...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Pokretnica - festival koji nas uči plesu

21.08.2024.

Festival savremenog plesa i performansa "Pokretnica" održaće se od 23. do 29. avgusta u Novom Sadu. Program festivala osmišljavaju, uređuju i organizuju članice kolektiva Pokretnica, dok je produkciju preuzelo Udruženje Praktikabl - Platforma za savremenu umetnost i kulturu. Dunja Crnjanski, članica kolektiva Pokretnica od njegovog osnivanja 2015. godine, razgovarala je sa nama o programu festivala, njegovim ciljevima, gostima, publici i podršci.

.

"Program ovogodišnjeg festivala je zaista raznovrstan i obuhvata predstave, promociju knjige, trodnevnu plesnu radionicu, kao i jedan razgovor odnosno predavanje. Ove godine, po prvi put, organizujemo i društvenu igru pod nazivom "Šta sve možeš sa plesom u Srbiji", koju realizuju udruženje Praktikabl i koreograf Dušan Murić", ističe Dunja.

Pored izvođačkog dela programa, jednako važan je i njegov edukativni sadržaj.

Kolektiv Pokretnica se uvek trudi da na festivalu održi edukativni program, budući da je projekat i započeo kroz takve aktivnosti. Još 2015. godine radili smo sa Draganom Alfirević, koja nam se sada vraća posle osam godina, a zajedno sa Dejanom Srhojem iz Slovenije, održaće trodnevnu plesnu radionicu. Radionica je namenjena iskusnim plesačima, bilo sa formalnim ili neformalnim obrazovanjem. Plesači se mogu prijaviti preko našeg sajta i poslati kratku biografiju. Dejan i Dragana će na radionici istraživati različite plesne prakse, ponuditi alate za grupni i individualni rad, i osvrnuti se na saradnju sa koreografkinjom Deborom Hej.

pokretnicasatnica24

Na ovogodišnjem festivalu ugostićete umetnike iz Beograda i Ljubljane. Možeš li nam reći šta će nam oni predstaviti i kakvi nas programi očekuju?

Predstava koja će otvoriti festival je "Veče plesnih sola" Dejana Srhoja iz Ljubljane. Kako Dejan navodi u najavi, ova predstava povlači paralele između modernističkog kolaža originalnih koreografija, kabarea i estetske raznolikosti savremenog plesa. Tu je i lokalna produkcija kolektiva Pokretnica i njihovih saradnica pod nazivom "Kompost". "Kompost" je rad u stalnom nastajanju i promeni, istraživački proces u kojem izvođačice i koautorke ispituju povratne veze između predloga partitura za plesnu improvizaciju i tekstova koji nastaju kao refleksija na ples, dok reformulišu koautorske odnose. Takođe imamo i plesnu predstavu "Manifest 2.0" Reflektor Teatra, čiji je koncept, režiju i koreografiju potpisuje Filip Petkovski. Moram da napomenem da nam je ovo izvođenje vrlo važno, jer nas je Reflektor Teatar podržao, i bez njih, kao i bez drugih saradnika, ne bismo uspele da izvedemo ovaj festival.

Kojom temom se bavi predavanje i razgovor "Ovo je, Ovo nije, Ovo će biti," koji ti vodiš sa Frosinom Dimovskom?

Razgovaraćemo o manifestu "Oduzimanja vremena", to je naš stalno tekući projekat. Razgovaraćemo o tome zašto pišemo manifeste i ljubavna pisma plesu i umetničkim radovima, zašto su nam važni principi rada i kako oko njih gradimo i sam rad. Pokušaćemo da uz pomoć nekoliko metodoloških igara ukratko prikažemo kako rad nastaje, tako da će to biti jedna interaktivna forma sa publikom.

pokretnica24

Da li je festival zanimljiv ljudima koji se ne bave plesom i performansom profesionalno, odnosno, da li želite da privučete i približite to širem krugu publike?

Festival već ima svoju publiku u Novom Sadu, koja prati savremene plesne sadržaje i savremenu umetnost. Publika nas poznaje i prepoznaje, a svakako je jedan od naših ciljeva privući novu, mladu publiku koja je povezana sa plesom, ali ne nužno. Verujemo da su neki od naših sadržaja, naročito izvođački, dovoljno prijemčivi za mlade i za one koji su skloni eksperimentalnim formama i žele da vide nešto drugačije.

Nakon osam godina organizovanja festivala i vašeg neprekidnog truda u prevazilaženju mnogih prepreka, koji cilj želite da postignete kroz Pokretnicu?

Pre svega, cilj nam je podrška, povezivanje i produbljivanje saradnje sa samorganizovanim kolektivima iz Novog Sada, regiona i inostranstva, što kontinuirano radimo i uspevamo. Takođe, organizujemo i realizujemo kvalitetne edukativne programe za plesače i ne-plesače, što je u Novom Sadu veoma potrebno. Važno nam je i održavanje kontinuiranog dijaloga sa publikom, jer, iako radimo ono što volimo i težimo kontinuitetu u umetničkoj praksi, bez podrške publike naš rad nema mnogo smisla. Ključne reči su deljenje, edukacija i samoedukacija, i ne odustajemo od njih jer verujemo da su važne za Novi Sad i sve ljude, bilo mlade ili starije.

Ove godine ste prinuđeni da uvedete naplatu ulaznica za izvođački deo programa zbog finansijskih izazova i nedostatka podrške. Kako će to funkcionisati?

Da, prvi put smo našli u situaciji da nismo dobili podršku od Gradske uprave za kulturu niti od Ministarstva kulture, što nam je otežalo situaciju i primoralo nas da naplaćujemo ulaznice za izvođački deo programa. Ulaznice će se kretati od 600 do 1.000 dinara, prema sliding scale principu. Moram da napomenem da se festival ne bi mogao realizovati bez podrške naših partnera, uključujući Studentski kulturni centar Novog Sada, Nomad Dance Academy iz Slovenije (kroz program Life Long Burning Evropske unije), SKUP - savez kolektivne umetničke prakse, Reflektor teatar, kao ni bez entuzijazma organizatorki, članova i članica kolektiva Pokretnica, udruženja Praktikabl i vinarije Verkat.

A. N.

Foto: Aleksandar Ramadanović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Sloboda u plesu koji nastaje danas

Za razliku od tradicionalnog umetničkog izraza, koji bez sumnje treba zaštititi od zaborava, savremeno umetničko stvaralaštvo se na kulturnoj mapi…

.

Savremeni ples se vraća u Novi Sad

Od ukidanja Foruma za novi ples u Srpskom narodnom pozorištu, savremena igra je u Novom Sadu na vetrometini i, mimo…

.

Nedeljni vodič od 21. do 27. avgusta

Pokretnica, Kontra Fest, meditacija, ples, Kritična masa...

.

Pokretnica ruši zidove između plesača i publike

Festival savremenog plesa i performansa "Pokretnica" je plesni događaj koji se prvi put održava u Novom Sadu, od 19. do…

.

Sloboda u plesu koji nastaje danas

Za razliku od tradicionalnog umetničkog izraza, koji bez sumnje treba zaštititi od zaborava, savremeno umetničko stvaralaštvo se na kulturnoj mapi…

.

Stevan nije ispao iz TAKT-a, naprotiv!

Stevan Mihajlović, dvadesetogodišnji muzičar iz Paraćina, pobednik je 13. TAKT festivala koji je nedavno održan u Novom Sadu. Žiri u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo