...
TRENUTNO18:30 - 18:45Album nedelje

Društvo / Aktivizam

Mladi menjaju svet na Svetioniku znanja

10.08.2021.

Asocijacina za afirmaciju kulture zatvorila je ovogodišnji konkurs za učenike srednjih škola koji žele da učestvuju u takmičenju "Svetionik znanja". U pitanju je tradicionalno takmičenje u kojem se polaznici takmiče u osmišljavanju i prezentovanju originalnih ideja koje bi mogle da, na bolje, promene lokalne sredine iz kojih dolaze. 

.

Prilog možete poslušati ovde:

Mila Stanković, portparolka ove organizacije za Oradio kaže da su i ove godine zadovoljni odzivom i pojašnjava šta "Svetionik znanja" zapravo znači.

"Svetionik znanja" je tradicionalno takmičenje 60 sredjoškolaca iz 15 različitih gradova Srbije. Osmišljen je tako da srednjoškolci, uz mentorsku pomoć, timski rade na osmišljavanju ideja i pripremi projekata koji mogu unaprediti njihovu lokalnu zajednicu.  Projekti se pripremaju na jednu od pet tema – kultura i umetnost, javno zdravlje, turizam, društvena odgovornost i ekologija”, objašnjava Mila.

Ove godine svoje ideje će nametati peta generacija polaznika, a takmičenje se neće bitno razlikovati od onih prošlih.

"Projekat započinje svečanim otvaranjem koji će biti održano u Valjevu od 03. do 05. septembra. Učesnici će imati priliku da prisustvuju ovom trodnevnom seminaru sa obezbeđenim smeštajem, predavanjima, radionicama ali i zabavnom programu. Tokom seminara timovi srednjoškolaca se upoznaju sa svojim mentorima i zajedno određuju i definišu projekte kojima žele da unaprede svoje lokalne zajednice i pripremaju se za izradu projekta", kaže naša sagovornica.

svetionik3 jpg

Pobednici dobijaju priliku da predstave svoja rešenja na lokalnom nivou i pred zainetersovanim kompanijama, kako bi mogli da obezbede novac za realizaciju. Sa druge strane, Asocijacija za afirmaciju kulture takođe pomaže najbolje ideje angažovanjem sponzora.

"Prošle godine smo pobedničkoim timu smo obezbedili 300 000 dinara, uz pomoć Erste banke, za realizaciju projekta koji su osmislili", kaže Mila.

Učenici su, pokazuju to ranija iskustva, na početku stidljivi, ali kako projekat odmiče pokazuju visoku motivaciju i svaki put pokažu da mladi, kada im se da kvalitetna prilika, pokažu da im je stalo do lokalne sredine i rešavanja najtežih problema. Mila kaže da su rešenja koja učenici iz godine u godinu nude veoma kvalitetna i da bi lokalne sredine morale da obrate pažnju na njih.

svetionik2 jpg

"Kada krene rad na idejama, organizujemo provere gde organizacioni tim proverava njihove ideje. Oni prezentuju šta su osmislili, a mi se trudimo da ih držimo u okviru realnog. Mladi kada dobiju šansu da osmisle rešenja za neke probleme, najčešće misle o nekim globalnim promenama, a mi ih spuštamo do rešenja koja su izvodljiva i realna. Pobedničku ideju biraju žiri i publika", kaže Mila.

Ove godine učestvuju učenici iz: Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Vršca, Zrenjanina, Valjeva, Čačka, Šapca, Užica, Zaječara, Pirota, Leskovca, Vranja, Kruševca i Novog Pazara. Njihove ideje možete pratiti na sajtu, na Instagram profilu ili Fejsbuku.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Svetionik znanja u potrazi za kreativcima

Konkurs za "Svetionik znanja" tradicionalno takmičenje srednjoškolaca, otvoren je do 10. septembra, a učestvovaće će đaci iz Bajine Bašte, Beograda,…

.

Konkurs za srednjoškolce - Svetionik znanja

Svetionik znanja je tradicionalno takmičenje 60 sredjoškolaca iz 15 različitih gradova Srbije. Osmišljen je tako da srednjoškolci, uz mentorsku pomoć,…

.

Prijavite se na Battle of Minds

Globalni program Battle of Minds namenjen mladima sa preduzetničkim idejama, održaće se i ove, 2022. godine, a prijave na konkurs za predstavnike…

.

Prijavi svoj bend za snimanje spota i pesme

Takmičenje mladih novosadskih bendova nazvano "Muzička šaNSa" je projekat čiji je cilj da osnaži mlade bendove u Novom Sadu i…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo