...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Kako su naučnici postali TikTok zvezde i približili nauku mladima

06.10.2024.

Stara poslovica kaže: "Ako neće Muhamed bregu, onda će breg Muhamedu". Možda je upravo ova izreka inspirisala naučnike širom sveta da shvate da svoj svet, koji je toliko važan i zanimljiv, ne mogu predstaviti samo u laboratorijama i naučnim centrima. Umesto toga, odlučili su da svoja naučna dostignuća donesu direktno pred mlade ljude.

.

foto: Noć istraživača promo

Tako je pre 25 godina u Evropi nastala manifestacija "Noć istraživača", a u Novom Sadu ovaj projekat je započet pre 15 godina. Vladimir Todorović sa Univerziteta u Novom Sadu, jedan je od glavnih inicijatora ovogodišnje manifestacije.

"Volimo da istaknemo da je Srbija svoju prvu Noć istraživača doživela upravo u Novom Sadu. U Evropi je manifestacija pokrenuta pre 25 godina, a kod nas traje već 15 godina, iako smo imali pauzu prethodne dve godine. Sada smo se vratili punom snagom, omogućivši Novosađanima da uživo vide svoje naučnike sa Univerziteta u Novom Sadu, uz najnovija dostignuća i istraživanja koja su u toku. Nadamo se da ćemo ovu tradiciju nastaviti u godinama koje dolaze", rekao nam je Vladimir na početku razgovora za Oradio.

noc-istrazivaca-2024

Iako su naučnici uglavnom aktivni tokom dana, kako se došlo na ideju da manifestacija bude noću?

Ideja je bila da izvučemo naučnike iz njihovih uobičajenih prostora i predstavimo ih u petak uveče, na mestima gde ih inače ne možemo videti – na mestima gde je moguće okupiti veliki broj građana. Ove godine, mislim da smo organizovali najmasovniju manifestaciju te vrste u Evropi. Noć istraživača održana je istovremeno u 400 gradova širom Evrope. Kada smo počeli pre 15 godina, bilo je oko 150 gradova, a sada smo dostigli brojku od 400! Od početka je ideja bila da ne otvaramo laboratorije i ne dovodimo ljude kod nas, već da naučnike dovedemo tamo gde su ljudi. Tokom godina, manifestacija je održavana na različitim lokacijama – od Trga slobode u Novom Sadu, preko platoa Spensa, do samog Spensa. U poslednjim izdanjima, manifestacija se održava u tržnom centru Big, jer se pokazalo da je to pogodno mesto koje ima dovoljno prostora za publiku, kao i parking mesta. Svake godine imamo između 16.000 i 17.000 posetilaca.

U poslednje vreme, neki profesori i naučnici postali su prave TikTok zvezde. Kako je nauka postala toliko zanimljiva mladima?

Pre četiri godine shvatili smo da nam je potrebna veća vidljivost i promocija. TikTok je mreža koju mladi masovno koriste, pa smo odlučili da isprobamo nekoliko eksperimenata koje ljudi mogu videti na Noći istraživača i objasnimo ih kroz kratke video zapise. Naša koleginica Tijana Prodanović pokrenula je taj projekat, a danas njen profil na TikToku ima 30.000 pratilaca. Shvatili smo da je to kanal koji moramo održavati i planiramo da i narednih godina postavljamo sadržaj na taj način. Ideja Noći istraživača je da pre svega podstaknemo mlade da razmišljaju o nauci, da se zainteresuju za istraživanje i možda čak izaberu naučnu karijeru. Moramo se prilagoditi modernim kanalima i vremenima, i drago nam je što imamo priliku da to iskoristimo.

Noc-istrazivaca-2023-Tanja-Drobnjak

foto: Tanja Drobnjak

Već se razmišlja o sledećoj godini. Da li postoji naznaka šta bi moglo biti u fokusu?

Nastavićemo da se fokusiramo na veštačku inteligenciju u raznim oblastima nauke i njenu primenu. To će biti glavna tema, ali ćemo prilagoditi sadržaj. Sledeće godine imaćemo više vremena za pripremu, jer ove godine prvi put imamo dvogodišnji projekat. Evropa ga odobrava u junu ili julu, pa nemamo dovoljno vremena za organizaciju. Sada ćemo početi već početkom godine, a na proleće ćemo imati razna dešavanja koja će uključivati širu publiku. Jedna od stvari na kojoj radimo je promocija biciklizma i kulture vožnje bicikla, što je posebno važno u Novom Sadu. Naučnici će se na biciklima kretati kroz grad i širiti ideje o trenutnim dostignućima istraživanja na Univerzitetu u Novom Sadu, dok će publika imati priliku da sazna šta je aktuelno u svetu nauke.

Vladimirovo gostovanje u programu Oradija možete poslušati na linku ispod:

Jovan Vanja Marjanović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Evropska noć istraživača u petak u Novom Sadu

Centralni događaji Evropske noći istraživača u Novom Sadu biće održani 27. septembra u Tržnom centru Big od 16 do 22h…

.

"Noć istraživača" i digitalne publike

Ove godine "Noć istraživača" u potpunosti je promenila koncept u odnosu na osnovnu ideju manifestacije da dovede nauku i naučnike…

.

Noć istraživača: kako je digitalno ušlo u nauku

Ove godine "Noć istraživača" biće održana u malo drugačijem obliku nego što su posetioci navikli, a i termin je pomeren.…

.

Lov na blago: Naučni zadaci za najmlađe istraživače

Lov na blago, jedna od najpopularnijih beogradskih aktivnosti Evropske noći istraživača, ove godine biće održan u izmenjenim okolnostima, a prvi…

.

Evropska noć istraživača u 28 gradova u Srbiji

Evropska noć istraživača, koja se istovremeno dešava u preko 30 zemalja, biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju, donoseći…

.

Evropska noć istraživača u petak u Novom Sadu

Centralni događaji Evropske noći istraživača u Novom Sadu biće održani 27. septembra u Tržnom centru Big od 16 do 22h…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo