...
TRENUTNO12:30 - 12:45Album nedelje

Društvo

Festival pomirenja: Ozbiljne teme u neformalnoj atmosferi

21.06.2022.

Od 25. do 27. juna u Kreativnom distrktu će biti organizovane tribine, filmske projkecije i koncerti sa jednim ciljem - negovanje kulture dijaloga u regionu.

.

"Festival pomirenja" u fokusu će imati obnovu kulture u regionu, ali i uspostavljanje zajedničkog narativa o istoriji koja nas i dan danas prati. Kako navodi jedan od organizatora dr Vladmir Mihić, njihova namera je da se u neformalnoj atmosferi razgovora o ozbiljnim temama.

"Predavači će uvesti publiku u teme, a oni će zajedno sa gostima prolaziti kroz njih i davati svoje mišljenje. Gosti su psiholozi, sociolozi, režiseri... Ono što se meni čini najinteresantnijim je prikazivanje filma 'Muškarci ne plaču', priča o ratnim veteranima i razgovor sa njima i režiserom Alenom Drljevićem. Mislim da je jako važna i priča o holokaustu nad Romima u Drugom svetskom ratu, o kojoj se nije pričalo decenijama", kaže on.

Festival se realizuje uz podršku Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, koji je prepoznao ovu ideju kao priliku za promociju društveno-humanističkih nauka i njihovog značaja za zajednicu. Ideja za organizovanje ovakvog festivala postoji već duže vreme, a godina u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kuture je bila odlična za njenu realizaciju.

"Tokom procesa kanditature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture razmišljali smo da organizujemo događaj sa studentima iz regiona koji bi se našli i pričali o pomirenju, odnosno, različitim perspektivama sukoba iz prošlosti. Naša želja je bila da oni budu u fokusu, jer su rođeni posle ratova i interesantno je kako oni danas vide suživot. Vremenom smo zajedno sa Fondacijom EPK razvili tu ideju tako da ona ne bude namenjena samo studentima", objašnjava dr Mihić.

filozofskifakultet png

Prema njegovim rečima, ono što nama kao post-konfliktnom regionu nedostaje je psihološka priča o pomirenju koja vodi ka razumevanju i prihvatanju drugih.

"Imamo problem da prihvatimo to što se dešavalo devedestih kod nas i da nastavimo da živimo i ne gledamo sve kroz to šta smo jedni drugima činili. Cilj je da pokušamo da nađemo priču koji ćemo da prihvatimo. Ne možemo dalje ako pričamo priče iz devedesetih, kada sadašnji studenti nisu bili ni rođeni", kaže naš sagovornik.

zoster

Zoster nastupa u Novom Sadu (arhiva Oradija)

Svi programi na "Festivalu pomirenja“ su besplatni, a za one koji ne budu u mogućnosti da ih isprate uživo, biće omogućen i strim na zvaničnom YouTube kanalu. Sve neophodne informacije možete pronaći na Fejsbuk stranici. Festival je deo programa Distrikt mira Evropske prestonice kulture koji se održava od 23. do 27. juna.  Pored edukativnog programa, posetioce u Kreativnom distriktu očekuju i koncerti grupa TBF, Helem Nejse i Zoster.

Prilog o Festivalu pomirenja poslušaj u novom izdanju emisije Pop up:

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kako otvoriti socijalno preduzeće?

Udruženja Biznisnova i Remiks organizuju besplatne trodnevne radionice za mlade pod nazivom "Model virtuelnog socijalnog preduzeća po metodologiji TriP". Radionice…

.

Nedostatak prostora najviše muči alternativnu kulturnu scenu Novog Sada

Nakon što je Novi Sad 9. januara zvanično predao titulu Evropske prestonice kulture Atini, vreme je da se polako svode…

.

Nove pesme Monohroma premijerno za Doček 2023.

Novosadski bend Monohrom će, zajedno sa bendovima Repetitor i Obojeni program, nastupiti na manifestaciji Doček 2023. godine koji će biti…

.

Filmski završetak 2022. godine

Šlagvort - bend sastavljen od glumaca Pozorišta mladih, povešće sve zainteresovane 30. decembra u Pozorišnom klubu "Trema" u noć punu…

.

Javna rasveta - glavni izvor svetlosnog zagađenja

O javnoj rasveti, čini se, najviše razmišljamo u decembru i januaru, kada su na ulicama novogodišnji ukrasi. No, vrlo često…

.

Svetlosno zagađenje: zašto čovek želi da "pokori noć"?

Kada govorimo o zagađenju, verovatno vam prvo na pamet padaju loš kvalitet vazduha ili vode. Svetlost je stalno tu, oko…

  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo