...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Mladi u vezama postaju konzervativni i nasilni

23.08.2022.

U poslednje dve godine sve je češće nasilje u partnerskim odnosima mladih, poručuju iz  SOS Ženskog centra. Nasilje ima brojne forme i ne mora biti samo fizičko i seksualno, a društvene mreže su definiciju nasilja i dodatno proširile na brojne forme odnosa koji su neprihvatljivi.

.

"Psihološko nasilje je veoma često, zastrašivanje, pretnje, verbalno nasilje, socijalna izolacija, ekonomsko nasilje, sve se to događa oko nas. Kad god neko pokušava namerno i svesno da ostvari kontrolu nad nama, a to čini da se osećamo zastrašeno, gubimo identitet, nismo slobodni, hodamo 'ko po jajima' da izbegnemo konflikt, to su sve indikatori da se neko ne nalazi u zdravoj vezi, naprotiv, takve veze su štetne i portencijalno opasne“ kaže Ivana Perić iz SOS Ženskog centra.

Nasilje u partnerskim vezama mladih postoji, može biti ozbiljno i sve je zastupljenije u ovoj popualciji.

"Nasilje u vezama mladih ljudi dosta se potcenjuje, čak i u izveštajima stručnjaka, jer i mi često ne shvatamo da veza između dve mlade osobe može biti veoma ozbiljna, kao i samo nasilje. Obično kod nasilja u vezama mislimo na bračne veze, na odrasle, starije, ljude, a retko kada na nekoga ko ima 20 godina ili manje“, kaže Ivana.

nasilje2 jpeg

Mladi su skloni tome da ne prihvataju činjenice kada je nasilje u pitanju i češće zatvaraju oči pred njim.

"Trudimo se da izvrnemo sve to i ne želimo da priznamo da nam se to dešava, odbijamo da imenujemo agresiju“, kaže Ivana.

Da nasilja u vezama ima, potvrđuju i mladi Novosađani koje smo anketirali o ovoj temi:

Jasna: Nasilja u vezama ima i više nego što se to primećuje. Imam nekoliko drugarica koje su prošle kroz to još od početka srednje škole. Nekada su to bili šamari, nekada pretnje, omalovažavanja, slanje uvredljivih poruka...

Vukašin: Nisam prisustvovao takvim scenama, ali čujem povremeno od prijatelja da se to dešava, da neki likovi tuku svoje devojke, ne znam koliko je to istina, ne mogu da procenim.

Bojan: Ima dosta frustracija i besa okolo i to negde izgleda dovodi do nasilja. Ne znam zašto se ne priča više o tome, kao da nam je sve postalo normalno.

Verica: Ja sam bila u vezi sa momkom koji me je udario jer mu se nisam javljala na telefon jedno poslepodne i od tada nismo zajedno. Naučena da ne pristajem na nasilje, ali poznajem devojke koje to kriju pa neke od njih čak misle i da su same krive.

Nasilje u adolescentskim vezama nije pojava od juče i postojalo je od kako postoje veze. Ono što je zabrinjavajuće poslednjih godina jeste činjenica da je sve učestalije, ali i da se mnogo više priča o njemu.

Psiholog Jovan Marković kaže da je nasilje u vezama mladih odraz nasilja koje se dešava u bračnim i vanbračnim vezama odraslih, ali da i jedno i drugo dolazi iz kompleksnih odnosa koje gajima pod pritiskom kućnog vaspitanja, društvene okoline i kulturnog koda koji je dominantan u medijima.

"Vidite i sami da je nasilje postalo prihvatljivo na nacionalnim televizijama. Nekada ste na televiziji mogli da vidite da neko nekoga udara samo na filmu, a danas su šamari i razračunavanja vid zabave u rijaliti programima. Ali, to je tek jedan problem. Možda i veći od njega je problem nasilja u porodici koje prelazi s generacije na generaciju. Dete gleda kako otac maltretira majku, odrasta i taj model prihvata kao ispravan u prvoj vezi u koju uđe“, kaže Marković.

Prema njegovim rečima nasilje je poprimilo bezbroj podoblika, zahvaljujući društvenim mrežama. Sa druge strane, mladi u Srbiji su i konzervativniji od svojih roditelja, što se odražava i na njihove veze.

"To je naročito slučaj sa momcima koji od svojih devojaka očekuju da budu arhetip žene kojoj je pre mesto u 19. nego u 21. veku. Nije to pravilo, ali se, na žalost, dešava u novim generacijama i mislim da smo doavno na tački kada bi školski sistem morao ozbiljno da se pozabavi i emotivnim obrazovanjem“, kaže Marković.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

Mladi nisu toliko apatični koliko drugi misle

Raspisani su vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori za 17. decembar. Svaki put kada se izbori raspišu kreće priča o…

.

Dečaci ne plaču - dok ne bude kasno

Dečaci ne plaču. Ovo je jedna od sigurno najtužnijih, najrazornijih rečenica koju, na žalost, možemo da čujemo od malih nogu.…

.

Otvoren je poziv za Pop Culture Challenge

Centar E8 poziva sve pojedince i pojedinke, studente i studentkinje, formalne ili neformalne kolektive, organizacije civilnog društva, nezavisne medije, kreatore…

.

New Leaders konferencija

Studentska organizacija AIESEC organizuje New Leaders Conference u pet gradova u Srbiji. Tema ovogodišnje konferencije je "Autentično liderstvo - početak…

.

Društvene mreže dužne su da spreče širenje mizoginije i seksizma

Influenseri koji otvoreno iskazuju i promovišu mizogine i seksističke stavove mogu uticati na mišljenje mladih o rodnoj ravnopravnosti, te na…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo