...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Poslednja magija rokenrola!

07.08.2018.

Jedan od najboljih gitarskih koncerata na ovogodišnjem festivalu Sea Rock bio je nastup benda Strand Of Oaks. Oni su prilično nepoznati na našim prostorima, ali posle nastupa u Kotoru siguran sam da će bazu fanova proširiti upravo ljudima sa kojima su uživali u iskrenom rokenrol provodu. Prošlogodišnjim albumom "Hard Love", Strand Of Oaks su osvežili svoj dijapazon zvuka, pa se tako na tom izdanju mogu čuti retro sint uplivi uz dobro razrađene distorzirane aranžmane i vokale frontmena Timotija Šovaltera. Njegov glavni moto glasi ovako: Dobra muzika će trajati sve dok njeni autori budu pamtili spiritualnu lokaciju izvora sopstvene inspiracije. Takvo učenje je podelio i sa O radijom.

.

Zašto voliš da putuješ i da nastupaš na retkim lokacijama i festivalima?

Kao umetnik želiš da tvoj rad vidi i čuje što više ljudi. Nije me puno briga ako su u pitanju uspešne stvari, želim samo da ljudima poklonim svoje pesme. Koliko god da nam se nekad čini malim, prelepo je kako danas svet funckioniše, po tom pitanju deljenja. Realizuješ album - svi mogu doći do njega, sa svih strana… Voleo bih da sam ja imao takav pristup informacijama u vreme kada sam bio mali. Danas sam dovoljno mator da mi internet i treba toliko.

To znači da si bio dete radija?

Tako je! Tako sam pronalazio zanimljive stvari i muzičke uzore. Recimo, tako sam otkrio The Smashing Pumpkins, ili Pearl Jam, Nirvanu… I nisi mogao samo uzmeš telefon i da ti se te pesme stvore u momentu. Staviš kasetu u kasetofon i čekaš pravi momenat da stisneš snimanje. Sećam se kada sam prvi put otkrio The Modern Lovers (prvi bend Džonatana Ričmena) i kada me udario tekst koji glasi ovako: "I’m straight but I wanna take his place". Imao sam dvanaest godina dok je ta pesma gruvala sa mog radija. Sve sam ja to vešto snimio, ali pojma nisam imao o kom je bendu reč. I to je tako trajalo par godina sve dok nisam čuo njihov najveći hit "Roadrunner" i u trenu mi se upalila lampica da se radi o istom pevaču. 

Spot za pesmu "Radio Kids"

Izgleda da me je upravo ta moja znatiželja dovela do toga da danas budem tu sa vama. Kotor je jedna od najlepših lokacija na kojima sam nastupao, a verujte mi da sam video sveta. Osećaj je neverovatan, posebno kada se zapitam odakle sa ja doputovao. Feliki sam fan muzike i dela Marka Kozeleka koji takođe ovde nastupa. On je čovek u čijim albumima sam pronašao večitu životnu inspiraciju. Ta muzika me je bukvalno spasila u turbulentnim tinejdžerskim godinama. Ima tu i malo sreće, kada pravu muziku pronađete u pravom trenutku. Ona vas onda vodi ispravnim putem, dok u sebi nosite veru kako ni jednog momenta niste sami. Opet, jedno jako irealno ali pozitivno stanje.

Za tvoju muziku možemo slobodno reći da je unikatna jer se se drži nekog striktnog žanra. Da li je to prednost manje sredine ili obrnuto?

Odrastao sam u gradu (Gošin u Indijani) koji nije imao ni jednu muzičku radnju. Tu je bio pomenuti radio sa kog sam skidao sve informacije. Upravo zato ja nikada nisam bio klasičan pank roker ili tehno lik. Sve kvalitetne žanrove sam podjednako voleo. Bio sam srećan u tom neznanju šta ja to zapravo stvaram, jer iznad svega nisam robovao pravilima. Takav je i proces stvaranja albuma. Neka pesma će vam možda zvučati kao Joy Division, sledeća na Mudhoney, ona treća na Dinosaur Jr (frontmen ovog sastava, Džej Meskis, gostovao je Timotiju u pesmi "Goshen 97"). Sve te stvari osećam kao da im je dozvoljeno da budu deo neke pesme. Na taj način mi nikada neće dosaditi komponovanje. 

Spot za pesmu "Goshen 97"

Smatram da je to taj poslednji magični trik koji je ostao na zemlji danas. Ljudi su pre sto godina mislili kako su magijske stvari u vezi sa vešticama ili čarobnjacima. Na primer, mogu da se probudim ujutro bez ikakve pesme u glavi, ali će ona doći već sledećeg jutra. Intuicija me ne pušta ni posle dvadeset godina konstantnog stvaranja. Volim taj osećaj svakodnevne inspiracije.

Kada planiraš da uđeš u studio?

Već je završen novi album! Pojaviće se sigurno sledeće godine, ali mi je sad malo teško da pričam o njemu. Znam samo da će to biti moje omiljeno izdanje u karijeri. Rad na njemu je došao brzo nakon poslednjeg albuma "Hard Love" (2017).

tsoo3 jpg

Timoti Šovalter i Dušan Majkić (O radio)

U septebru ove godine se vraćam u Evropu na dvonedeljnu turneju, ali kao deo benda Magnolia Electric Co u kojem ću pevati. Naravno, to je jedna vrsta tribjuta i memorijalnih koncerata koji će slaviti ime pokojnog frontmena pomenutog benda – legendarnog Džejsona Molinu (nastupio je u Beogradu 20. juna 2005.). Dakle, ti koncerti će slaviti njegove pesme i verujem da će posebna energija pogoditi ljude koji nikada nisu imali priliku da gospodina Molinu slušaju uživo, ili onim fanovima kojima ne dostaje dobro poznate emocije. U tu grupu spadam i ja. Imam kompoziciju koja se zove "JM" i nju sviram na svakom koncertu. Imam potrebu da Džejson Molina zna, gde god da je on sad, kako njegovu muziku uvek nosim sa sobom. Ona briše sve granice. Jedna prava internacionalna stvar.

Razorna energija: Koncertna verzija pesme "JM" izvedena na ovogodišnjem festivalu Sea Rock u Kotoru.


Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Howe Gelb: Godine posle peščane oluje!

Na kraju prve festivalske večeri ovogodišnjeg festivala Sea Rock u Kotoru, publici se (ponovo) predstavio Hav Gelb. Ko prati Sea…

.

Stižu novi Turisti!

Turisti su novi bend iz Beograda, čiji je osnivač i frontmen Boško Mijušković Bole, basista grupa Straight Mickey and the…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo