...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Društvo / Aktivizam

Projektima do zaposlenja

19.09.2019.

Nezaposlenost mladih na Zapadnom Balkanu je zabrinjavajuća, među najvišim u svetu. Kako bi  odgovorila na ove izazove, Beogradska otvorena škola je pokrenula regionalni projekat WeB4YES (Western Balkan Civil Society Organizations for Youth Employment Support) koji podstiče inovativne međusektorske inicijative i kreiranje prilika za unapređivanje zapošljivosti i zaposlenja mladih sa Zapadnog Balkana. 

.

Cilj projekta je da odgovori na izazov nedovoljne saradnje aktera civilnog društva i javnog sektora na Zapadnom Balkanu u procesu donošenja odluka i reformi koje se tiču nezaposlenosti mladih. Programska menadžerka na programu za unapređivanje zapošljivosti Beogradske otvorene škole (BOŠ), Jelena Manić Radoičić kaže da je WeB4YES tim sproveo regionalno istraživanje kako bi identifikovao glavne izazove koji se tiču zapošljivosti mladih, aktivnih mera zapošljavanje, podsticajnog okruženja za preduzetništvo mladih i preduzetničko učenje.

Prilog o projektima poslušajte u prilogu

"Kroz ovaj projekat mi nastojimo da unapredimo politike koje regulišu, odnosno strateški okvir koji osigurava uslove za zapošljivost mladih, zapošljavanje i pokretanje omladinskih preduzeća. Želimo da ojačamo kapacitete organizacija civilnog društva, udruženja mladih koji rade širom Zapadnog Balkana, da utiču na donosioce odluka ali i sami da pokreću inicijative i projekte koji su usmereni na zapošljavanje mladih", objašnjava Jelena i kaže da Boš pored finansijske podrške pruža i mentorsku. 

Pored nacionalnih kampanja javnog zagovaranja, WeB4YES projektni tim je objavio Poziv za dodelu finansijske podrške lokalnim organizacijama civilnog društva iz regiona Zapadnog Balkana ukupnog granta od 150 hiljada evra. Na poziv je konkurisalo 125 projekata iz Srbije, sa Kosova, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije, od kojih je 18 organizacija dobilo finansijsku podršku da svoje ideje sprovede u delo, od kojih je nekoliko sa teritorije Vojvodine: Novosadski edukativni centar iz Novog Sada, i čak 2 organizacije iz Pančeva: Centar za edukaciju i transparentnost - CETRA i Connecting.

bos jpg

Aleksandar Pokrajac iz Novosadskog edukativnog centra kaže da se konkretno ovaj projekat bavi kreiranjem i realizacijom inovativnog programa i pristupa u zapošljavanju mladih kretivnog društvenog preduzetništva. Njihova misija je pružanje podrške mladima da ostvare potencijale i započnu posao koji vole, i da mogu da rade u Srbiji.

"Projekat počinje sada u septembru gde ćemo se baviti organizacijom i logistikom, dok ćemo u novembru početi sa obukama koje će biti realizovane uglavnom u Novom Sadu ali ćemo po jedan trening imati i u Somboru, Subotici, Zrenjaninu i Pančevu. Cilj je da vidimo kako se mladi u manjim sredinama organizuju i kako gledaju na taj proces sticanja novih veština tokom životnog obrazovanja, i na kraju krajeva započinjanja sopstvenog posla", kaže Pokrajac za O radio.

 

Pokrajac o temama na obukama

"Želimo da se upoznamo, da vidimo kako razmišljaju i kako možemo da im pomognemo. Nakon obuka organizovaćemo dva događaja, primeri dobre prakse mladih preduzetnika što je stimulativno jer mladi mogu da dođu i fizički upoznaju ljude, pitaju šta žele i čuju njihov put. Napravićemo i platformu koja će biti dostupna 24 časa, a to je ono ključno- održivost projekta. Mali je broj održivih projekata u Srbiji, svega tri posto. On je u redu dok je donator tu, kada ga nema projekat više nije održiv. Mi imamo dve aktivnosti koje će definitivno biti održive, jedna od njih će biti platforma za onlajn edukaciju gde će materijal biti besplatan za registrovane korisnike", rekao je Aleksandar.

Predrag Mijalković iz pančevačke CETRE kaže da su uvideli da ne postoje projekti na teritoriji Južnog Banata koji su njima u fokusu. Ovim projektom planirane su aktivnosti vezane za neposredno, delotvorno i efikasno pružanje sposobnosti mladima da se adekvatno uključe na tržište rada.

"Organizacije civilnog društva nisu do sada usmerile svoju pažnju i fokus na pitanje zapošljivosti specifičnih grupa mladih, to su mladi koji nisu u procesu obrazovanja, nisu zaposleni a nisu ni u nekoj investiciji prakse. Tu je i poseban osvrt na grupu mladih koja živi na selu. Naš projekat je pre svega usmeren na tu specifičnu grupu mladih i zato smo se prijavili na ovaj projekat, jer smo verovali da možemo adeklvatno da dopremo do određene grupe mladih kojoj možemo da pomognemo, samim tim da mapiramo probleme sa kojima se suočavaju u procesu zapošljavanja. Istovremeno želimo da podignemo svest donosioca odluka da se te politike pomere sa mrtvog mesta i da malo unapredimo tu situaciju", kaže Predrag. 

On objašnjava da bi isplanirane radionice trebalo da direktno pruže znanje, iskustvo i jačanje kapaciteta mladih da se bave pitanjima koja su vezana za njihov neposredni položaj u oblasti zapošljivosti.

Predrag o radionicama

"Konkretno od pisanja CV-ja do uključivanja na tržište rada, potraga za poslom do širenja neke socijalne mreže koja bi im bila uporište u daljem razvoju karijernih veština. Bez toga nije moguće doći do adektvatnog zaposlenja, a pogotovo što pričamo o specifičnoj i ranjivoj grupi mladih koja je duboko isključena iz tržišta rada. Plan je da pokrijemo osam sela ili seoskih područja odakle ćemo da dobijemo bar po petnaest, a nadamo se i više, mladih koji će učestvovati na treninzima i obukama. Ideja je da realizujemo saradnju sa lokalnim mesnim  zajednicama koje nam mogu pomoći da što bolje raširimo poziv mladima. Prvi serijal od četiri radionice startuje u decembru, dok je drugi predviđen za februar, mart 2020. godine", najavio je naš sagovornik.

Prema podacima iz 2018. godine. u Albaniji je stopa nezaposlenosti među mladima 28.3%, 29.4% u Crnoj Gori i 29.7% u Srbiji, do 38.8% u Bosni i Hercegovini, 45.4% u Severnoj Makedoniji i 55.4% na Kosovu.

J.M. 

Možda te još zanima:

.

Ništa nije strašno osim što je sve strašno

Moderno doba naviklo nas je da se sve menja kao na traci i da za mnoge bitne stvari prosto nemamo…

.

Mediji i mladi: Prostor koji treba osvojiti!

Ako pogledamo poslednji dostupan izveštaj "Mladi u medijskom ogledalu" iz 2022. godine, koji je objavila Krovna organizacija mladih SrbijI, videćemo…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regionu

Kao deo svoje težnje za podrškom digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se…

.

Ako nisi radio ono što si voleo, nisi uradio ništa

Karijere uspešnih ljudi iz sveta sporta, glume ili mode, mnogim mladima su san koji većina neće dosanjati. Privlačno je biti…

.

Bosch Future Mobility challenge

Ako su ti bliske teme autonomnih vozila, dizajna hardvera, softvera ili programiranje koristeći C++ ili Python, prijavi se na internacionalno…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Šta se kuva?
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo