...
ORADIO UŽIVO

Muzika

Zanimljive priče o kultnim pločama

03.05.2017.

Američki kutak u Novom Sadu organizuje izložbu "Feniksov let vinil ploča" koja se otvara 4. maja u 19 časova. Posetioci će na izložbi moći da vide omote i poslušaju priče o albumima Bitlsa - "Revolver", Pink Flojda - "Dark Side of the Moon", Boba Dilana - "Bringing it all Back Home", Igija Popa - "Brick by Brick", U2 - "Boy", Cyndi Lauper - "She’s So Unusual" i mnoge druge.

.

Ploče ne samo da nisu prestale da budu aktuelni nosači zvuka, već je tokom ovogodišnjeg "Dana prodaje vinil ploča" koji se 22. aprila obeležava u SAD i širom sveta, prodato čak za 53 odsto više ploča nego prošle godine.

Važnu dimenziju povratka vinil pločama čini dizajn omota što je novinaru i vrsnom muzičkom poznavaocu Vitomiru Smurdiću bila inspiracija da priredi izložbu "Feniksov let vinil ploča", koja obuhvata 32 omota ploča kultnih, stranih bendova i umetnika, kao i omote ploča sa nekadašnje jugoslovenske scene koji su likovno-dizajnerskim rešenjima upotpunili doživljaj albuma.

Izložba će biti otvorena sručnim vođenjem autora, koji će o svakom omotu ispričati najzanimljivije priče i anegdote vezane za taj album kao i razloge zbog kojih se našao na izložbi.

J. Z. 

Možda te još zanima:

.

Record Store Day: Ploča je trofej koji imaš u ruci

"Record Store Day" je godišnji događaj koji se održava svake treće subote u aprilu. Ideja ovog događaja je da se…

.

Hipsterski ili ne, ploče i kasete prkose digitalnom dobu

Poznato je da se moda uvek vrti u krug i da stvari koje su nekada bile popularne nađu svoje mesto…

.

Vinil sve popularniji kod mladih

Internet generacije naviknute su na to da im je muzika dostupna na jedan klik, te većina i nema razvijenu potrebu…

.

Opcija za muzičare ima, fale novac i ideje

Protekla 2016. godina bila je najgora u prodaji muzičkih albuma ikada, prema podacima časopisa Bilbord. Svet je kupio nešto više…

.

DJura: Vinili? Opasna je to zavisnost!

Kada kažemo Đura Ćurčić možda postoje neki koji ne znaju o kome je reč. Međutim, kada kažemo DJura koji pušta…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo