Društvo / Aktivizam
Veganska večera: podrška je važna!
Održana je još jedna "Otvorena kuhinja" u Omladinskom centru, CK13. Institucija koja traje skoro kao i sama Crna kuća. To je prilika da vidite kako izgleda veganska kuhinja, da probate neke nove ukuse, upoznate ljude koji ne jedu meso i dobijete podršku ako razmišljate o tome da izbacite meso iz ishrane.
Prijatno je letnje veče u bašti Crne kuće. Dvadesetak ljudi za stolovima ćaska u opuštenoj atmosferi, punih stomaka. Uglavnom su to mladi koji od nedavno ne jedu meso i mesne proizvode. Ima i iskusnih vegana ali i slučajnih posetilaca, koji bi samo jedan besplatan obrok. I to je sasvim u redu, kaže Vladimir Nikolić, volonter Otvorene kuhinje. Danas su na meniju bili potaž od brokolija, varivo sa graškom, tofuom, šargarepom, pirinač i lubenica.
"Ranije je ideja bila da se predstavi veganska kuhinja. I sada je to ideja, ali se vremenom to malo izgubilo. Jednostavno, ljudi dolaze da se druže, da probaju nešto novo i uglavnom im se jako svidi. Dolazile su neke devojke sa blokčićima, zapisivale su recepte, što nam jako prija", priča naš sagovornik.
Vlada, koji je ranije bio i aktivista za prava životinja, pre šest godina je prvi put došao na Otvorenu kuhinju. Tada je bio u tranziciji sa mesne ishrane na vegansku i ovakvo druženje mu je pomoglo da "prelomi".
"Jako mi je dobro došlo. Ljudi imaju predrasude prema veganskoj ishrani. Smatraju da je to nešto komplikovano ili deficitarno, ali to nije tačno. Ja sam pet i po godina vegan i radim težak fizićki posao, imam 108 kilograma, ništa mi ne fali, pun sam snage, energije", kaže on.
Vegetarijanstvo ne mora biti, ali je veganstvo uglavnom jeste etički stav. Gotovo iste priče imaju svi gosti. Oduvek vole životinje, saosećaju sa njima i ne žele da im nanose bol. Mnogi osećaju i gađenje prema mesu. Ipak, preći na vegansku ishrana znači uhvatiti se u koštac sa brojnim predrasudama, stigmom i društvenim ograničenjima. Podrška je važna i zbog toga mladi ljudi, kao što su Natalija i Miljan dolaze ovde, među istomišljenike.
"Kada sam postala vegetarijanka, morala sam sama sebi da kuvam i da naučim sve da spremam, moja majka nije kuvala. Generalno, ako odem u goste, to bude problem, jer stariji neće da razmišljaju o tome, dok mlađi više izlaze u susret. Ali, ja ne želim da pravim ekscesne situacije, niti da kolabiram od gladi. Zato, ako se desi neka delikatna situacija, prihvatiću i nešto sa mesom", kaže Natalija.
"Ako se, recimo, roštilja, napravićemo neke biljne varijante na roštilju, sa one strane roštilja gde je čisto i nema mesne masti. Nekako, do sada, uvek sam imao sreću", priča Miljan.
Na kraju obroka, ubacite novac u kutiju za donacije. To je jedini način na koji se ovi entuzijasti finansiraju. Vaša donacija znači da će biti i sledećeg zajedničkog obroka i da će biti još ukusniji . Nekada su se Otvorene kuhinje održavale svake srede, sada su ređe. O rasporedu se informišite na Fejsbuk stranici CK13.
M. Jakovljev