...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Festival ekologije i antifašizma u Subotici

07.09.2022.

Treći festival Ekologije i antifašizma u Subotici održava se u petak i subotu 9. i 10. septembra u klubu Mladost i u Art bioskopu Lifka u Subotici. 

.

Događaj u kojem se promovišu ekološki principi kao i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, sadži javne tribine, svirke i volonterske akcije na nekoliko lokacija u gradu, a jednog od osnivača Festivala Borisa Telečkog pitali smo kako se rodila ideja za osnivanje jednog ovaklvog događaja i kakav nas program očekuje krajem nedelje.

"Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima. Zbog toga smo pre tri godine i odlučili da osmislimo događaj koji će obuhvatiti sve to", objašnjava Boris.

boris jpg

Festival je pokrenulo udruženje "Ekoslavija" zajedno sa građanskom inicijativom "Priroda i društvo“, a pokrovitelj svih dešavanja je i grad Subotica.

“U petak program počinjemo u 14 časova na Trgu žrtava fašizma, zajedničkom biciklističkom vožnjom i prikupljanjem potpisa za uvođenje subvencionisanja kupovine bicikla. Od 17:30 u Art bioskopu Lifka održavamo tribinu pod nazivom 'Posledice zelenog kapitalizma po globalni jug'. Pričaćemo o tome kako treba da izgleda pravedna globalna tranzicija na nekarbonske izvore energije, šta danas i prethodnih decenija rade velike korporacije čija su delatnost, između ostalog, obnovljivi izvori energije širom takozvanog razvijajućeg ili trećeg sveta, zašto nam se litijum predstavlja kao izvor energije, umesto kao način da se ona skladišti i slično. Govoriće Luka Rubinjoni iz Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) iz Subotice, Maria Alimpić, ekološka aktivistkinja i Pablo Domínguez, antropolog životne sredine i istraživač sa Univerziteta u Tuluzu", najavljuje Boris.

On kaže da je potpisivanje peticije za subvencionisanje kupovine bicikala u Subotici tek početak procesa koji žele da isteraju do kraja po ugledu na Novi Sad i Beograd.

"Vi ste to već rešili, a sada mislim da je vreme da se i kod nas na ovaj način promoviše biciklizam kao ekološki prihvatljiv oblik prevoza. Subotica je nekada bila pravi biciklistički grad, ali je malo porasla, promenio se životni stil njenih građana i sve se više putuje automobilom. To je počelo u našem gradu da stvara gužve, a o zagađenju da ne govorimo. Zato mislim da je na nama da pokrenemo tu inicijativu da se bicikl vrati u grad i mislim da će gradska vlast imati sluha za to", kaže Boris.

Ekologija je velika tema u Srbiji poslednjih godina, a primetno je da se njome sve više bave organizacije koje imaju tvrd nacionalni predznak. Boris kaže da ga to ne čudi, jer je zaštita životne sredine tema koja sve više privlači pažnju, ali da je briga o prirodi, resursima i čoveku u zdravoj okolini pre svega humanistička priča, pa samim tim prirodno i levičarska.

"Mnogi su nas pitali kakva je sad to kombinacija antifažizma i ekologije, a mi kažemo da te borbe idu jedna uz drugu. Kada smo osmišljavali ciljeve našeg festivala, ustanovili smo da upražnjavajući antifašizam, jednakost i antidiskriminaciju, mi u stvari promovišemo humanu promenu društva. Kada štitimo prirodu, možemo reći da je to jedan vid antifašizma u odnosu na nju. U središtu svih tih problema je čovek, a kada se zalažete da kvalitetna, dugotrajna rešenja za njegov život, onda govorimo o jednoj istoj stvari", objašnjava Boris.

ekoslavija jpg

On kaže da je ekologija humnistička nauka, a da se u zaštiti životne sredine ljudi moraju solidarisati ne bi li došli do rešenja.

“Mi spajamo ove vrednosti i borbe i težimo da okupimo ljude koji s emožda ideološki i razlikuju, ali im je važno sve ovo što mi promovišemo kroz aktivnosti", kaže Boris.

Prvog dana festivala u petak, posetioci mogu da čuju bendove Tri kapljice, Smrt razuma, Otvoreni Prelom, KPAX i Fiskalni račun.

Drugog dana, u subotu, volonteri će čistiti spomenik NOB "Žubor života" na Paliću koji je poslednjih decenija ozbiljno zanemaren. Akcija počinje u 11 časova. Od 16.30 u  Art bioskopu Lifka zakazana je projekcija dokumentarnog filma o antikolonijalnoj borbi naroda Afrike "Concerning violence“ i razgovor o delu. Na istom mestu u 18 časova je snimanje podkast emisije uživo posvećene borbi protiv kapitalizma i ugrožavanja životne sredine.

Od 20 časova nadalje publiku očekuiju bendovi: Ništa Mars, Mind sold out, Revirgin, Hornsman Coyote i Bojana Bulatović Bo.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Festival ekologije i antifašizma ponovo u Subotici

Četvrti festival ekologije i antifašizma "Ekoslavija" biće održan 8. i 9. septembra, na Lehel salašu u Malom Radanovcu kod Subotice.…

.

Kompostiranje je ekološka pilula za zemlju

Jeste li probali nekada da pravite kompost? U pitanju je aktivnost kojom značajno možete doprineti ublažavanju ekoloških problema, ne košta…

.

Voleo bih da snimam kako je Srbija lepa, a ne samo kako je uništavaju

Ivan Bjelić je novinar i aktivista, najpoznatiji po bavljenju ekološkim temama. Član je pokreta Marš sa Drine, a nakon završenih…

.

Opens state of Exit zona u znaku ekologije, aktivizma i takmičarskog programa

I ove godine Opens state of Exit zona nudi brojne štandove na kojima se predstavljaju nevladine organizacije sa različitim sadržajem.…

.

Bicikl - čuvar zdravlja i životne sredine

Proleće je sve bliže, a sa njim stiže i sezona bicikala. Kada pomislimo na benefit od vožnje bicikla uglavnom prvo…

.

Čovek na kojeg ptice mogu da računaju

Ovo je Milan Ružić. On spasava ptice!

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo