskog benda Tri kapljice i kaže da njoj Osmi mart "ne znači ništa".

"Mislim da je to u našem društvu prilično daleko od ideje i od čega je počelo. Veoma je glupo vrednovati osobu samo jedan dan, bilo da je muško ili žensko. Neke to podseća da žene i dalje u nekim sferama nisu ravnopravne u društvu. Prilično je individualno shvatanje Osmog marta. Idealan Osmi mart bi bio svaki dan i žene bi bile ravnopravne na svakom radnom mestu i u svakoj situaciji. Znači, ne bi bilo mogućnosti da neko otpusti trudnicu ili da ne zaposli ženu, zato što može da zatrudni. Ili da te uopšte pita da li planiraš porodicu. Sigurno se i muškarci susreću sa nekom vrstom diskriminacije, ali za ovo konkretno znam da se dogodilo ljudima koje poznajem. Meni je to krajnje strašno, da neko ima obraza da uopšte pita tako nešto. Kakav to čovek treba da budeš da bi tako nešto uradio", zaključila je naša sagovornica.

Mirjana Franceško smatra da se stavovi mladih o ovom prazniku razlikuju od stavova njene generacije, što je pokazala i anketa O radija među studentima na Filozofskom fakultetu. Većina njih se slaže da je praznik komercijalizovan i da predstavlja samo dan kada mamama, bakama, sestrama kupujemo poklone.

prodavci jpg

Mirjana kaže da živimo u vremenu kada se o tome govori, kada se podsećamo istorije, ali da ona zastupa stav da treba i proširivati značenje takvih datuma.

"U tom smislu, da meni uopšte ne smeta što je grad prepun cveća, čak uživam u tome, ako treba Osmi mart da nas podseti da je cveće nešto lepo, važno, nešto što usrećuje i muškarce i žene, ja nemam ništa protiv i vrlo to pozdravljam", navodi ona.

Tamara Srijemac smatra da mnoge žene nisu svesne toga da se neko borio za njihovo pravo glasa, pravno na obrazovanje i izlaska iz kućne u javnu sferu.

"Mi stalno moramo da imamo u svesti da su te žene bukvalno posvetile svoj život tome da mi danas imamo pravo glasa i druge privilegije. Ravnopravnost nije dostignuta, tako da je naša dužnost i zbog tih žena i budućih generacija da se za nju izborimo. Posebno kod nas, u ekonomskoj sferi, zato što i dalje imamo situaciju da žene i muškarci na istim pozicijama nemaju istu platu. I dalje je femicid prisutan, iako imamo dobre zakone i popravlja se situacija, statistika je i dalje ista. Ozbiljan problem je i nasleđe patrijarhata, na kom mi moramo da radimo", skreće pažnju naša sagovornica na probleme sa kojima se žena u savremenom svetu susreće.

Mirjana međutim smatra da ravnopravnost postoji.

"Naravno, pitanje je stepena do koje mere mi to želimo i na koji način. Borba ne treba da bude usmerena samo na očekivanja suprotnog pola za naša prava, nego treba i žene da se preispitaju, kako da promene svoju ulogu, jer mnoge uloge jesu u nama samima. To je ono što ja zagovaram. Moj put je bio vrlo složen, ali ne mogu da kažem da sam imala neke ograde i teškoće kao žena".

Kompletno izdanje emisije "Za i protiv" o Osmom martu poslušajte na našem podkastu.

Alma Kovčić / Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Osmi mart: snaga je da progovorimo i kažemo "ne"!

Danas je Osmi mart. Međunarodni dan žena. Dan kada se slavi borba za ravnopravnost, jednakost i ljudska prava žena. Na…

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo