...
TRENUTNO17:00 - 18:00Žali se upravi vodovoda

Društvo / Aktivizam

Mladi ne veruju zvaničnim podacima o zagađenom vazduhu

16.12.2021.

Rekreativci na novosadskom Keju uobičajena su pojava, bez obzira na vremenske uslove. Džogiranje pored Dunava iskustvo je koje je godinama privlačilo Novosađane svih uzrasta, ali njihov broj poslednjih godina lagano počinje da opada. 

.

Darija trči polumaratone skoro čitavu deceniju i jedna je od najredovnijih rekreativki na Keju. Ipak, kako nam je objasnila, njeni treninzi su se značajno proredili iz jednog velikog razloga. Zagađenje vazduha je toliko da sve češće odustaje od treninga, ne želeći da ugrozi sopstveno zdravlje.

Zagađenje vazduha je, kako kaže, poslednjih godina postalo značajno vidljivije, a taj njen strah potvrđuje i istraživanje koje je sproveo Oradio u oktobru.

Ekološki problemi smeđu najvažnijim su temama za mlade u Srbiji. Prema obrađenim rezultatima, za ekonomsku sigurnost zainteresovano je skoro 80 odsto ispitanika, dok je njih 76 odsto reklo da ih veoma pogađaju ekološki problemi, pre svega zagađenje vazduha.

UZ POVEĆANU SVEST ZAGAĐENJE BI SE SMANJILO

Ispitanici su nadalje istakli da veliki problem imaju sa podacima o merenju nivoa zagađenosti koje objavljuju zvanične institucije u državi, jer poverenje u njih gotovo da ne postoji.

Zagađenje vazduha tema je koja je počela masovno da okuplja ljude oko zahteva da se po tom pitanju nešto mora učiniti. Zbog toga je za svega nekoliko nedelja održano više protestnih okupljanja, na kojima su od institucija zatraženi tačni i pravovremeni podaci o zagađenosti kao i plan da se kriza prevaziđe.

vazduh jpg

Nina Ciganović iz novosadskog ogranka organizacije Eko straža, za Oradio kaže da je Novi Sad postao vrlo zagađen grad. Prema njenim rečima, prave razmere okuženog vazduha se i ne znaju, jer podaci sa mernih stanica ne obuhvataju ceo grad, povremeno iskaču iz sistema ili mere samo određene parametre. Ona napominje da čak i tako dobijeni podaci govore da smo u problemu.

"Imamo vazduh koji se kreće od lošeg do opasnog i Novi Sad je tu konstantno. U Futogu smo radili presek od 19 dana i to naselje je imalo samo jedan čist dan. Grejna sezona je donela povećanje PM čestica", navodi Nina.

Pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine Tamara Perunović izjavila je da je u Novom Sadu zabeleženo poboljšanje kvaliteta vazduha i da je on prve kategorije.

"U poslednjih pet godina Novi Sad je bio prekomerno zagađen samo 2019. godine", rekla je Perunović na sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine.

Mia tvrdi da je ta izjava manipulacija.

"Zvanično imamo vazduh prve kategorije, ali samo zato što SEPA nije uračunala sve podatke u kalkulaciju. Merenja, recimo nema na Limanima i na nekim drugim prometnim mestima, pa onda prosek i ne ispada strašan. Sa druge strane, gleda se i broj dana u godini kada je zagađenje preko granice. Novi Sad tu granicu gazi za više nego duplo", tvrdi Mia.

DOZVOLJENA KOLIČINA AEROZAGAĐENJA JE DA GA UOPŠTE NEMA

Nekadašnji načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, Milenko Jovanović javno je ukazivao na ključnu promenu u načinu ocenjivanja kvaliteta vazduha, koja je dovela do toga da se izuzetno zagađen vazduh predstavlja samo kao zagađen. Zbog pobune je smenjen, pa sudski vraćen u Agenciju. On kaže da merne stanice daju dobre podatke, ukoliko su održavane pravovremeno, ali da postoje čitavi gradovi u kojima ih nema, pa su i prosečni podaci o zagađenju u Srbiji diskutabilni.

"Sve stanice su kompatibilne i služe svrsi da se dobije informacija o koncentracija polutanata. Zvaničan izveštaj za 2020. godinu kaže da je vazduh prekomerno zagađen, a male varijacije svedoče o tome da država ne radi na rešavanju tog problema. Trend kaže da je zagađenje konstantno. bez obzira na to što neki gradovi, poput Kraljeva, nemaju merne stanice, pa su i ovi podaci pod sumnjom. Oni itekako govore da smo u problemu", objašnjava Jovanović.

zagadjenje jpg

Zagađenjem vazduha aktivno se u Srbiji bavi i Beogradska otvorena škola. Koordinator projekata Energija, klima i životna sredina u ovoj organizaciji Ognjen Pantić za Oradio kaže da su podaci sa mernih stanica u Srbiji uglavnom tačni i dobri i da se na osnovu njih može zaključiti da Srbija iz dana u dan ima velikih problema sa zagađenjem.

"Ono što trenutno vidim kao problem jeste da se često podaci o zagađenju ne vide na Agencijinom sajtu. To je počelo da se dešava relativno skoro i koincidira sa odlaskom iskusnih ljudi iz Agencije", navodi Ognjen.

Kako se meri zagađenje u Srbiji, koliko je ovaj problem zaista velik i šta mladi kažu na sve to, poslušajte na našem podkastu u emisiji "Za i protiv":

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ono što je nekima smeće, drugima može da posluži

U prostorijama Novog kulturnog naselja u Novom Sadu otvorena je izložba pod nazivom "Lep otpad". U pitanju su umetnička dela…

.

Reke u Srbiji - sinonim za kantu za đubre

Priče, fotografije i prizori zagađenih reka odavno su naša svakodnevica. Nekada nas nešto malo više iznenadi, kao kada poplave ili…

.

Mladi da preuzmu ekološku politiku

Ubrzane klimatske promene, sve teže vremenske nepogode koje pogađaju svaki kutak sveta, same po sebi nameću ekologiju kao jedan od…

.

Nije dovoljno reciklirati

Kada je tačno ekologija postala Instagram trend? Kada je postalo IN da iskaču tekstovi u kojima piše: OSIM ŠTO JE…

.

30. SOF: Eko održivost brendova koji nas okružuju

Na jubilarnom festivalu SOF, prvom posle korona krize, 9. i 10. septembra u Ljubljani će regionalni marketinški stručnjaci ukazati na uspešne…

.

U 2021. godini reagovali smo na vakcine, zagađenje i kulturu otkazivanja

U protekloj godini, od tema kojima smo se bavili u emisiji "Za i protiv", tri su se izdvojile po vašim…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Žali se upravi vodovoda
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:10 Album nedelje

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo