...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Maj mesec matematike

04.05.2023.

Naučno’popularna manifestacija "Maj mesec matematike" počinje 11. maja i trajaće do kraja meseca. "Stvarnost očima velikih podataka" je slogan ovogodišnjeg događaja, a organizatori kažu da im je plan da "otpakuju termin veliki podaci, koji se odnosi na ogromne skupove ili baze podataka, toliko velike i tipski raznovrsne da prevazilaze analitičke mogućnosti standardnih programa za obradu podataka, pa se u te svrhe uglavnom koriste napredni alati veštačke inteligencije". Kroz njih će predstaviti praktične primere u različitim oblastima poput pametne poljoprivrede, bioinformatike, biotehnologije i klimatskih predviđanja.

.

Program će biti održan na više lokacija u Beogradu uključujući Matematički institut SANU, Silose Beograd, Naučni klub Beograd, ali i širom Srbije kroz mrežu naučnih klubova uz saradnju nastavnika i istraživača.

Centru za promociju nauke i Matematičkom institutu SANU kao važni partneri ovog događaja pridružili su se Institut za veštačku inteligenciju i Institut Biosens. 

Više informacija o događajima u okviru manifestacije možete pronaći ovde.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatna priprema za prijemni ispit na PMF-u

Departman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta organizuje besplatne online pripreme za srednjoškolce, za prijemne ispite iz matematike i informatike.

.

Na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi srednjoškolcima iz Srbije četiri medalje

Na 28. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Bukureštu, četvoročlana ekipa Srbije osvojila je tri srebrne i jednu bronzanu medalju, saopštilo je…

.

Učim matematiku na Pornhubu, stvarno

Kada neko spomene Pornhub, odmah pomislimo na pornografiju. Ali nije baš tako. Verovali ili ne, ima tu i časova matematike.

.

Kalkulator koji može sve

Kalkluatori koji su unapred instalirani na telefone imaju, uglavnom, mogućnost rešavanja samo najosnovnijih matematičkih operacija. Zato je tu All-In-One Calculator,…

.

Tetris sa brojevima

Umor od praznika nas polako stiže, pa samo pripremili nešto za ragibavanje moždanih vijuga - tetris sa brojevima!

.

Bitlđus dobija nastavak!

Studio Warner Bros je konačno odredio datum za povratak u svet filma "Bitlđus". Premijera dugo očekivanog nastavka filma iz 1988.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo