...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Svetionik znanja u potrazi za kreativcima

23.08.2023.

Konkurs za "Svetionik znanja" tradicionalno takmičenje srednjoškolaca, otvoren je do 10. septembra, a učestvovaće će đaci iz Bajine Bašte, Beograda, Kragujevca, Čačka, Zaječara, Leskovca, Šapca, Bele Crkve, Ćuprije, Niša, Vršca i Vranja.

.

Foto: Sajt Svetionik znanja

Znanje će pokazati  48 srednjoškolaca u timovima od četiri učenika treće i četvrte godine, koji će raditi pod vođstvom mentora i koordinatora iz omladinskih organizacija, sa fokusom na razvoj projektnih ideja koje će imati pozitivan uticaj na njihove zajednice, navedeno je u saopštenju organizatora takmičenja.

Kako kaže koordinator na projektu Aleksandar Ostojić, teme na kojima će timovi raditi ove godine su raznovrsne i ključne za budućnost društva - od informacionih tehnologija, zaštite životne sredine, javnog zdravlje, pa do društvene odgovornosti i aktivizma. Osim lokalnih inicijativa, srednjoškolci će imati priliku da razmene iskustva na seminaru zakazanom od 22. do 24. septembra u Kragujevcu.

"Njihovi finalni projekti će biti predstavljeni na završnom događaju, od 1. do 3. decembra u Bajinoj Bašti“, najavljuje Ostojić.

Ove godine pravo učešća na kokursu imaju svi talentovani srednjoškolci treće i četvrte godine, čija su interesovanja usmerana ka lokalnoj zajednici, pisanju projekata i aktivizmu iz navedenih gradova.

"Projekat se ostvaruje u organizaciji Svetionika znanja i Asocijacije za afirmaciju kulture, zahvaljujući podršci Ministarstva turizma i omladine Srbije. Izabrani kandidati će biti obavešteni do 13. septembra o finalnom odabiru“, kaže Ostojić.

svetionik2 jpg

Volonteri Kancelarije za mlade i učenici Gimnazije "Josif Pančić" iz Bajine Bašte pobedili su prošle godine na konkursu "Svetionik znanja".

Njihov projekat "Baš taj korak" predvideo je otvaranje parking mesta za bicikle i sadnju drveća.

Nemanja Jovanović iz Bajine Bašte kaže da su projekat uspeli da odrade "skoro savršeno".

"Imali smo 119,2 boda. Želei smo da posadimo zelenilo glavnom ulicom do plaže, da podstaknemo ljude da šetaju. Uz to pravimo aplikaciju koja će brojati korake", ističe on.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Konkurs za srednjoškolce - Svetionik znanja

Svetionik znanja je tradicionalno takmičenje 60 sredjoškolaca iz 15 različitih gradova Srbije. Osmišljen je tako da srednjoškolci, uz mentorsku pomoć,…

.

Mladi menjaju svet na Svetioniku znanja

Asocijacina za afirmaciju kulture zatvorila je ovogodišnji konkurs za učenike srednjih škola koji žele da učestvuju u takmičenju "Svetionik znanja".…

.

Mladi danas više senzibilisani za prepoznavanje seksualnog uznemiravanja

Istraživanja, kao i iskustvo organizacija koje rade sa mladima, pokazuju da su mladi danas više senzibilisani da prepoznaju različite oblike…

.

TAKT fest ove godine slavi solidarnost, raznolikost i zajedništvo

Od 20. do 24. septembra u Novom Sadu se održava 12. TAKT fest. Kroz pet dana programa u CK13, mladi,…

.

Kakav medijski sadržaj želiš?

Mi smo Oradio - omladinski internet radio i portal za mlade. Osim profesionalnog i etičnog izveštavanja za mlade i o…

.

Da domaći pop ponovo bude mejnstrim

Mladi Novosađanin Filip Baloš dokaz je da komercijalniji zvuk u Srbiji ne mora nužno da predstavlja jeftinu zabavu za široke…

  • 16:40 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo