...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo

Kontrola navodnjavanja mobilnim telefonom

27.10.2020.

Doktorantkinja Andrea Salvai je asistent na Departmanu za uređenje voda na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Učestvovala je u IPA projektima prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, na stručnim skupovima, konferencijama, a aktivni je učesnik festivala i sajmova obrazovanja koji imaju za cilj promociju nauke među mladima.

.

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, u okviru programa "Fond za talente", odobren joj je projekat "Razvoj IT veština za efikasnije upravljanje navodnjavanjem". Tim projektom predviđena je nabavka savremenog uređaja za daljinsku kontolu u navodanjavanju, a biće instaliran na zalivnom sistemu botaničke bašte Poljoprivrednog fakulteta.

"Taj sistem omogućuje preciznu i daljinsku kontrolu navodnjavanja pomoću aplikacije na telefonu ili računaru. Cilj projekta jeste poboljšanje nastave u okviru različitih predmeta na Poljoprivrednom fakultetu, a proširuju se i mogućnosti praktične nastave i obuke studenata za korišćenje najsavremenije opreme za kontrolu navodnjavanja. Primenom ovog savremenog uređaja bilo bi omogućeno i dalje naučno istraživanje u oblasti navodnjavanja", kaže Andrea.

andreaubasti jpg

Usled naglih klimatskih promena sve su učestaliji ekstremni hidrometeorološki događaji, kako u svetu, tako i na području Vojvodine. Smena izuzetno vlažnih i izuzetno sušnih perioda ima negativne posledice i na poljoprivredu i na društvo u celini, ali razvojem novih tehnologija one mogu biti ublažene.

"Tehnološkim razvojem društva došlo se do poboljšanja u različitim naučnim i privrednim oblastima. Navodnjavanje je prethodnih godina doživelo značajno tehnološko poboljšanje, a tome je znatno doprineo razvoj informacionih tehnologija. Savremeni sistemi za upravljanje navodnjavanja omogućavaju efikasnu i preciznu upotrebu vode, sa što manjim gubicima ovog prirodnog resursa", zaključuje Andrea. 

Mladi ljudi koji učestvuju na ovakvim i sličnim konkursima preko eventualno dobijenih sredstava mogu nabaviti različitu opremu i raznovrsne materijale pomoću kojih mogu da rade različita istraživanja, da učestvuju na konferencijama, sajmovima, festivalima gde razmenjuju saznanja sa drugima i stiču nova znanja. I ono što je najvažnije, ostvaruju mogućnost da svoje ideje sprovedu u delo.

Aleksandra Trešnjić

Možda te još zanima:

.

Pravda za marginalce u Andreinim pričama

Mlada novosadska spisateljica Andrea Popov Miletić promovisala je nedavno u knjižari Bulevar books, svoj roman "Pioniri maleni mi smo morska…

.

GTA San Andreas aktuelan i posle 15 godina

GTA San Anderas je ovog oktobra napunio 15 godina. Kada se ova igra pojavila, 2004. godine, predstavljala je revoluciju u…

.

Emotikoni polaze u školu

"Objasnite emotikon sa slike u prosto proširenoj rečenici". Vrlo je moguće da bi ovakva rečenica mogla da se nađe u…

.

Uticajni virtuelni vaspitači

Društveni influenseri u današnje vreme uopšte nisu nepoznanica. Mlade generacije odrastaju uz ličnosti kojima je broj pratilaca na društvenim mrežama…

.

Onlajn poslovi: Dodatna zarada ili dodatni stres?

Ukoliko ste uvek onlajn, zašto to ne biste iskoristili? U emisiji "O tome se priča" govorili smo o onlajn poslovima.…

.

Prva konferencija o mladim poljoprivrednicima

Prva Кonferencija o mladim poljoprivrednicima "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU" biće održana u subotu 14. maja u 13 časova…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo